Crowdfunding: definitie, werking en voorbeelden

Vooruitgang op het werk

Hoe crowdfunding definiëren?

In het Engels is crowd de crowd en financiering de financiering. Crowdfunding dus, letterlijk. Duidelijker is dat crowdfunding bestaat uit het opvragen van donaties om een ​​project te financieren. Verschillende films zijn op deze manier gefinancierd, rekenend op de toewijding van fans, en het concept strekt zich nu uit tot ondernemerschap of andere professionele projecten. Het is een kwestie van uw project op internet presenteren om zowel particulieren als ervaren investeerders te overtuigen om donaties in uw voordeel te doen. Het is een alternatief voor traditionele financieringsmethoden, zoals persoonlijke investeringen of bankleningen.

In ruil daarvoor stemt u er in het algemeen mee in om, zodra uw bedrijf is gestart, een tegenprestatie te bieden. Het kan bijvoorbeeld de zichtbaarheid van een logo op communicatiemedia zijn of het versturen van een van uw producten naar uw financiers. Het kan ook afhangen van het bedrag, het is aan jou om drempels in te stellen: iemand die je bijvoorbeeld 20 euro heeft betaald heeft recht op een product, iemand die 100 euro heeft gegeven aan een t-shirt in de kleuren van het bedrijf , degene die 200 gaf aan een banner op uw site, enz.

Maar let op, crowdfunding is in de regel slechts een aanvullende financiering, je kunt er niet je hele project mee financieren. U kunt streven naar een percentage van het bedrag dat u nodig heeft, of een specifiek item, zoals de aankoop van materialen.

Wat zijn de verschillende soorten crowdfunding?

Er zijn verschillende vormen van crowdfunding:

  • De donatie: het is het meest gebruikelijk en het meest geschikt voor projecten die inspelen op waarden die potentiële financiers raken. Begunstigd als u een product of dienst lanceert op het gebied van duurzame ontwikkeling, MVO, solidariteitseconomie, enz. Het wordt ook gewaardeerd voor innovatieve projecten, zoals het uitvinden van technologische snufjes, omdat je het product gemakkelijk terug kunt aanbieden.
  • Lenen: crowdlending is een afgeleide van crowdfunding. U stemt ermee in de uitgeleende bedragen, met of zonder rente, binnen de vooraf overeengekomen termijnen terug te betalen.
  • Investeren: het wordt ook wel equity crowdfunding genoemd. In ruil voor het betaalde geld verkrijgt de financier een aandeel in het kapitaal van uw onderneming en ontvangt hij dividend. Deze methode van crowdfunding kan ingewikkeld zijn om op te zetten voor een gloednieuw bedrijf, omdat investeerders voldoende vertrouwen in het project moeten hebben. Anderzijds is het ideaal als u al goed ingeburgerd bent in uw sector en op zoek bent naar financiering om een ​​nieuw product te lanceren.

Goed om te weten : er worden nogal wat rekeningen gevraagd voor de donatie, de financiers zullen je geld geven omdat ze je project leuk vinden. Voor de lening of de investering daarentegen is het in uw belang om een ​​gedegen plan voor ogen te hebben en moet u wellicht bewijsstukken overleggen om investeerders gerust te stellen.

Crowdfunding, hoe werkt het?

Er zijn crowdfundingplatforms waarop je je project kunt indienen. U wordt gevraagd om het bedrijf dat u wilt starten, de activiteiten, producten, doelen, enz. U kunt zich baseren op uw ondernemingsplan. Je hebt er alle belang bij om een ​​pakkende en gedetailleerde advertentie te schrijven om investeerders te overtuigen. Deze methode van crowdfunding wint inderdaad aan populariteit sinds het begin in de late jaren 2000, en je zult in concurrentie staan ​​met andere projecten. Potentiële investeerders zouden uw bedrijf moeten verkiezen boven een ander.

Je moet ook aangeven hoeveel je hoopt op te halen en wanneer.

Enkele voorbeelden van crowdfundingplatforms

Vooral de keuze van het platform is belangrijk: sommige zijn gespecialiseerd per sector, andere zijn meer algemeen maar bieden slechts één type crowdfunding aan. U hoeft niet te proberen investeerders aan te trekken voor uw sportcoaching-app op een platform gewijd aan hernieuwbare energiebronnen! Ook de slagingspercentages zijn te raadplegen: op sommige platformen vind je honderden projecten, maar slechts enkelen slagen erin om de beoogde bedragen op te halen, terwijl andere, meer gericht, je kansen op succes vergroten.

Hier zijn enkele voorbeelden van crowdfundingplatforms om uw project te financieren:

  • KissKissBankBank: voor projecten op verschillende gebieden (Franse productie, biologisch, onderwijs, afvalvrij, gezondheid en invaliditeit, enz.).
  • Ulule: rond nieuwe energieën en het verkleinen van de ecologische voetafdruk.
  • Anaxago: voor vastgoed en innovatieve start-ups.
  • Agrilend: lening voor de landbouw.
  • Edulis: voor innovatieve start-ups en kmo’s.
  • Happy Capital: als investering voor alle soorten bedrijven.
  • We fundia: gespecialiseerd in intercompany leningen