Wat is growth hacking?

Vooruitgang op het werk

Wat is growth hacking?

Letterlijk “growth hacking”, growth hacking werd geboren in start-ups in Silicon Valley in de Verenigde Staten in de jaren 2010. Het concept van growth hacking was ontworpen om zo snel mogelijk een basis van bedrijven te vergroten.

Tegenwoordig gaat het concept van growth hacking door en ontwikkelt het zich. Het gaat om het implementeren van een reeks marketingmethoden en -strategieën om de groei van een bedrijf te verbeteren. Het concept is niet om prospects en klanten te vermenigvuldigen, maar om zwakke punten in het verkoopproces te identificeren om het te optimaliseren: waar kun je de meeste impact hebben? Hiervoor is het noodzakelijk om de belangrijkste KPI’s (Key Performance Indicators, of Key Performance Indicators) onder de knie te krijgen, zoals het aantal gebruikers, de doorklikratio, het aantal maandelijkse bezoeken per gebruiker, enz.

Als de methode voor het eerst is ontwikkeld in start-ups en webverkoopbedrijven, die gemakkelijk toegang hebben tot deze gegevens en weten hoe ze deze moeten exploiteren en wendbaar zijn, kan deze op veel gebieden worden toegepast. : elk bedrijf dat een product of dienst wil verkopen kan zich erdoor laten inspireren.

Welke vaardigheden moet de growth hacker hebben?

Growth hacking wordt gedefinieerd door een te bereiken doel (snel groeien), en niet door middelen of tools om dit te bereiken. De growth hacker moet veel sleutelvaardigheden tot in de perfectie beheersen om groei te realiseren, gegroepeerd in een grote toolbox die hij tot in de perfectie moet beheersen: kennis in SEO, digitaal, marketing, in contentmanagement, in CRM, in A/B-testen , in e-mailen, in webcultuur, data-analyse…

Om in zijn taak te slagen, moet de growth hacker niet aarzelen om al zijn tools te testen, om de juiste combinatie te vinden en zijn strategie te verfijnen.

Er is geen school die gespecialiseerd is in growth hacking. De growth hacker verwerft zijn vaardigheden dan ook tijdens zijn verschillende professionele ervaringen, of door middel van training (u kunt hiervoor uw CPF gebruiken).

Growth hacking in 5 stappen

Growth hacking is gebaseerd op het AARRR-framework (d.w.z. framework of architectuur):

  • Acquisitie: hoe vinden gebruikers jou? Door zoekmachines, sociale netwerken, advertenties, via andere sites? Dit is waar u kunt ontdekken of u uw SEO moet verbeteren of partnerschappen moet opbouwen.
  • Activering: is de bezoeker serieus geïnteresseerd in jouw product of dienst? Maakt hij bijvoorbeeld een account aan op uw site, bezoekt hij bepaalde pagina’s meerdere keren, hoe lang blijft hij daar, schrijft hij zich in voor de nieuwsbrief? Hier gaat hij van de status van een eenvoudige bezoeker naar die van een prospect.
  • Retentie: als de gebruiker eenmaal is omgezet in een prospect, is het noodzakelijk om hem te behouden, aan te moedigen om terug te komen, met name door hem gerichte advertenties te sturen, door artikelen voor hem te publiceren in de nieuwsbrief of op de blog, enz.
  • Opbrengsten: wordt de prospect klant? Dit is een cruciale stap, waarvoor het absoluut noodzakelijk is om obstakels zoals een te lang formulier of last-minute bugs uit de weg te ruimen, omdat al je inspanningen om daar te komen voor niets zijn als de gebruiker op dit moment opgeeft.
  • Aanbeveling: praat hij over jou met de mensen om hem heen? U kunt hem daartoe stimuleren door middel van sponsoring, bijvoorbeeld met een korting of een waardebon als een van zijn contacten bij u koopt.

Voor elke stap verlies je bezoekers, en dit is normaal: van de 100 die bij je thuis zullen aankomen (acquisitie), zijn dat er misschien maar 60 om te blijven hangen (activering), 40 om terug te keren (retentie), 15 om te kopen (inkomsten) en 3 om u aan te bevelen (aanbevelen). Dit is waar je een growth hacker moet worden: analyseer waar je gebruikers verliest en waarom, om je site en je verkooptechnieken succesvol te optimaliseren… En zo je groei te stimuleren!