Intrapreneurs: wat zijn de obstakels die moeten worden overwonnen om te slagen?

Vooruitgang op het werk

Hij weet zich aan te passen, hij neemt risico’s, de technologische omgeving heeft geen geheimen voor hem, hij heeft een strategische visie dankzij big data en hij beschikt uiteraard over een natuurlijk leiderschap. Hij is de intrapreneur van Clustree, een start-up die big data gebruikt om bedrijven te adviseren over hun HR-beleid. Ze interesseerde zich onlangs voor deze profielen die hun zakelijke ideeën ontwikkelen met de steun en het geld van hun werkgever en publiceerde een infographic waarin de vaardigheden van de intrapreneur worden vergeleken met die van de werknemer*. Maar deze analyse zegt niet dat hij vaak heen en weer wordt geslingerd tussen omslachtige besluitvormingsprocessen, ondernemersbelangen en de oordelen van zijn medewerkers. Zijn weg naar het hoogtepunt van zijn project is lang.

Leer jaloezie te ondernemen en te negeren

Jean-Jack Jehan-Depierrefixe weet er iets van. Oorspronkelijk postbode, was hij de winnaar van de 2014-editie van de intrapreneurship-wedstrijd “20 projecten voor 2020”, georganiseerd door zijn werkgever, de La Poste-groep. Zijn goede idee? Aniweedoo, een start-up gespecialiseerd in dierenverzorging, die hij binnenkort officieel zou moeten overnemen. In plaats van een strategische visie ondersteund door big data, was het zijn ondernemende karakter dat hem deed slagen. Hij geeft ook toe “een conventionele breuk met La Poste te hebben overwogen voordat hij over de wedstrijd hoorde”.

Als onderdeel van de wedstrijd kreeg de ex-postbode steun van Farid Lahlou, coach van het evenement en oprichter van de bewegende start-up Des bras en plus. Omdat de aanvankelijke zorgen van een intrapreneur lijken op die van nieuwe ondernemers, vooral met betrekking tot het businessplan. Motivatie en temperament zijn niet genoeg: “Ik had het geluk Farid aan mijn zijde te hebben voor dit deel van het project. Een markt en zijn spelers observeren, de concurrentie bestuderen, budgetten opstellen… dit was mij allemaal vreemd”zegt Jean-Jack Jehan-Depierrefixe.

Onder de moeilijkheden die men tegenkomt, is het oordeel van anderen een factor waarmee rekening moet worden gehouden: “Er zijn jaloersen, of degenen tot wie we roepingen inspireren. Dan zijn er mensen die ons haten omdat we de gevestigde orde verstoren”, zegt Fabrice Poussière, voormalig intrapreneur bij Alacatel-Lucent en huidig ​​directeur van het Fablab bij Snecma, de motorentak van Safran.

Overtreden van de regels met geweld (van overtuiging)

Zijn idee van intrapreneurship is erg geïdealiseerd: “We zijn een beetje als zeerovers die in tijden van oorlog met toestemming van de koning de regels overtreden”. Ook hij profiteerde van een interne wedstrijd om een ​​creatieve ruimte voor te stellen en te creëren binnen Bell Labs, het onderzoekslaboratorium van Alcatel-Lucent. Inmiddels is hij vertrokken, maar zijn voormalige team heeft nu carte blanche om na te denken over innovatieve oplossingen en prototypes te ontwikkelen om te testen. Fabrice Poussière is erg creatief en heeft een zekere voorliefde voor het nemen van initiatieven – en dus risico’s – zonder zijn superieuren te raadplegen: “Voordat we aan de wedstrijd deelnamen, waren we met zeven collega’s begonnen met de ontwikkeling van een robot. Het project lekte uit en zo’n veertig medewerkers werkten direct of indirect mee aan de ontwikkeling ervan. Dit alles zonder dat zijn meerderen er natuurlijk van op de hoogte zijn… Volgens hem moeten bij het nemen van risico’s toch enkele specifieke regels gerespecteerd worden: “Doorbreek de taboes die we voor ogen hebben, omzeil traditionele besluitvormingsprocessen, maak de weddenschap begrijpelijk en slaag erin managers te overtuigen “pay to see” door op alle deuren te kloppen”. Het gaat er vervolgens om de cultuur – financieel en bestuurlijk – van intrapreneurship in de managementteams aan te wakkeren, want “het is essentieel om de steun van de hiërarchie te krijgen”, benadrukt Jean-Jack Jehan-Depierrefixe.

Van werknemer tot ondernemer

Als intrapreneurship een flinke dosis vindingrijkheid met zich meebrengt, vereist de overgang van werknemer naar intrapreneur organisatie: “In mijn geval zorgde de concurrentie voor de natuurlijke overgang”, legt Fabrice Poussière uit. De oprichter van Aniweedoo kreeg van La Poste toestemming om aanvankelijk 50% van zijn tijd aan zijn project te besteden, de uren die hij buitenshuis doorbracht niet meegerekend. Na een maand wijdde hij al zijn activiteiten eraan: “Bij de officiële lancering van het bedrijf zal ik mijn ontslag indienen en officieel CEO worden, met La Poste als meerderheidsaandeelhouder”, besluit Jean-Jack Jehan-Depierrefixe trots. Op 57-jarige leeftijd krijgt zijn carrière een geheel nieuwe dimensie.

*Infographic gemaakt op basis van gegevens die zijn verzameld van personen die zichzelf omschrijven als intrapreneurs