Hoe om te gaan met stemmingsbrekers op het werk

Vooruitgang op het werk

1. Maak er een managementprincipe van

De 50 gouden regels om je emoties goed te beheersen. Het eerste probleem is niet om een ​​situatie te creëren waarin een werknemer zich bekeken en beoordeeld voelt in het bijzijn van anderen.. Voor deze consultant is het ideaal om snel te handelen, na een incident, en een individueel gesprek aan te bieden. “De manager moet gewoon aangeven hoe hij een situatie als storend ervaart, de medewerker vragen wat hij voelt en hem vragen waakzaam te zijn. Dat moet gezegd wordenheeft de betrokkene vaak niet eens beseft welke situatie hij aan het creëren was. » « Heb je het gevoel dat bepaalde mensen in je professionele omgeving je niets goeds brengen en alleen maar je tijd en energie verspillen? “Vraagt ​​Cécile Neuville, psycholoog gespecialiseerd in persoonlijke ontwikkeling en auteur van het boek 5 minuten per dag om eindelijk los te laten!. Ook hier nodigt het managers uit om de focus te verleggen. “Hoe zit het met het veranderen van uw kijk op de situatie? Doe een stap achteruit en observeer deze mensen alsof ze je allemaal iets heel nuttigs te leren hadden. »

3. Blijf op de hoogte

“Onlangs had ik een gesprek met een medewerkster die in een wat pessimistische fase zat en de sfeer een beetje deprimeerde”, vertelt Stéphane Boukris. Mijn dagelijkse taak, zoals die van elke teamleider, is ook om de momenten te identificeren die voor iedereen een beetje “down” zijn, om ze op te vrolijken. als het nodig is en om te zeggen dat we er zijn voor onze collega’s. Maar als deze ondernemer zijn rol als manager een beetje ziet als die van een coach, dan weet hij ook hoe ver hij niet te ver moet gaan. “Als iemand de sfeer verpest, is dat omdat we ons werk ergens niet goed hebben gedaan en niet konden begrijpen wat er aan de hand was. Maar we mogen een situatie ook niet laten escaleren. Soms zit een medewerker niet op zijn plek en is hij als eerste ontevreden. Die vragen moeten we ook durven stellen. »

4. Breng positieve mensen in kaart

Maar niet iedere medewerker kiest er per se voor om sfeermaker te zijn of die te bezegelen. Ook een manager blijft een mens en moet regelmatig zijn batterijen kunnen opladen.. “Maak een lijst van alle mensen die je tijdens je beroepsactiviteit tegenkomt, stelt Cécile Neuville voor. Ja alles! Deze expert in positieve psychologie nodigt iedereen uit om te vertrouwen op positieve mensen zodra de temperatuur wat afkoelt. “Herlees je lijst en zet een + naast degene die je inspireert met positieve ideeën voor werk, naast degene die je inspireren met motivatie om door te gaan en nog verder professioneel te gaan en tot slot naast degene die je inspireert alles een andere positieve emotie die geeft je een goed gevoel. Omcirkel vooral de mensen met twee of drie + naast hun naam: dit zijn jouw positieve bronnen! »

5. Maak bepaalde schadelijke praktijken onschadelijk

De manager zelf is inderdaad niet immuun voor misstappen. “Hetzij door zijn gedrag, hetzij omdat hij schadelijke praktijken toelaat”, waarschuwt Sylvaine Pascual. Daarom beveelt de oprichter van Ithaque Consulting bepaalde best practices aan, zoals het niet belasteren van de koffiemachine. ” Niet alleen moet je bepaalde geluiden in de gang niet voeden, maar je moet vooral proberen te voorkomen dat sommige medewerkers er plezier aan beleven.. Vanzelfsprekend is er geen sprake van het verbieden van de min of meer plezierige roddels die bij het kantoorleven horen. “Een manager moet gewoon waakzaam blijven. Als een medewerker de hele tijd zucht of altijd dezelfde wrok uit in zijn bijzijn, kunnen we hem vragen waarom hij dat zegt. Of geef zelfs aan dat u het er niet mee eens bent in plaats van andere werknemers te laten zeggen en hen te ontmoedigen. »

Conflicten op het werk: wanneer moet u een advocaat bellen?, beantwoordt ons speciale artikel deze vraag.

Je kent vast wel wat stemmingsbrekers. Welke maken je het meest kwaad? En hoe reageer je? Vertel het ons in de reacties.