Moet je naar een grote school om de grote baas te worden?

Vooruitgang op het werk

Het begint met het probleem van bovenaf aan te pakken. Moet je een middelbare school hebben gevolgd om de baas te worden van een CAC 40-bedrijf? Voor François-Xavier Dudouet bestaat er geen twijfel over het antwoord, positief. “We willen een balans tussen functie en competentie”, legt deze socioloog uit, co-auteur van een boek over De grote bazen in Frankrijk. Aangezien bekwaamheid in principe wordt gesanctioneerd door een diploma, handhaaft Frankrijk een dominant model. “Moeilijk ontkomen: de bazen van de CAC 40 komen vooral uit de ENA, HEC en X. Beter nog, sommige vertonen duizelingwekkende combinaties: onder andere X en de ENA voor Frédéric Oudéa (Société Générale) of HEC en de ENA voor Stéphane Richard (France Télécom)… bewezen, nuanceert de socioloog. Je zou je kunnen voorstellen dat universiteitsartsen deze grote groepen leiden. Maar zo werkt het in Frankrijk. Het diploma speelt nog steeds de rol van markering. »

Ga terug naar school om een ​​baas te zijn

Maar baas zijn in Frankrijk gaat niet alleen over de weinige happy few van de CAC 40. Benjamin Stanislas, Senior consultant bij Clémentine. De visionaire baas hoeft per definitie niet per se een goede opleiding te hebben. Maar in de tweede categorie zeggen we nog steeds tegen onszelf dat een diploma van een Grande Ecole goed is…” Als teken van dit Franse particularisme heeft deze adviseur zelfs ambitieuze mensen terug naar school zien gaan om de ladder te beklimmen en een andere te breken vorm van glazen plafond. “Ik heb al slechte polytechnici gezien. Maar ik heb vooral profielen met middelmatige diploma’s gezien die er even tussenuit gaan om een ​​opleiding te volgen bij Centrale, HEC of een prestigieuze MBA te volgen. Natuurlijk leren ze daar dingen, maar dankzij de school kunnen ze ook profiteren van een netwerk. »

Creëer je eigen (grote baas) positie

Maar anderen hebben de parade gevonden. “Ik hoop dat het steeds minder nodig zal zijn om naar de middelbare school te gaan om een ​​bedrijf te runnen”, vertrouwt Christophe Bergeon, oprichter en bestuurder van Zest, toe. Na een lange carrière in human resources richtte deze ex-werknemer zijn bedrijf op, waarvan hij de grote baas is. “De dingen zijn aan het veranderen en ik ben ervan overtuigd dat de sterke toename van de oprichting van nieuwe bedrijven, en met name digitale start-ups, voortkomt uit de wens van veel pas afgestudeerden om carrièrepaden te willen creëren die voor hen vaak verboden zouden zijn. In een grote groep hebben het cv en de grote school toch een heel sterke impact. Maar wanneer u kleinere structuren maakt of samenvoegt, doet het er allemaal minder of helemaal niet toe.. »

Wees de grote baas… met een afgestudeerde van de middelbare school

“Het gaat er niet om de grote scholen te kleineren, maar misschien om een ​​model opnieuw uit te vinden”, tempert Benjamin Stanislas. Maar als hij voordelen ziet in het volgen van een middelbare school, nodigt deze consultant bedrijven uit om hun plaats in het organigram te herzien. “Zo heb ik MKB-bazen met een gemiddeld universitair diploma gezien die na een omzet van 30 of 40 miljoen euro tegen zichzelf zeggen dat ze misschien aan het einde van het model zijn gekomen. Het is echter niet nodig om je plaats volledig op te geven. ‘Of hij stopt daar, of hij herlanceert zijn bedrijf door iemand aan te nemen met precies dit andere profiel. Ik vind dat deze verenigingen echt interessante koppels vormen voor ondernemers omdat ik een ondernemer niet spontaan zou adviseren om terug naar school te gaan.. Hij heeft al een vermogen om risico’s te nemen in zich dat kan worden aangevuld met een meer managementprofiel. »

En enkele uitzonderingen zonder grote diploma’s

Natuurlijk blijven er eminente tegenvoorbeelden over. Alexandre Malsch, mede-oprichter van de Melty-groep, toont een brutaal succes (103 medewerkers, een doorbraak in 32 landen en meer dan 7 miljoen euro omzet) zonder een geweldige school te hebben doorlopen. “Ik had noch geld, noch ervaring”, herinnert hij zich. Als je jong bent, heb je alleen je motivatie en je passie om te verkopen. Je moest er dus 200% aan geloven en Ik wist dat als ik wilde doorbreken, ik een team van medewerkers moest bouwen, elk tien keer beter dan ik in hun vakgebied. Pierre Chappaz (die door de École centrale de Paris ging, hij, en oprichter van Kelkoo, Ebuzzing) investeert en ondersteunt de ondernemer ook. Maar hoe geruststellend ze ook zijn, deze cursussen veranderen nauwelijks een zeer Franse realiteit. ” Atypische cursussen, ik ken er genoeg, nuance François-Xavier Dudouet. Maar we mogen nooit vergeten dat dit geen statistische trends zijn. Cursussen zoals die van Xavier Niel met Free blijven uitzonderingen. »