Vernieuwde proefperiode: 3 lessen te leren

Vooruitgang op het werk

Sylvie Gonzalez-Peyron, hoofd human resources bij het CLDSSTI, wil er vooral op wijzen dat de proefperiode slechts onder drie voorwaarden kan worden verlengd: “Stel je voor: je bent aangeworven als consultant in een bedrijf, maar je zou kunnen niet geplaatst worden op een opdracht die overeenstemt met uw profiel omdat die er niet was. De werkgever kon uw vaardigheden en uw beroepshouding dus niet beoordelen », illustreert Pierre Chevalier, adjunct-directeur van Statim RH. In dit geval is het logisch dat je meer aan het werk wilt en je je niet al te veel zorgen hoeft te maken.

Lees ook >> Het professionele project

Automatische verlenging: heb geduld

Sommige bedrijven kiezen bijna systematisch voor een verlenging van de proefperiode. Als je manager het je aanbiedt, informeer dan bij je collega’s of het gebruikelijk is. Als het antwoord ja is, hoeft u zich daar ook geen zorgen over te maken.

Lees ook >> 7 manieren om betekenis te geven aan je werk

Verlenging bij twijfel: dialoog… ​​En update je CV

Afgezien van deze twee situaties, wordt het ingewikkeld. “. Als de werkgever er zeker van was dat je niet paste, zou hij het contract per direct opzeggen. Dus hoe te reageren? Door onzekerheid weg te nemen. De sleutel hiervoor: dialoog. Je moet vragen stellen en ontdekken waarom er nog steeds twijfel is. “Als er enige twijfel is, is het al te laat. Het is ook een teken van een gebrek aan vertrouwen dat moeilijk te overwinnen is.. Zijn advies: accepteer de verlenging, want het is altijd prettiger om op vacatures te reageren als je al aan het werk bent, je cv bij te werken en ergens anders te gaan zoeken.

Een bijzonder geval: verlenging op initiatief van de werknemer

Sylvie Gonzalez-Peyron merkt op: “Ook hier geldt dat vanaf het moment dat je deze onzekerheid uitspreekt, het vertrouwen kan worden geschonden en de professionele relatie die gevolgd moet worden, het risico loopt ingewikkeld te worden. Het is in dit soort situaties niet ongebruikelijk dat de werkgever de proeftijd opzegt. »

Hoe zet je alle kansen aan jouw kant om te schitteren bij je werkgever? Ontdek in ons artikel 5 tips voor een geslaagde proefperiode.