Twintig marketingvaardigheden die professionals in 2023 moeten hebben

Vooruitgang op het werk

Of u nu pas afgestudeerd bent en op zoek bent naar uw eerste baan of een doorgewinterde dierenarts die promotie wil maken, uw marketingvaardigheden zijn belangrijker dan ooit.

In het huidige competitieve landschap moeten bedrijven hun waardepropositie van de digitale daken schreeuwen. En ze hebben medewerkers nodig die weten hoe ze die vitale aandacht kunnen trekken.

Jouw unieke vaardigheden helpen bedrijven precies dat te doen: zich onderscheiden van de massa. Gebruik de beste marketingvaardigheden van vandaag op uw cv of gebruik onze lijst om te begrijpen welke veelgevraagde vaardigheden u kunt verbeteren om nog beter te presteren.

De 10 beste soft skills op het gebied van marketing

man-zit-in-computer-met-marketingstrategie

De meeste vaardigheden die nodig zijn voor marketing vallen in twee categorieën: zachte en harde vaardigheden. De eerste zijn minder concreet en trainbaar dan de laatste. Met deze meer genuanceerde soft skills kun je onder andere een effectieve teamspeler zijn en een positievere en productievere werkomgeving creëren.

Hier zijn 10 van de meest gevraagde soft skills op het gebied van marketing.

1. Communicatie

Als marketingprofessional moet u uw doelgroep bereiken met een duidelijke, bruikbare boodschap. Dit vereist deskundige communicatieve vaardigheden. Wat u ook doet in marketing, werkgevers willen dat u uw communicatiestijl gebruikt om hun publiek te bereiken en effectief met uw collega’s samen te werken.

2. Samenwerking

Marketing is zelden een solo-onderneming en u werkt vaak met een team en afdelingsoverstijgend, zoals met verkoopprofessionals. Om een ​​goede marketeer te zijn, moet je je visie overbrengen, feedback accepteren en samenwerken met teamleden, werkgevers en externe belanghebbenden (zoals een influencer waarmee je samenwerkt voor een campagne).

3. Creativiteit

De gemiddelde Amerikaan ziet elke dag 4.000 tot 10.000 advertenties. Als je wilt dat je werk zich onderscheidt van al dat lawaai, moet je buiten de gebaande paden denken en creatief zijn. Deze vaardigheid helpt je innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor lastige scenario’s, zoals het ontwerpen van een nieuwe marketingcampagne, het uitvoeren van effectiever onderzoek en het stimuleren van betrokkenheid op sociale media.

4. Verhalen vertellen

Succesvolle marketing vertelt mensen niet alleen over een product of dienst. Het creëert een emotionele band tussen het publiek en wat u op de markt brengt. En een van de beste manieren om emoties bij je publiek op te wekken is door meeslepende verhalen te vertellen, dus het is van cruciaal belang om deze vaardigheid te ontwikkelen.

5. Leiderschap

De vaardigheden die managers en supervisors tot geweldige leiders maken – zoals effectieve communicatie en delegatie – zijn waardevol voor elke werknemer, ongeacht uw specialisatie of positie in de bedrijfshiërarchie. En omdat marketing zo collaboratief is, is het ontwikkelen van een leiderschapsstijl die u helpt uw ​​team te helpen een voorwaarde voor succes.

6. Probleemoplossing

Ondanks uw inspanningen kunnen uw werkprojecten af ​​en toe een probleem ondervinden. Wanneer dat gebeurt, moet uw team creatieve, effectieve en efficiënte oplossingen bedenken.

Hoewel dit voor elke afdeling geldt, is het effectief oplossen van problemen een essentiële vaardigheid voor marketingmanagers, omdat je vaak werkt aan zeer complexe initiatieven waarvoor feedback en goedkeuring van de werkgever, teamgenoten en klanten nodig is. Deze complexiteit kan de knelpunten en obstakels waarmee u te maken krijgt vergroten, en als u weet hoe u kritisch en creatief moet denken, kunt u deze tegenslagen gemakkelijk het hoofd bieden.

7. Aanpassingsvermogen

Campagnes die vandaag de dag betrokkenheid stimuleren en de verkoop stimuleren, leveren een jaar later misschien geen geweldige resultaten op. Als marketingprofessional moet je je aanpassingsvermogen oefenen en voortdurend nieuwe benaderingen uitproberen om de aandacht van de consument te trekken.

8. Strategieën maken

Het creëren van succesvolle marketingstrategieën vereist strategisch denken en vanuit verschillende perspectieven. Dit houdt in dat je een overzicht krijgt van de bredere kwestie en je vervolgens concentreert op specifieke onderdelen om een ​​alomvattend en doordacht plan te ontwikkelen. Je moet toekomstgericht zijn en openstaan ​​om uit je comfortzone te komen, zodat je elke optie overweegt en iets flexibels en innovatiefs bouwt.

9. Spreken in het openbaar

Ongeveer 40% van de mensen is bang om in het openbaar te spreken, maar dat is normaal in de marketingwereld. Mogelijk moet u een presentatie aan uw supervisor geven om een ​​aanstaande marketingcampagne onder de aandacht te brengen, of uw ideeën delen tijdens een brainstormsessie. Het ontwikkelen van solide spreekvaardigheid in het openbaar zorgt ervoor dat u goed voor uzelf opkomt en effectief en overtuigend met belanghebbenden kunt communiceren.

10. Organisatie

Moderne marketing is een beest met vele armen: campagnes op sociale media, gedrukte media, klantenbeheer en meer. Als marketeer moet u over de organisatorische vaardigheden beschikken die nodig zijn om al deze takken tegelijkertijd te prioriteren, te strategiseren en te beheren.

De 10 beste harde marketingvaardigheden

Hoewel zachte vaardigheden overdraagbaar zijn naar vrijwel elke functie en elk bedrijf, heb je om in de marketing te werken waarschijnlijk enige functiespecifieke ervaring en toepassingskennis nodig. Dit is wat harde vaardigheden zijn.

Hier is een lijst met marketingvaardigheden voor de 10 meest gevraagde harde vaardigheden.

1. Digitale marketing

De wereld van vandaag is steeds meer online, en veel bedrijven hebben hun marketingstrategieën aangepast om dit nieuwe paradigma te weerspiegelen. Socialmediamarketing, e-mailmarketing en andere vormen van digitaal adverteren bereikten in 2022 een mondiale markt van 531 miljard dollar. Marketeers moeten deze strategieën goed begrijpen om uit te blinken in hun branche.

2. Onderzoek

Om de doelgroep van een werkgever of klant effectief te bereiken, moet u deze demografische groep grondig begrijpen. Uitstekend onderzoek vereist dat u informatie leert vinden, ordenen en bijwerken op een manier die gemakkelijk toegankelijk is voor uw teamgenoten. Je moet ook weten hoe je belangrijke gegevens moet verzamelen en presenteren, zodat klanten deze begrijpen.

3. Projectmanagement

Zodra u met uw team een ​​marketingstrategie heeft opgesteld, is het tijd om deze te implementeren. En dat vereist effectief projectmanagement. Dit combineert organisatorische en teamwerkvaardigheden om taken te prioriteren en te volgen, effectief te delegeren en de voortgang aan alle belanghebbenden te communiceren. Mogelijk hebt u ook ervaring nodig met een taakspecifiek projectmanagementplatform zoals Notion of ClickUp.

4. Ontwerp

Hoewel je geen eersteklas web- of grafisch ontwerper hoeft te zijn om te slagen in marketing, is design nauw verbonden met marketingproducten (zoals het maken van blogposts of een website) en het hebben van enige ontwerpvaardigheden kan je cv een boost geven. Hoe meer soorten inhoud u kunt helpen, hoe meer waarde u toevoegt.

vrouw-ontwerp-inhoud-in-ipad

5. Contentmarketing

Het creëren van inhoud (sociale berichten, landingspagina’s van websites, podcasts) vormt de kern van de meeste marketingstrategieën. Het produceren van waardevolle inhoud vergroot uw kans om het gewenste publiek aan te trekken, dus maak uzelf vertrouwd met de basisprincipes van de populairste inhoudstypen van uw klant of werkgever.

6. Tekstschrijven

Ook al werk je misschien niet als content- of copywriter, je moet wel begrijpen wat kwaliteitsschrijven inhoudt. Als u de beste schrijfmethoden begrijpt, zoals hoe lang een blogpost moet zijn en hoe u tekst kunt opdelen om de lezer verder te helpen, kunt u uw tekst (en de algehele marketinginspanningen) effectiever maken.

7. Zoekmachineoptimalisatie (SEO)

Een steeds populairder wordende vaardigheidsspecialisatie binnen digitale marketing die u kunt verwerven, is SEO. De meeste mensen klikken op de eerste paar links van een Google-zoekresultatenpagina. Om deze waardevolle klikken te genereren, proberen bedrijven zo hoog mogelijk op deze pagina te scoren.

Weten hoe u de inhoud voor zoekmachines kunt optimaliseren, is van onschatbare waarde om verkeer voor uw werkgever of klant te genereren. U zult waarschijnlijk moeten leren hoe u een functiespecifiek SEO-platform kunt gebruiken, zoals SEMrush of Ahrefs.

8. Reclame

Voor de meeste marketingcampagnes zijn advertentie-initiatieven nodig, zoals het maken van effectieve advertenties voor Facebook en Google Bedrijfsprofiel. Over het algemeen moet u weten hoe u een merk en product op de markt moet brengen, maar u moet ook over de technische kennis beschikken om advertenties te budgetteren en op verschillende platforms weer te geven.

9. Verkoop

Zelfs als u niet rechtstreeks deals sluit, is uw uiteindelijke doel als marketingprofessional om leads naar het verkoopteam te brengen, zodat u hun proces en vaardigheden begrijpt. En hoe meer u weet over verkoopwerk, hoe meer waarde u toevoegt aan uw hele afdeling of, als u freelancer bent, aan uw klant.

10. Analyses

Om de campagnevoortgang bij te houden, indien nodig te kunnen bijsturen en overtuigende statistieken aan uw werkgever of klant te kunnen leveren, moet u begrijpen hoe u analytische gegevens kunt verzamelen en monitoren. U gebruikt waarschijnlijk een functiespecifieke tool, zoals Google Analytics of de statistische tool van SEMrush.

twee-man-kijkanalyses

Hoe u uw marketingvaardigheden kunt laten zien

Als u over alle hier genoemde vaardigheden beschikt, gefeliciteerd, dan bent u een ongelooflijk bekwame marketeer. Nu moet je jezelf op de markt brengen, zodat werkgevers dat weten.

Hier leest u hoe u dat kunt doen zorg dat je opvalt tijdens een zoektocht naar een baan:

  • CV’s: Het is gebruikelijk dat werkzoekenden dat doen vaardigheden toevoegen aan hun cv. Maar als u uw marketingvaardigheden op uw cv wilt laten zien, moet u meer presenteren dan een lijst met opsommingstekens. Verstrek indien mogelijk kwantificeerbare gegevens die de impact en waarde illustreren die uw vaardigheden hebben gebracht voor eerdere merken (zoals ‘Omzetstijging met X% over een Y-periode’).

  • Portefeuilles: Het verzamelen van gegevens over uw marketingcampagnes kan een uitdaging zijn. Als u geen gegevens op uw cv kunt delen, laat ze dan uw werk zien met een opvallende portefeuille zodat ze precies weten wat ze kunnen verwachten als ze je aannemen.

  • Sollicitatiegesprekken: Soms is de beste manier om uw marketingvaardigheden te communiceren (en deze communicatieve vaardigheden onder de aandacht te brengen) door erover te praten. Tijdens de huurprocesBespreek uw marketingervaring door voorbeelden uit eerder werk te geven. Maakt niet uit wat soort sollicitatiegesprek wat het bedrijf doet, zal uw vermogen om uit te leggen welke waarde u aan het marketingteam toevoegt, zeker indruk maken.

man-schudt-hand-met-vrouw

Breng jezelf op de markt voor carrièresucces

Of u nu een beginner bent die net afgestudeerd is of een ervaren professional, uw marketingvaardigheden geven u een voordeel ten opzichte van andere werkzoekenden. Benadruk vanaf uw eerste sollicitatiebrief tot aan het sollicitatiegesprek hoe uw vaardigheden merken in het verleden ten goede kwamen – en hoe uw marketinginspanningen uw volgende werkgever konden helpen het volgende niveau te bereiken.