Nemen sectoren die moeite hebben om aan te werven meer managers met een handicap aan?

Nieuws

Welke verbetering op het gebied van werkgelegenheid voor mensen met een handicap?

Hoewel we ons kunnen verheugen over de 6 punten daling van het werkloosheidspercentage voor mensen met een handicap in 5 jaar (13% aan het einde van het eerste kwartaal van 2022 volgens Pôle emploi), kunnen we alleen maar betreuren dat er nog steeds twee keer groter dan die van de Franse beroepsbevolking.

Er zijn echter enkele redenen voor optimisme.

  • Ten eerste werden er in de eerste helft van 2022 meer dan 107.000 personen met een handicap (PD) aangeworven. Dat is +13% op één jaar tijd, ongehoord. Het tekort aan talent in bepaalde sectoren pleit duidelijk voor deze toename van aanwervingen. In de Agefiph x Ifop studie op “Volledige tewerkstelling van mensen met een handicap” verschenen ter gelegenheid van de Europese Week van de Arbeidsongeschiktheid (OPED), 64% van de ondervraagde werkgevers is van mening dat wervingsproblemen hen kunnen aanzetten om werknemers met een handicap in dienst te nemen. Waarvan een derde “zeer zeker”. En dat vooral in de sectoren die onder spanning staan: horeca, transport en digitaal.
  • Nog een reden tot vreugde: het (nieuwe) optimisme van sommige gehandicapte arbeiders zelf. 18% van hen denkt dat volledige tewerkstelling van gehandicapten mogelijk is tegen 2027. Dus mogelijk of niet?

Elke SEEPH heeft zijn eigen reeks bedrijfsverklaringen over dit onderwerp. We hebben er een paar gespot:

Rekruteren digitale bedrijven meer mensen met een handicap?

Met een rekruteringsdoelstelling van 59.200 kaderleden in 2022 (Apec-cijfers), maar 67% van deze rekruteringen wordt door de rekruteerders zelf als moeilijk beschouwd. Dit betekent niet dat kandidaten keuze te over hebben als ze op zoek zijn naar een digitale baan. Maar hoe zit het met kandidaten met een functiebeperking? Droom niet, de figuren van retoqués-kandidaten bestaan ​​niet. Maar we hebben een paar ogenschijnlijk deugdzame bedrijven gezien:

  • De uitgever van payroll- en HR-software ADP Frankrijk heeft vandaag een werkgelegenheidsgraad van 6% (de werkgelegenheidsgraad voor gehandicapten vereist door de arbeidsongeschiktheidswet) tegenover 0,73% bij de ondertekening van de eerste arbeidsongeschiktheidsovereenkomst. Om dit resultaat te bereiken (de tewerkstellingsgraad van mensen met een handicap in de privésector is slechts 3,5%, bron Dares), verhoogt het bedrijf zijn inkoopacties voor gehandicapte kandidaten en ontwikkelt het dagelijks een inclusieve cultuur. De werknemersgemeenschap “Thrive”, die begin 2022 werd gelanceerd, organiseert workshops, testimonial-sessies en rondetafelgesprekken om werknemers bewust te maken van verschillende en uiteenlopende handicaps.
  • Nog ver verwijderd van de 6% van de wettelijke verplichting, Assysteem doet er alles aan om 3,5% van de mensen met een handicap in het ESN-personeelsbestand te bereiken. Haar nieuwe arbeidsongeschiktheidsovereenkomst (2022-2025) voorziet in de aanwerving van 30 PH. Deze doelstelling was bij de vorige overeenkomst overschreden. Het International Diversity and Inclusion Charter van de groep steunt ook op opleidingssessies voor managers en medewerkers met een onzichtbare handicap.
  • Meer in het algemeen, om de integratie van gehandicapten in digitale beroepen te bevorderen, Agefiph en haar partners APF France Handicap, de Amnyos-groep, Atlas, de opleidingsorganisaties Simplon en WebForce3, hebben zojuist “J’agis” gelanceerd. Deze beweging maakt deel uit van het digitale programma THalent dat tot doel heeft 500 PH op te leiden en aan te werven in digitale beroepen. In dezelfde geest heeft de vereniging Diversidays een nieuwe editie van DéClics Numériques voor mensen met een handicap geactiveerd. Dit programma van twee weken is gratis en 100% digitaal en vergemakkelijkt de professionele omscholing naar digitale beroepen. In minder dan 2 jaar tijd werden 6.750 werkzoekenden hierin begeleid. 20% vond binnen 3 maanden een baan of opleiding.

Rekruteren transport-/logistieke bedrijven meer mensen met een handicap?

De digitale sector is niet de enige sector die onder spanning staat om zich te mobiliseren (en bekend te maken) voor de tewerkstelling van gehandicapten. Eind 2022 zal de Sterne Groep, gespecialiseerd in transport en logistiek, is van plan zijn personeelsbestand van gehandicapte werknemers te verdubbelen door 30 PH aan te werven met een vast contract. Terwijl het haar werknemers met een handicap aanmoedigt om zichzelf te verklaren om erkenning als gehandicapte werknemer te krijgen.

Rekruteren hightechindustrieën meer mensen met een handicap?

Met een arbeidsparticipatie van mensen met een handicap van 6,69%, Thales groep is een goede student op dit gebied. Op de klok 2.400 gehandicapte werknemers, waaronder 1.082 ingenieurs en managers. Wat is de klap voor het idee dat werkgevers geen PH kunnen aannemen omdat ze niet over het vereiste diploma en de vereiste vaardigheden beschikken. Aan het hoofd van de Integratiemissie van de Thales Group neemt Gérard Lefranc geen blad voor de mond.

Laten we stoppen met het discours “er zijn geen kandidaten, dus we kunnen niet voldoen aan onze verplichting om mensen met een handicap in dienst te nemen”. Integendeel, we moeten een federatie vormen tussen bedrijven om jonge middelbare scholieren te ondersteunen in de richting van hoger onderwijs dat hen zal leiden naar onze samenlevingen. Bij Thalès rekruteren we elk jaar ongeveer 27 ingenieurs met een handicap. De helft komt van de Atouts pour tous conventies. De anderen worden gespot op arbeidsforums, tijdens uitwisselingen met scholen. Of uit ongevraagde sollicitaties in de mailbox van de integratiemissie. Ik zeg niet dat het gemakkelijk is om de arbeidsparticipatie te verhogen, ik zeg dat het heel goed mogelijk is.

Gérard Lefranc, Mission Integration Manager van de Thalès-groep