7 sleutels om een ​​goede eerste indruk te maken tijdens een sollicitatiegesprek

Zoek werk

Zorg voor je look in een sollicitatiegesprek

“We gaan niet tegen elkaar liegen, de eerste indruk wordt ook gemaakt op de outfit van de kandidaat”, erkent Pierre-Louis Cisamolo, senior director bij Michael Page Sud-Est. Het is duidelijk dat, afhankelijk van de activiteitssector, de dresscode meer of minder streng zal zijn. Bij twijfel, ongeacht de gekozen optie (formeel of meer casual), is het beter om het niet te overdrijven. Voorbij zijn de bling bling sieraden, de verfrommelde, verwarde stijl die zo goed bij je past… elke dag. “clean” zijn in het interview is een teken van aandacht. Het tegenovergestelde zou erop kunnen wijzen dat je de date niet serieus neemt. Voor mannen bijvoorbeeld is het minimum om je schoenen te poetsen en te controleren of er geen taken zijn die de recruiter opvallen”, adviseert Pierre Manificat, hoofd van de rekruteringsafdeling van JLO Conseil.

Maak een goede indruk vanaf de receptie van het bedrijf

Wist je dat receptiemedewerkers soms op de hoogte worden gebracht van het wervingsproces? Als je een half uur te vroeg arriveert en de hele wachtkamer het voordeel geeft van je persoonlijke telefoontjes… Dat is balen. Over het algemeen kan overmatig gedrag (respectloos of echt te gestrest voor een sollicitatiegesprek) worden gemeld aan de recruiter. Omgekeerd zal een hoffelijk en sereen gedrag noodzakelijkerwijs worden gewaardeerd door uw (toekomstige?) medewerkers, of dit nu de receptionisten zijn of degenen die u in de wandelgangen zult ontmoeten. Ze begroeten met een glimlach is een regel van goede manieren die essentieel is a priori. “Ik ben al heel lang betrokken bij de rekrutering en na het vertrek van de kandidaten heb ik de gastvrouwen regelmatig om details gevraagd over het gedrag van de kandidaat”, getuigt Dominique Moine, directeur van het pensioenuniversum van Mondial Assistance.

Op tijd zijn

Stiptheid is een van de sleutels om een ​​goede indruk te maken: recruiters wachten niet graag op je. Naast het feit dat je een gebrek aan professionaliteit zult tonen, laat het zien dat je niet weet hoe je je tijd moet beheren. Omgekeerd, wees niet te vroeg, je krijgt een negatief beeld terug (angstig of gestrest persoon).

Ons advies : controleer uw reistijd de dag ervoor om uw vertrek te plannen. In geval van vertraging tijdens uw reis, verwittig uw recruiter.

Presenteer jezelf nuchter aan de recruiter om een ​​goede eerste indruk te maken in een sollicitatiegesprek

Het eerste contact met de recruiter wordt vaak gepresenteerd als een bijna… technische kunst: een stevige (maar niet overweldigende) handdruk, een volgehouden blik (maar niet aandringen), een natuurlijke glimlach (maar niet dom)… We zullen je vooral adviseren om blijf natuurlijk. Het is een kleine ceremonie die geen show mag worden: ‘Een zin als ‘Ik ben blij je te ontmoeten’ of ‘Ik ben blij je te ontmoeten’ is genoeg. We kunnen eventueel, indien nodig, terugroepen voor zijn voornaam, zijn naam en zijn professionele capaciteit ”. Aan de andere kant is het niet nodig om de recruiter te bedanken voor het geven van de tijd, het is zijn werk!

Vermijd kansen in de lift

Als je met de recruiter een heel eind in de lift of de gangen moet, let dan op je houding en je spraak. Hij zal waarschijnlijk proberen een dialoog tot stand te brengen door u bijvoorbeeld te vragen of u de weg gemakkelijk vond. Hopelijk kun je ja antwoorden (als je een half uur voor aankomst in de buurt bent verdwaald, hoef je dit niet te specificeren…). Deze eerste minuten zijn belangrijk, ze zorgen ervoor dat de recruiter een eerste indruk van je krijgt.

Lees ook >> 7 attitudes die recruiters irriteren in sollicitatiegesprekken

Wel of niet zitten tijdens het sollicitatiegesprek?

Wacht bij het betreden van de kamer tot de recruiter je uitnodigt om te gaan zitten, eventueel een plaats voor je aangeven. Wat als hij een dossier gaat zoeken? Je kunt op hem wachten, of de leiding nemen: “Je kunt hem het beste gewoon vragen waar hij moet zitten. Maar ga vooral niet meteen op een stoel zitten zodra je aankomt”, raadt Dominique Moine aan.

Lees ook >> Sollicitatiegesprek: de 6 gebaren die tellen

Zorg voor je uitgang

Als de eerste minuten van het gesprek cruciaal zijn voor de recruiter om een ​​goede eerste indruk van je te maken, zou het zonde zijn om op het einde alles te verpesten: het is de laatste indruk die je van jezelf achterlaat. Aarzel niet om vragen te stellen, vooraf zorgvuldig voorbereid en aangepast aan uw gesprekspartner (technisch voor een operationeel, operationeel voor een manager). U kunt ook praten over de rest van het wervingsproces en zo uw interesse in de functie onderstrepen.

Ons advies : het einde van het interview kan een gelegenheid zijn om te ontspannen en tegelijkertijd professionaliteit te tonen, bijvoorbeeld door de bedrijfspanden of de buurt waar het bedrijf is gevestigd te bespreken.

Lees ook >> Wie zijn de recruiters eigenlijk…