Het informatiegesprek: inzicht voor succes

Vooruitgang op het werk

Hoe u zich kunt voorbereiden op een informatiegesprek

Zoals bij elk ander sollicitatiegesprek is een informatief interview iets waar u zich op moet voorbereiden. Het belangrijkste verschil is dat u zich geen zorgen hoeft te maken over de perfecte antwoorden, maar dat u vragen en discussiepunten voorbereidt.

Om het meeste uit uw gesprek te halen, is het slim om een ​​checklist met onderwerpen en kernpunten te hebben die u als leidraad kunnen dienen. U kunt zich ook op uw sollicitatiegesprek voorbereiden door onderzoek te doen naar het sollicitatiegesprek en door ontspanningstechnieken te oefenen.

Oefenen met goed interviewgedrag

Zelfs als u niet specifiek naar een baan solliciteert, is een goed sollicitatiegesprek belangrijk. Veel voorkomende interviewprotocollen zijn onder meer dat u begrijpt hoe u uzelf moet voorstellen en wat u moet dragen.

Met informatieve interviews kunt u professioneel gedrag oefenen en tegelijkertijd kennis opdoen. Bereid je voor om een ​​overzicht te geven van je carrièredoelen, passies en waarom je advies zoekt over dit vakgebied.

Als je nog niet veel ervaring hebt met sollicitatiegesprekken, kun je een vriend of familielid vragen een proefinterview te doen. Als u vooraf een rollenspel speelt, voelt u zich meer op uw gemak wanneer het tijd is om te praten tijdens het eigenlijke sollicitatiegesprek.

De juiste vragen stellen

Een informatief interview heeft tot doel inzichten te verzamelen over een bepaald beroep. Om deze reden zult u vragen willen stellen over de carrière en organisatie van de persoon. Uw vragen moeten weerspiegelen wat voor u belangrijk is in het potentiële carrièreveld.

Enkele goede vragen die u kunt overwegen bij het voorbereiden van een informatiegesprek zijn:

 • Waarom heb je voor dit vakgebied gekozen?
 • Wat vind je leuk aan dit beroep?
 • Hoe zou je jezelf beschrijven?
 • Welke vaardigheden zijn nodig voor succes in deze baan?
 • Hoe bent u aan uw huidige baan gekomen?
 • Is een relevant diploma of certificering nodig voor dit beroep?
 • Hoe ziet jouw typische werkdag eruit?
 • Hoe is de werkcultuur?
 • Wat heb je geleerd van de rol waarin je zit?
 • Zijn er mogelijkheden voor loopbaangroei?
 • Is er iets dat je graag had geweten voordat je dit veld betrad?
 • Wat zijn de meest uitdagende dingen aan uw functie?
 • Wat heeft je verrast in dit vakgebied?
 • Hoe is de balans tussen werk en privé in dit beroep?

Voorbereiden op een virtueel interview

In het rapport over de wervingstrends uit 2021 van Indeed staat dat 82% van de werkgevers nu gebruik maakt van virtuele sollicitatiegesprekken, dus waarom zou je niet wat oefenen vóór een sollicitatiegesprek?

Het voorbereiden van een virtueel interview is vergelijkbaar met het voorbereiden van een persoonlijk interview. Een belangrijk verschil is dat u een overzichtelijke communicatieruimte moet vinden. Uw interviewruimte moet over voldoende verlichting beschikken zodat andere leden (de geïnterviewde, de eigenaar van het bedrijf, enz.) u duidelijk kunnen zien. Kies een rustige locatie zonder harde achtergrondgeluiden om afleiding tijdens het interview te voorkomen.

Test uw camera, microfoon en internetverbinding voordat u deelneemt aan de virtuele vergadering. Kom een ​​paar minuten eerder naar de vergadering om extra voorbereid te zijn. Er kan zich een software-update of een ander incident voordoen waardoor u niet aan de vergadering kunt deelnemen. Ook al is het geen sollicitatiegesprek, het is belangrijk om professioneel te zijn.

Als u plotseling verbindingsproblemen ondervindt en deze niet snel kunt oplossen, laat dit dan aan de andere persoon weten. Zo kun je een nieuwe afspraak maken of een back-upvorm van communicatie zoeken. Het is belangrijk om rekening te houden met hun tijd en ze niet te laten wachten.

Het voeren van uw informatiegesprek

Nadat je je hebt voorbereid op je sollicitatiegesprek, is het tijd voor het echte werk. Kom naar de bijeenkomst met een vriendelijke glimlach, een positieve instelling en intellectuele nieuwsgierigheid.

Het cultiveren van productieve gesprekken

Misschien maakt u zich zorgen over de druk die het gesprek met zich meebrengt, vooral in het begin. De discussie heeft echter de neiging om op natuurlijke wijze te verlopen als iemand over zijn levenswerk praat. Er valt genoeg te bespreken, vooral als u uw aantekeningen bij de hand houdt.

Houd rekening met de tijd, voor het geval uw gesprekken te off-topic gaan. Wees niet bang om terug te gaan naar een vraag die je eerder hebt gesteld, om de duidelijkheid te vergroten en om er zeker van te zijn dat je uit het gesprek haalt wat je nodig hebt.

Het interview afsluiten

Hoe lang moeten informatieve gesprekken duren? Een interview moet duren, hoe lang u en de geïnterviewde ook overeenkomen. Het kan echter zijn dat de persoon gepassioneerd is over zijn werk en langer wil blijven praten dan gepland.

Om het interview af te sluiten, benadrukt u hoeveel u van uw gesprek hebt geleerd. Leg aan de geïnterviewde uit hoe dit u zal helpen bij uw carrièreplanning. Bedank de geïnterviewde op gepaste wijze voor het delen van wat hij of zij doet.

Je respect betuigen

Nadat het informatiegesprek voorbij is, is het schrijven van een bedankbrief een mooie manier om dankbaarheid te tonen. Een formeel bedankbriefje laat zien dat u de tijd en expertise van de persoon waardeert en dat u zijn/haar advies op prijs stelt.

Door op het werk een gewoonte van dankbaarheid te maken, wordt de lat hoger gelegd voor uitstekende toekomstige professionele relaties. Respect komt in elke branche veel voor, en werkgevers waarderen kandidaten die een stapje extra zetten om hoffelijk te zijn.

Gebruik uw informatiegesprek voor carrièregroei

Zoals gezegd bestaat er geen regel die zegt dat informatieve sollicitatiegesprekken niet kunnen leiden tot een sollicitatiegesprek. Of u nu net aan uw carrière begint of vooruitgang wilt boeken, het vergroten van de connecties met de branche kan een nuttig onderdeel zijn van uw netwerkplan. Houd er rekening mee dat uw contactpersoon waardevol kan zijn om u te wijzen op brancheverbindingen, vacatures of online netwerkgemeenschappen.

Als u besluit het werk van de geïnterviewde voort te zetten, kan het nuttig zijn om hem of haar als contactpersoon in uw interessegebied te hebben bij het zoeken naar een baan. Hun bedrijf of organisatie neemt mogelijk zelfs kandidaten op instapniveau aan.

Naarmate u uw carrièrepad vervolgt, vergroot het opbouwen van relaties met bedrijven en professionals uit de industrie uw kansen op loopbaanontwikkeling. Als u zich al in uw doelsector bevindt, kan een contactpersoon uit een informatiegesprek u mogelijk helpen groeien door u in contact te brengen met zijn huidige of vorige werkgevers.

Overgang van informatieve interviews naar actie

Het vinden van de beste baan voor u en het plannen van uw volgende carrièrestap is misschien geen snelle taak. Er zijn veel carrièrepaden om uit te kiezen, elk met voor- en nadelen.

Het kiezen van een carrière op basis van een goed onderbouwde beoordeling in plaats van te raden hoe u denkt dat de baan zal zijn, is belangrijk voor succes. Een informatief interview geeft u de kennis om een ​​weloverwogen beslissing te nemen.

Informatieve sollicitatiegesprekken zijn een fantastisch begin. Deze interviews kunnen echter tot iets veel groters leiden. Neem wat je leert en denk na over wat je volgende stappen zouden moeten zijn. Het is misschien tijd om uw cv te laten opvallen of uw professionele vaardigheden op te frissen.

Loopbaancoaching kan u helpen erachter te komen wat die volgende acties zouden moeten zijn en een werkplan op te stellen om deze te vervullen. Een werkplan kan betrekking hebben op het bevorderen van uw opleiding, het volgen van een stage of het vaststellen van nieuwe professionele doelen. Met een 1:1-coach kun je met loopbaanplanning bruikbare stappen zetten om een ​​nieuwe baan te vinden.