Hoe maak je een zelfzorgchecklist (en 7 voorbeelden)

Vooruitgang op het werk

Het leven vraagt ​​veel van je.

Tussen je carrière, verantwoordelijkheden thuis en je sociale leven kan een stap terug doen en tijd voor jezelf creëren helemaal onderaan je to-do-lijst komen te staan. Maar alles is met elkaar verbonden: je kunt niet professioneel, persoonlijk of sociaal gedijen als je niet voor jezelf zorgt.

Bij zelfzorg gaat het niet alleen om het krijgen van een gezichtsbehandeling of het genieten van een ontspannen maaltijd (hoewel verwennerij niets is om voor terug te schrikken). Het betekent het opbouwen van routines die zelfliefde en waardering voor je mentale, emotionele en fysieke lichaam aanmoedigen gezondheid.

U heeft waarschijnlijk verschillende welzijnsgebieden die u wilt verbeteren, zoals het opbouwen van een positievere mentaliteit of het omarmen van een gezondere levensstijl. Het creëren van een checklist voor zelfzorg kan helpen grote doelstellingen om te zetten in kleine, dagelijkse gewoonten, waardoor duurzame stappen naar een meer vervullend leven worden verzekerd.

Wat is een zelfzorgchecklist?

Een zelfzorgchecklist is een persoonlijke gids voor het stellen van prioriteiten en het ondernemen van activiteiten die uw welzijn bevorderen. Er moet rekening worden gehouden met uw fysieke, emotionele en mentale gezondheidsbehoeften specifieke zelfzorgpraktijken om u te helpen zich beter te voelen in elk facet van uw leven.

Zelfzorg kent geen vaste definities. Het komt allemaal neer op het vinden van de praktijken waardoor u zich gevoed, gezond en verzorgd voelt. Als u bijvoorbeeld een moeite met het loskoppelen van het werkkan uw zelfzorgchecklist er ongeveer zo uitzien:

Begin met 30 minuten positieve affirmaties, opmerkzaamheidEn zelfreflectie in de ochtend

Neem tijdens uw werkdag een lunchpauze van een uur om op te laden

Stel grenzen met een moeilijk teamlid op het werk

Schakel werkmeldingen uit op avonden en in het weekend

Lees één niet-werkgerelateerd boek per maand

Stel een vaste weekavond in voor uitgaven qualitytime met familie of geliefden

Waarom is zelfzorg belangrijk?

Wanneer je jezelf geen tijd geeft om te rusten, op te laden en contact te maken met je innerlijke zelf, loop je het risico op een burn-out. Zelfs chronische, lichte stress kan uw vermogen om te ontspannen verstoren en uw kansen op ernstige gezondheidsproblemen zoals depressie, angst en hoge bloeddruk vergroten, aldus het National Institute of Mental Health.

De druktecultuur leert ons dat we voortdurend productief moeten zijn. Maar zelfzorg is een vorm van liefde die een betere gezondheid en geluk bevordert. En met consistente toewijding kun je je hele zelf naar e brengenheel gebied van je leven, of dat nu zo is productiever zijn op het werk, creatiever denkenof dieper verbinding maken uw interpersoonlijke relaties.

Hoe maak je een checklist voor zelfzorg?

De eerste stap bij het opstellen van een checklist voor zelfzorg is het definiëren van uw huidige behoeften en welzijnsdoelen voor de korte en lange termijn. Zo kunt u aan de slag:

1. Identificeer uw behoeften

Uw welzijn is de som van vele delen. Je lichamelijke gezondheid, gemeenschapsgevoelEn zelfvertrouwen ze dragen allemaal bij aan uw algehele gezondheid, waardoor het essentieel is om een ​​evenwicht te vinden op alle gebieden van uw leven.

De behoeftenhiërarchie van Maslow is een populaire psychologische theorie die de noodzakelijke voorwaarden schetst om je gelukkig en gezond te voelen. Zelfs als u een welzijnsdoelstelling in gedachten heeft, kan het nemen van de tijd voor zelfevaluatie ervoor zorgen dat u aan al uw basisbehoeften voldoet:

 • Fysiologische behoeften: Slaap, water en voedsel zijn allemaal basisvereisten om te overleven. Toch kan een druk werkschema ervoor zorgen dat u dit vergeet goed hydrateren of elke nacht voldoende slaap krijgen. Als u zich niet verbonden of ongericht voelt, overweeg dan het verbeteren van uw slaapschemauw fysieke activiteit verhogen of prioriteit geven aan voeding.
 • Veiligheidsbehoeften: Uw gevoel van veiligheid reikt verder dan uw fysieke lichaam; stabiliteit komt ook voort uit uw financiële, mentale en fysieke gezondheid. Denk goed na over de reden waarom u zich verzorgd voelt. Dit kan betekenen dat u geld moet bijdragen aan uw 401k, dat u een baan moet vinden robuuste gezondheidsvoordelenof erop rekenen ondersteunende werkrelaties.

man-die-buiten-op-papier-schrijft terwijl hij-naar-muziek-luistert-zelfzorg-checklist

2. Bepaal uw basischecklist voor zelfzorg

Zoals ieder ander actieplan voor zelfzorgmoet uw checklist realistische verwachtingen en mijlpalen creëren, opgebouwd rond uw sterke en zwakke punten en huidige capaciteiten. Langzame stappen in plaats van grote sprongen zullen je helpen je te concentreren op je hoofddoel: beter voor jezelf zorgen. Hier zijn een paar vragen die u uzelf kunt stellen:

 • Wat is uw fysieke gezondheidsroutine? De CDC pleit voor 150 minuten wekelijkse lichaamsbeweging. Vind manieren om te bewegen die zinvol zijn voor uw tijd en lichaam, of dat nu stevige ochtendwandelingen zijn, naar de sportschool gaan, virtuele yogalessenof je aanmelden voor tai-chi.
 • Maakt u plannen voor uw toekomstige gezondheid? Gezonde gewoonten dragen bij aan welzijn op de lange termijn. Een evenwichtig dieet, goede slaapen regelmatige doktersbezoeken zijn dat ook tips om goed ouder te worden waardoor u zich nu en onderweg op uw best voelt.
 • Waar word jij dagelijks blij van? Eenvoudige routines kunnen grote beloningen opleveren. Denk aan de kleine momenten die vreugde brengen, zoals een gewoon telefoongesprek met een geliefd familielid of een halfuurtje daarvoor genieten van een boek kan uw humeur verlichten en houd je gemotiveerd.
 • Wat vertellen jouw emoties jou? Gevoelens van vreugde en frustratie zijn aanwijzingen voor hoe u uw welzijn kunt verbeteren. als jij zich ongemakkelijk voelen bij een collega, moet u wellicht de communicatie verbeteren en grenzen stellen. Ook als je niet kunt wachten ontmoet je vrienden elke week na het werk kan dit een teken zijn dat u meer tijd moet besteden aan sociale contacten – dus blijf uw relaties versterken zoeken naar een betere balans tussen werk en privé.

Wellness is een levenslange investering. Je hoeft niet alles in één keer te verbeteren – en proberen kan contraproductief en demotiverend zijn. Geef prioriteit aan uw unieke behoeften, stel een plan op en begin langzaam. U kunt altijd bij uzelf inchecken en uw checklist reorganiseren naarmate u verder komt.

zakenvrouw-op-kantoor-schrijven-op-notebook-zelfzorg-checklist

Voorbeelden en ideeën voor een zelfzorgchecklist

Nu u over de hulpmiddelen beschikt om na te denken over uw behoeften, volgen hier enkele voorbeelden om u te helpen bij het opbouwen van uw behoeften. Onthoud: uw checklist voor zelfzorg zal er niet uitzien als die van iemand anders. Voel je vrij om items te mixen en matchen om de juiste pasvorm voor jou te vinden.

Dagelijkse checklist voor zelfzorg

Een dagelijkse checklist voor zelfzorg moedigt u aan om opzettelijke dagelijkse gewoonten op te bouwen die het beste uit u halen. Hier zijn enkele doelen waar u zich elke dag op kunt concentreren:

man-kijkt-naar-de telefoon-terwijl hij koffie drinkt op zijn bank in de ochtend-zelfzorgchecklist

Wekelijkse checklist voor zelfzorg

Een wekelijkse zelfzorgchecklist kan u helpen consistente routines op te bouwen en een productief evenwicht te vinden tussen de verschillende gebieden van uw leven. Hier zijn enkele voorbeeldartikelen:

 • Neem deel aan een wekelijkse les
 • Zorg voor een consistente slaap van 7-9 uur
 • Denk na over persoonlijke groei en stel wekelijkse doelen
 • Woon therapie of counseling bij (indien nodig)
 • Socialiseren met vrienden en familie
 • Kook een nieuw recept dat aansluit bij uw voedingsdoelen
 • Focus op een routine voor persoonlijke hygiëne
 • Trakteer uzelf op een ontspannend bubbelbad of massage

Maandelijkse checklist voor zelfzorg

Een maandelijkse checklist voor zelfzorg is een goede gelegenheid om langetermijndoelen te bereiken en activiteiten te oefenen die meer tijd vergen, zoals grenzen verleggen met een collega of een boek lezen. Hier zijn enkele opties om te overwegen:

 • Leer een nieuwe professionele vaardigheid
 • Woon een professionele workshop of netwerkevenement bij
 • Controleer uw maandbudget en pas het aan
 • Plan noodzakelijke medische afspraken
 • Ga een weekendje weg met uw familie, vrienden of partner(s)
 • Start een nieuwe fysieke fitnessroutine
 • Vernieuw de noodzakelijke recepten
 • Stuur een attent bericht naar iemand die je waardeert
 • Integreer duurzamere milieupraktijken in uw leven

Arabisch-paar-aan-de-eettafel-kijken-naar-notebook-samen-zelfzorg-checklist

Zelfzorgdag checklist

Maak van zelfzorg een speciale dag helemaal voor jezelf – of maak een band met een goede vriend. Je verdient het om tijd vrij te maken om uit te rusten en op te laden, dus schroom niet om een ​​volledige dag uit te rusten en op te laden. Hier zijn een paar ideeën die u kunt ontdekken op uw vrije dag:

 • Slaap uit of doe een verfrissend dutje
 • Geniet van een ontspannen maaltijd met uw favoriete gerechten
 • Trakteer uzelf op een massage of gezichtsbehandeling
 • Geniet van een wandeling ergens waar je nog nooit eerder bent geweest
 • Bekijk uw favoriete film of tv-programma
 • Woon een les bij die jou interesseert
 • Besteed tijd aan tuinieren
 • Ruim uw ruimte op en reorganiseer deze
 • Geef jezelf een traktatie of een klein cadeautje als gebaar van eigenliefde
 • Sluit uw dag af met reflectie en dankbaarheid voor de ervaringen van de dag

Zelfzorgchecklist voor de geestelijke gezondheidszorg

Positieve emotionele gezondheid vereist doordachte dagelijkse praktijken en regelmatige zelfreflectie. Hier zijn een paar manieren om betere dagelijkse zelfzorggewoonten op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg te oefenen:

 • Probeer een hele dag digitale detox
 • Zoek hulp van een professional in de geestelijke gezondheidszorg (afhankelijk van uw behoeften)
 • Huur een coach in om u te helpen uw doelen te bereiken
 • Zorg voor een consistent slaapschema
 • Focus op positieve affirmaties
 • Oefen goede voedings- en hydratatiegewoonten
 • Breng tijd door in de natuur

Controlelijst voor persoonlijke verzorging

Je zelfzorgroutine moet kleine gewoontes omvatten die prioriteit geven aan je lichaam en geest. Hier zijn een paar ideeën die u kunt toevoegen aan een checklist voor zelfzorgroutines:

 • Drink een glas water als je wakker wordt
 • Ga regelmatig wandelen
 • Ontwikkel een dagelijkse huidverzorgingsroutine
 • Doe regelmatig aan lichaamsbeweging die u leuk vindt
 • Creëer een comfortabele woonruimte
 • Neem sociale pauzes om nieuwe energie op te doen
 • Ga aan de slag met kunst om te inspireren en te ontspannen
 • Actief werken aan langetermijndromen en ambities
 • Geef prioriteit aan activiteiten die vreugde en vervulling creëren

Controlelijst voor zelfliefde

Zelfliefde betekent manieren vinden om jezelf elke dag te waarderen en te vieren – en verwachten dat dezelfde zorg wordt weerspiegeld in je relaties. Hier zijn een paar manieren om diepgaande en productieve emotionele zelfzorg te oefenen:

 • Begin een dankbaarheid dagboek
 • Focus op vergeving en loslaten
 • Voeden zelfcompassie in uw dagelijkse routines
 • Vier persoonlijke prestaties en mijlpalen
 • Stel grenzen en pleit voor uw behoeften
 • Ontwikkel een ondersteunend en liefdevol sociaal netwerk
 • Ontdek therapie of counseling om jezelf beter te begrijpen en lief te hebben
 • Maak bewuste keuzes die uw waarden opnieuw bevestigen
 • Vrijwilliger en doe iets goeds in uw gemeenschap
 • Vergelijk jezelf niet met anderen
 • Kijk terug op eerdere prestaties en trotse momenten
 • Geef consequent prioriteit aan uzelf en uw welzijn
 • Maak je los van relaties die je naar beneden halen

Maak een lijst en houd je eraan

Hoewel je misschien een lange lijst hebt met dingen die je wilt verbeteren, hoeft zelfzorg niet overweldigend te zijn. Met een checklist voor zelfzorg kunt u grote doelen opsplitsen in dagelijkse taken, waardoor u een gevoel van vooruitgang en prestatie creëert, zelfs als u het kleinste item aanpakt.

Begin met nadenken over uw huidige behoeften, sterke punten en beperkingen. Weten waar u staat is de sleutel tot het prioriteren van uw doelen en het opbouwen van een duurzame routine.