Passief kijken: tijdens de post verandert het zoeken naar werk, maar mag niet stoppen

Vooruitgang op het werk

Uiteraard is een van de eerste dingen die u moet doen, het maken van e-mailwaarschuwingen op uw favoriete vacaturesite om erachter te komen of er veel vraag is naar de functies waarop u zich richt, bij wie en tegen welk salaris. Dit geeft u waardevolle informatie om te weten waar u zich bevindt in de rekruteringsmarkt, maar het is niet genoeg om mee te doen.

Zorg voor een up-to-date profiel

Het internet is het belangrijkste instrument van headhunters. Het is daarom essentieel om aanwezig te zijn om hun aandacht te trekken en op zoek te blijven naar geweldige carrièremogelijkheden. “Dit is de basis van elke passieve monitoring: zorgen voor aanwezigheid via actieve accounts op de meest gebruikte sociale netwerken zoals LinkedIn, Viadeo of Twitter”, beveelt Adeline Lory aan, belast met strategische monitoring. In plaats van te wedden op kwantiteit, raadt ze aan om een ​​van deze platforms te kiezen en je activiteit en aanwezigheid daar te concentreren.. “Het belangrijkste is dat je door je naam in de zoekbalk te typen, of een reeks trefwoorden die verband houden met je activiteit en je vaardigheden, dit profiel tegenkomt waarmee je in een paar seconden meer over jezelf te weten kunt komen. “, vervolgt Adeline lory. Dit profiel moet up-to-date zijn, met uw laatste professionele activiteit en concrete verwezenlijkingen: geslaagde missies, gecontroleerde budgetten, uitgevoerde professionele of kwalificerende opleidingen, aanbevelingen, enz. Misschien hoef je niet eens te solliciteren: je wordt eruit gegooid!

Bekijk key accounts en profielen

Aanwezig zijn is niet genoeg “je moet proactief zijn”, zegt Nathalie Camus, coach gespecialiseerd in loopbaanmanagement. Afhankelijk van de oriëntatie die u aan uw carrière wilt geven, raadpleegt u de juiste sites en de juiste accounts om op de hoogte te blijven van mogelijke opportuniteiten en activiteiten in uw activiteitensector. Met een veelgebruikt Twitter-account kunt u bijvoorbeeld accounts volgen van experts en gespecialiseerde media in uw vakgebied, die u toegang kunnen geven tot een soort persoverzicht en informatie met toegevoegde waarde. Je zou bijvoorbeeld kunnen ontdek als eerste dat een bedrijf waar je al heel lang lid van wilt worden, op het punt staat een nieuwe dochteronderneming te openen met nieuwe medewerkers op het spel.

Maak jezelf zichtbaar op de juiste plek op het juiste moment

Passieve monitoring betekent niet dat je alleen maar hoeft te observeren: je moet ook meedoen, voor zover je tijd en inspiratie dat toelaten.. “E-reputatie verdien je door deze discussies waaraan je deelneemt door je mening te geven op Twitter of LinkedIn, bijvoorbeeld via een post waarin je reageert op nieuws dat met je beroep te maken heeft”, stelt Anne Phénix van Phénix Coaching. Werk je als salesmanager in de wijnsector? Profiteer van de vele artikelen op wijnbeurzen om te getuigen van uw eigen ervaring met dit fenomeen. Met deze aanpak laat u niet alleen uw profiel winnen in SEO, maar stijgt u ook naar de rang van expert en zelfs een bron van inspiratie en reflectie voor anderen.

Subtiliteit en discretie

Een passieve wacht houdt in dat je op post bent en dus niet op zoek bent naar een baan. Pas in zo’n situatie op voor blunders, waarschuwt Anne Phénix: “Je moet discreet zijn bij je huidige werkgever. Negeer hem vooral niet, uit uw ontevredenheid over uw situatie of geef zelfs op sociale netwerken aan dat u een andere omgeving wilt.. “Omdat hij ook het web raadpleegt en dit gedrag kan opmerken dat hij uiteraard met ernst kan beoordelen … Passieve monitoring moet ervoor zorgen dat je door headhunters wordt opgepikt zonder dat je ze zelf hoeft op te halen. “Als je wordt aangesproken en je geweldige aanbiedingen krijgt, zijn dit allemaal argumenten om aan je N+1 te presenteren wanneer je hem bijvoorbeeld ontmoet tijdens het jaarlijkse interview”, merkt het hoofd van de firma Phénix op. Een subtiel spel waarbij het basiswerk van passief toezicht, naast de mogelijkheid om elders te kijken, een effectief wapen kan blijken te zijn om je huidige werkgever bewust te maken van je waarde en zo promotie te krijgen, mocht je uiteindelijk besluiten om bij jouw zaken.