Roddelen bij de koffieautomaat kan goed zijn voor je carrière…

Vooruitgang op het werk

Deze klassieker van het zakenleven heeft positieve aspecten

Er was geen sprake van dat hij kwaad zou spreken over de koffiemachine. “Het is een plaats van gezelligheid en ontspanning, het is erg belangrijk voor de werknemers, beaamt Muriel Nottin. Het bedrijf heeft dit soort ontmoetingsplekken nodig om een ​​goede algemene sfeer te bevorderen en “de zak leeg te maken”. “Maar deze consultant, coach bij Cap Cohérence, is het ermee eens: alles wat daar wordt gezegd, is niet per se goedaardig. “Een beetje roddelen over een manager bij de koffieautomaat is een klassieker in het zakenleven. Het is ook een manier om de cohesie van een team te verenigen en te versterken.. Iedereen doet het. Het moet alleen geen ongezonde gewoonte zijn…”

Na een tijdje kan het zwaar worden

Als ze deze praktijk niet vanaf het begin dramatiseert, waarschuwt Sylvaine Pascual de betrokkenen snel voor bepaalde onvermoede bijwerkingen. “We hebben het in de eerste plaats nodig omdat het het teken is van medeplichtigheid aan een groep, erkent de directeur van het bureau Ithaque Consulting. Als ik op de n+1 of de collega spuug, behoor ik tot een groep “die met mij spuugt”. De behoefte aan erbij horen is enorm in het bedrijfsleven en de koffiemachine is een omgeving die zich daarvoor leent. “Maar als de “symptomen” aanhouden, pas dan op voor het ongemak dat ontstaat… “Als het je toestaat je tas ad hoc te legen, is dat prima. Maar als het aanhoudt en we dezelfde onderwerpen blijven herhalen, blijven we alleen maar wrok koesteren. We denken dat het leuk is en we hebben het mis. Onder de meest schadelijke valkuilen noemt deze deskundige een gangbare praktijk die bestaat uit roddelen om het roddelen. “Soms kan de discussie beginnen met een opmerking als ‘Heb je gezien dat die-en-die me vandaag niet gedag heeft gezegd!’ waaraan iedereen zijn korreltje zand zal toevoegen. Als het patroon zich herhaalt, doen deelnemers die zich overgeven aan deze praktijken er goed aan zich af te vragen wat het hen oplevert…”

Als het iemand raakt

Het komt inderdaad voor dat bepaalde collega’s of managers herhaaldelijk het doelwit zijn van bepaalde gesprekken. En dat bepaalde ganggeluiden hen bereiken. Ook al is het niet prettig, Aurore Van de Winkel onderscheidt ook twee gevallen. “Over het algemeen komt het gerucht neer op gebabbel, beaamt deze specialist in geruchtenbeheersing, auteur van het boek Omgaan met geruchten, roddels en andere geluiden. We willen gewoon dichterbij komen door de ander te devalueren. » Niet altijd makkelijk te accepteren, maar wel menselijk. Aan de andere kant maakt het een onderscheid tussen bepaalde onschuldige geruchten en laster, zelfs laster, die wettelijk strafbaar is. “Zelfs als ze worden gelanceerd zonder de bedoeling om schade toe te brengen, kunnen bepaalde geluiden op professioneel niveau in diskrediet worden gebracht. Ze kunnen ook ernstig worden als ze schadelijke gevolgen hebben voor het evenwicht of de gezondheid van de werknemer. Bepaalde meer kwaadaardige geruchten, die blijven bestaan, kunnen in de ogen van de wet verwant zijn aan morele intimidatie. »

Wanneer je de verkeerde vertrouwenspersoon hebt

Tegelijkertijd sluit Sylvaine Pascual dat niet uit wat gebabbel kan een ernstiger ongemak verbergen dat niet mag worden genegeerd. “Je moet je afvragen of het roddelen om het roddelen is of dat je echt een probleem hebt met iemand in het bijzonder. » De constatering is veel voorkomend: je leegt niet per se je tas bij de juiste persoon. “Gerucht is een vorm van ontsnapping. Soms moet je naar jezelf kijken. Zou het immers niet gezonder – en vooral nuttiger – zijn om op een niet-agressieve manier met de betrokkene te gaan praten en op een duidelijke en eenvoudige manier je wrok te uiten? »