Hoe win je van een reorganisatie?

Vooruitgang op het werk

Stroomopwaarts: de geruchten

De eerste stap om te winnen bij een reorganisatie is luisteren en letten op vroege waarschuwingssignalen om te anticiperen op de komende omwentelingen. Het bedrijf haalt zijn doelstellingen nog lang niet, de sfeer verslechtert, de bazen ontmoeten elkaar vaker… Als deze symptomen u aanspreken, is de kans groot dat er een herstructurering op komst is.

Tweede stap: maak jezelf onmisbaar! Het is meer een kwestie van interpersoonlijke vaardigheden dan van knowhow. Je moet bewijzen dat je flexibel en responsief bent, dat je weet hoe je moet werken in verschillende omstandigheden en met alle soorten profielen. Je zult dus deel uitmaken van de elementen om te zorgen voor een zo goed mogelijke overgang.

Lees ook >> 7 manieren om betekenis te geven aan je werk

Vlak ervoor: de aankondiging

Als het nieuws eenmaal officieel is, blijf dan positief en vermijd uw collega’s die te pessimistisch zijn, of probeer ze de positieve kant van de zaak te laten zien. De eersten die in deze situatie het risico lopen om bedankt te worden, zijn degenen die al noodlottig huilen.

Leer ook relativeren: de angst voor verandering is natuurlijk, maar in feite blijft driekwart van je missies hetzelfde.

Lees ook >> Professioneel project: ontdek hoe u uw dromen waar kunt maken!

Tijdens: opzetten

Aarzel niet om een ​​punt te vragen bij uw N+1 om erachter te komen hoe deze reorganisatie zich precies vertaalt in uw afdeling en wat de concrete impact ervan is op u en uw team. Wat verandert er? Wat blijft hetzelfde? Moet u bepaalde maatregelen nemen?

Stel kortetermijndoelen in die gemakkelijk te bereiken zijn, zodat je niet het gevoel hebt dat je verdwaalt in het grote geheel.

Werk aan jezelf, desnoods door iemand te laten begeleiden. Prioriteiten: je gevoel van eigenwaarde, dat in zo’n situatie kan worden ondermijnd, en je schuldgevoelens tegenover collega’s die het niet hebben overleefd.

Lees ook >> De klik om ontslag te nemen: 15 getuigenissen

Stroomafwaarts: na

U zult door deze onbekende wateren moeten navigeren, net zoals toen u voor het eerst uw post aanvaardde. Met jouw ervaring hoef je je geen zorgen te maken over technische vaardigheden. Aan de andere kant kan het zijn dat u uw manier van communiceren, management of tijdbeheer moet aanpassen aan nieuwe praktijken.

De schrijfster Nicole Labbé, specialist op dit gebied, waarschuwt voor wat zij het syndroom van de overlevende noemt. Inderdaad, als degenen die blijven vaak als gelukkig worden beschouwd, moeten ze met verschillende obstakels worden geconfronteerd, die met name kunnen leiden tot angst en een gebrek aan motivatie. Als je deze manifestaties bij jezelf of bij een van je medewerkers herkent, is het belangrijk om te reageren voordat ze tot een burn-out leiden. Hiervoor is het noodzakelijk om een ​​dialoog aan te gaan met de hiërarchie om oplossingen te bieden, zoals een aanpassing van werkmethodes, opleiding als nieuwe taken nodig zijn, enz.