Open ruimte en Coronavirus: welke ontwikkelingen voor morgen?

Vooruitgang op het werk

Klinkt het Coronavirus het einde van de open ruimte ten gunste van werken op afstand?

Open ruimte is goed bekend bij Franse managers. De kantoorindeling heeft een paar jaar geleden een revolutie teweeggebracht, waarbij gesloten kantoren zijn verschoven naar open ruimtes waar werknemers zij aan zij werken. Geen scheidingen meer tussen medewerkers, het werk wordt uitgevoerd op grote platforms. Bekritiseerd door sommige medewerkers, geprezen door anderen, is er altijd gesproken over open ruimte.

Dus, zal het Coronavirus de huid van de open ruimte hebben? Het slechte punt voor hem: in deze configuratie van open ruimte kan het virus gemakkelijk circuleren. Om overdracht tussen collega’s te voorkomen, moet de werkgever collectieve maar ook individuele beschermingsmaatregelen treffen., zoals het dragen van een masker. Deze regels zijn ook vastgelegd in het landelijke ontsluitingsprotocol voor bedrijven dat is opgesteld door het ministerie van Arbeid. Onder de collectieve beschermingsmaatregelen valt met name werken op afstand, ook wel bekend als 100% telewerken of volledig op afstand.

Het Coronavirus heeft in ieder geval tijdelijk de doodsklok luiden voor de open ruimte. Op korte termijn beveelt de regering het gebruik van telewerk aan, en de fysieke terugkeer naar het werk indien nodig. Voorlopig dus prioriteit bij het thuiskantoor.

Zullen executives op de lange termijn een thuiswerkplek leuk gaan vinden? Tot het punt dat je geen open ruimte meer wilt? We moeten wachten op de post Covid-19 om deze twee vragen te beantwoorden. Het is nog te vroeg om een ​​definitief antwoord te geven. Wat zeker is, bedrijven die talent willen werven, zullen de mogelijkheid van telewerken moeten tonen in vacatures.

Gedemocratiseerd met de Macron-verordening van 2017 en gepopulariseerd met de Coronavirus-epidemie, belooft telewerken een van de essentiële praktijken van de komende jaren te worden. Zal werken op afstand dit pad volgen? Casus volgt.

Het flexkantoor, verbeterde versie van de open ruimte?

Nee, open ruimte is niet dood. Maar de laatste jaren is het geëvolueerd. Het flexkantoor is de volbrachte of verbeterde versie van de open ruimte, afhankelijk van ieders overtuiging. De flexofficemanager heeft geen specifieke werkplek toegewezen gekregen: hij wordt er een zonder vast kantoor. Elke ochtend zit hij op een vrij bureau. Elke avond stopt hij zijn kantoorspullen in een locker. Om elke medewerker een beetje professionele privacy te geven, zijn rondom de open ruimtes gepartitioneerde vergaderruimtes gecreëerd.

In combinatie met telewerken wordt het hier interessant, omdat face-to-face alleen bij toerbeurt nodig is. Deze ontwikkeling van de werkorganisatie is het compromis dat steeds meer bedrijven vinden om de oppervlakte van het pand te verkleinen.. Met een deel van de werknemers die telewerken, kan het bedrijf financiële marges genereren door de grootte van hun ruimtes aan te passen. Het is de hele vastgoedstrategie die herbekeken kan worden.

De Coronavirus-epidemie herschudt de kaarten van geïnitieerde praktijken. Het flexkantoor is niet bevorderlijk voor strikte hygiëne omdat verschillende medewerkers in dezelfde week aan hetzelfde bureau kunnen plaatsnemen. Nieuwe sanitaire regels verplichten, als het bedrijf het flexkantoor bestendigt, moet er voortaan elke avond schoongemaakt worden op de gebruikte oppervlakte. De flexmedewerker dient aan het einde van de werkdag de weg vrij te maken, waardoor desinfectie wordt vergemakkelijkt. En uiteraard, het is verboden om overdag van positie te veranderen.

Coronavirus: open ruimte of speciale kantoren?

Open ruimte of speciale kantoren? 100% telewerken of niet? Dit zijn de dilemma’s waarmee veel werkgevers worden geconfronteerd aan het begin van een nieuw tijdperk van werk vol gezondheidsbeperkingen en -regelgeving.

Naast de dagelijkse schoonmaak van de gedeelde kantoren, het bedrijf moet er ook voor zorgen dat elke medewerker de contactloze m²-regel naleeft. Fysieke afstand op kantoor is essentieel om de epidemie tegen te gaan. Wat zeker is, is dat we kunnen spreken van een voor en na Coronavirus wat betreft de werkruimte.

Hoe zien de werkplekken van morgen eruit? Kleinere panden in flexkantoor gekoppeld aan telewerken voor bedrijven die huur willen besparen? Grotere ruimtes om alle medewerkers in speciale kantoren te huisvesten? De terugkeer van gesloten kantoren en scheidingswanden? Implementatie van 100% telewerken, zoals al aangekondigd door het bedrijf Twitter? Gebruik van een hybride systeem dat telewerken en aanwezigheid op het terrein combineert? Er zijn veel mogelijkheden, het blijft aan werkgevers om de voor- en nadelen af ​​te wegen en de meest oordeelkundige keuze te maken voor het bedrijf en haar werknemers.