Woorden om bij te slapen

Vooruitgang op het werk

Ga naar sectie

Dus hoe kan het luisteren naar positieve en ontspannende woorden je hersengolven veranderen en resulteren in een diepere en rustgevendere slaap?

Hoe kunnen we dit in ons voordeel gebruiken en onze gedachten en woorden gebruiken om de slaap te verbeteren?

Er is ons altijd verteld dat we onze woorden zorgvuldig moeten kiezen als we wakker zijn, maar hoe zit het tijdens de slaap? Recent onderzoek heeft aangetoond dat de woorden die we horen terwijl we slapen verrassende effecten hebben. A studie uitgevoerd gedurende twee nachten in een slaaplaboratorium, onderzocht de invloed van ontspannende woorden die tijdens de slaap worden gespeeld. Tijdens de eerste nacht luisterden de deelnemers naar woorden zonder emotionele betekenis (zoals 'materialen') tijdens hun NREM, langzame golfslaap. NREM-slaap is essentieel voor het welzijn en houdt verband met het functioneren van het immuunsysteem, de afgifte van hormonen en spierherstel. NREM-slaap heeft bredere, diepere hersengolven en wordt slow-wave-slaap (SWS) genoemd.

Op de tweede avond speelden de onderzoekers woorden die ontspanning bevorderden, zoals ‘relax’ of ‘easy’. Uit het onderzoek bleek dat deelnemers tijdens de nacht van rustgevende woorden meer langzame slaap hadden en meldden dat ze zich de volgende dag alerter voelden.

Dus hoe kan het luisteren naar positieve en ontspannende woorden je hersengolven veranderen en resulteren in een diepere en rustgevendere slaap?

Om die vraag te beantwoorden zijn meer studies met beeldvorming van de hersenen nodig.

Het onderzoeksteam suggereerde dat het luisteren naar ontspannende woorden tijdens SWS de activering kan verminderen in delen van de hersenen die verband houden met opwinding of waakzaamheid. Uit ander onderzoek is gebleken dat onze hersenen informatie kunnen verwerken die tijdens de slaap wordt gehoord en de ‘neurale netwerken’ kunnen activeren die met deze constructies geassocieerd zijn.

Naast het luisteren naar ontspannende woorden tijdens de slaap, heeft onderzoek aangetoond dat onze gedachten over onze slaap en onze mindset in het algemeen een goede nachtrust kunnen verstoren. We weten dat zorgen en preoccupatie met een slechte slaap onze kansen op een goede nachtrust kunnen saboteren, deels omdat die gedachten ons stressreactiesysteem activeren en onze slaapsignalen worden gedempt. Stress overdag en aanhoudende negatieve emoties over die stressvolle gebeurtenissen kunnen ook bijdragen aan de vergelijking en verstoorde slaappatronen veroorzaken.

Het zou ingewikkeld (zo niet onmogelijk) zijn om de exacte omstandigheden in het slaaplaboratorium na te bootsen en rustgevende, ontspannende woorden te spelen tijdens onze NREM-slaap. Dus wat gebeurt er als we positieve gedachten inbrengen vóór het slapen gaan of als strategie voor stressbeheer? Vergelijkbaar met dit onderzoek hebben andere onderzoeken aangetoond dat het herhalen van positieve uitspraken, het beoefenen van dankbaarheid of het doen van mindfulness-oefeningen je slaapkwaliteit kan helpen verbeteren.

Hoe kunnen we dit in ons voordeel gebruiken en onze gedachten en woorden gebruiken om de slaap te verbeteren?

Onze geest verwerkt voortdurend gedachten en woorden tijdens het bewustzijn en de slaap.

  • Bouw positieve woordoefeningen in met mindfulness- of dankbaarheidslijsten binnen 60 minuten voor het slapengaan.
  • Ontwikkel uw eigen positieve slaapaffirmaties, zoals 'Ik laat mijn dag mijn nacht niet verpesten', 'Mijn slaap is belangrijker dan mijn stressfactor', 'Dit is mijn tijd om te genezen, tot rust te komen en te ontspannen'. Herhaal deze terwijl u ontspan en kruip in bed voor de nacht.
  • Probeer jezelf te ‘betrappen’ op negatieve gedachten over je slaap of dag, schrijf deze op en probeer ze in evenwicht te brengen met een meer neutrale of positieve verklaring. Oefeningen waarbij stressvolle gedachten in evenwicht worden gebracht, moeten meer dan twee uur voor het slapengaan worden gedaan, zodat uw geest de tijd heeft om ze los te laten en uw lichaam kan ontspannen.