Een persoonlijk pad naar emotionele duurzaamheid vrijmaken

Vooruitgang op het werk

De ups en downs van het leven kunnen behoorlijk turbulent aanvoelen zonder stabiliserende technieken om je te aarden. Emotionele duurzaamheid – geloven in de gevoelens van anderen, zelfs als die mensen niet aanwezig zijn – zorgt voor stabilisatie die helpt gezonde relaties in stand te houden.

Maar het goede nieuws is dat het veranderen van de bedrading van je hersenen ten goede is altijd mogelijk. Zelfs als je worstelt met emotionele duurzaamheid, kun je werken aan vaardigheden die je helpen balans te vinden.

Emotionele duurzaamheid begrijpen

Emotionele duurzaamheid is van vitaal belang voor gezonde, stabiele relaties emotioneel welzijn. Als u leert welke gevolgen een gebrek aan emotionele duurzaamheid voor u heeft, kunt u uw leven aanzienlijk verbeteren.

Wat is emotionele duurzaamheid?

Emotionele duurzaamheid lijkt veel op objectbestendigheid, maar dan voor emoties.

Objectduurzaamheid is het concept van weten dat iets bestaat, zelfs als het uit het zicht is. Ook wel objectconstantie genoemd, dit is iets dat mensen al vroeg in hun leven leren. Kiekeboe is een manier om baby's te leren dat het niet zien van iemand niet betekent dat ze voor altijd weg zijn.

Emotionele duurzaamheid is vergelijkbaar. Er staat dat er nog steeds voor u wordt gezorgd, ook al is uw dierbare niet aanwezig.

Als je geen emotionele duurzaamheid hebt, voel je je misschien niet geliefd zonder voortdurende zorgzame daden of bevestigende woorden. U kunt in paniek raken als uw oproepen worden genegeerd of als u ruzie heeft met uw partner.

Hoe het individuen beïnvloedt

Dichtbij interpersoonlijke relaties zijn moeilijk vol te houden zonder emotionele stabiliteit. Dit heeft betrekking op vriendenfamilieleden en romantische partners.

De gevoelens van verlating die het gevolg zijn van emotionele vergankelijkheid kunnen onstabiele relaties creëren. Ze kunnen ervoor zorgen dat u voortdurend naar geruststelling en validatie zoekt.

Als je moeite hebt om emotionele duurzaamheid te voelen, kun je je partner ervan beschuldigen dat hij vreemdgaat of verliefd is geworden. U kunt het gevoel hebben dat uw vrienden of familieleden u mijden.

Emotionele verbinding vereist vertrouwen. Vertrouwen houdt in dat je gelooft dat iemands liefde voor jou niet plotseling zal verdwijnen. Je kunt het vertrouwen en je relaties verbeteren door zelfreflectie en het begrijpen van gezonde grenzen.

Waarom mensen worstelen met emotionele duurzaamheid

Iedereen kan worstelen met het ontwikkelen van emotionele duurzaamheid. Bepaalde omstandigheden en ervaringen kunnen de waarschijnlijkheid ervan echter vergroten.

Borderline persoonlijkheidsstoornis

Borderline-persoonlijkheidsstoornis (BPS) heeft invloed op uw vermogen om uw emoties onder controle te houden. Er wordt gedacht dat het voortkomt uit trauma of verwaarlozing en resulteren in een angst voor verlating en onstabiele relaties.

Als je hebt borderline persoonlijkheidsstoornishet kan zijn dat u een kwetsbaar exemplaar heeft gevoel van eigenwaarde. Je bent misschien bang dat je dierbaren niet van je houden en je in de steek zullen laten. Dit is een perfect voorbeeld van een gebrek aan emotionele duurzaamheid.

Onveilige hechtingsstijlen

Verbindingstheorie zegt dat vroege relaties met zorgverleners helpen bepalen hoe je contact maakt met anderen. Een onveilige hechtingsstijl maakt emotionele duurzaamheid moeilijk.

Onveilige hechtingsstijlen omvatten angstige gehechtheid, ongeorganiseerde of angstig-vermijdende gehechtheid en vermijdende gehechtheid. Mensen met een onveilige hechtingsstijl vinden het moeilijk om een ​​passend niveau van hechting te tonen kwetsbaarheid.

Als u hechtingsstijlen begrijpt, kunt u ontdekken waarom u handelt zoals u doet. Het kan u in staat stellen nuttige wijzigingen aan te brengen in uw leven manier van denken.

ADHD

Neurologische aandoeningen zoals ADHD en autisme kan emotionele regulatie bemoeilijken. Sociale afwijzing komt vaak voor met deze voorwaarden, en consequente afwijzing kan ervoor zorgen dat je je onbemind voelt.

Afwijzingsgevoeligheidsdysforie kan gepaard gaan met bepaalde neurologische aandoeningen. Het geeft je het gevoel dat je niet gewaardeerd wordt in de levens van anderen, wat leidt tot onzekerheid.

Emotionele duurzaamheid: de cyclus doorbreken

Je bent niet geboren met het vermogen om jezelf te reguleren. Emotionele regulatie is iets wat je geleerd moet worden.

Traditioneel leren ouders je hoe je je kunt identificeren en gevoelens uiten met woorden. Reactieve kinderen hebben echter vaak extra hulp nodig bij het leren van gezonde copingvaardigheden om met emoties om te gaan.

Niet iedereen heeft het geluk om dit te hebben ouders die hen vaardigheden op het gebied van emotionele regulatie leren. Als je ouders deze vaardigheden als kind niet hebben geleerd, hebben ze jou waarschijnlijk ook niet geleerd.

Tenzij ze natuurlijk aan een genezingsreis begonnen en zelf vooruitgang boekten.

Alle emoties zijn vluchtig

De sleutel tot emotionele duurzaamheid is alles onthouden emoties verstrijken met de tijd. Gevoelens van verlatenheid zullen niet eeuwig op zo'n intense manier aanhouden.

Neem de tijd om te beseffen dat gevoelens tijdelijk zijn. Als iemand boos op je is, onthoud dat dan Woede is een reactieve emotie in plaats van een permanent gevoel.

Misschien verlangt u naar een onmiddellijke oplossing. Bedenk dat je al eerder moeilijke emoties hebt doorstaan. Je kunt er weer doorheen.

Je gedachten opnieuw formuleren

Het identificeren van ongezonde denkpatronen zet macht terug in uw handen. Door bepaalde gedachten als onlogisch en nutteloos te bestempelen, kunt u ze opnieuw formuleren. Het vinden van alternatieve manieren van denken kan voorkomen dat je in een spiraal terechtkomt.

Twee ongezonde denkpatronen die voortkomen uit emotionele vergankelijkheid zijn alles-of-niets en catastrofaal denken.

Geloven dat mensen van je houden of je haten, zonder iets daartussenin alles-of-niets-denken.

Catastrofaal denken houdt in dat angst van iets kleins iets groots maakt. Het kan betekenen dat je gelooft dat uit een onbeantwoorde tekst blijkt dat de persoon nooit meer met je zal praten.

Je kunt dit soort ongezonde gedachten herformuleren. Herinner jezelf eraan dat mensen het druk hebben en vergeten te antwoorden. Het kan zijn dat ze te maken hebben met een noodgeval of overweldigd op het werk. Je kunt het alles-of-niets-denken tegengaan door neutrale alternatieven te bedenken.

Mindfulness-oefeningen

Je kunt je aandacht ergens anders op richten als je wordt verteerd door negativiteit uit emotionele vergankelijkheid. Mindfulness beoefenen is een effectieve methode om racistische gedachten te stoppen.

Probeer naar een meditatie-opname of video te luisteren. Meditatie biedt veel positieve voordelen voor uw mentale fitheid.

Een andere mindfulness-methode is het aanspreken van de zintuigen. Besteed aandacht aan de fysieke ruimte om je heen en benoem dingen die je kunt ruiken, horen, zien, proeven en voelen. Ademwerk technieken Betrek de zintuigen door lichaam en geest te kalmeren.

Schrijven in een dagboek Hiermee kunt u uw emoties en hun oorzaken bijhouden. Gedachten op papier zetten kan therapeutisch aanvoelen. Triggers herkennen zal u ook helpen te identificeren wanneer onaangename gedachten kunnen optreden.

Hulpmiddelen voor het ontwikkelen van emotionele behendigheid

Er zijn gezonde manieren om jezelf eraan te herinneren dat negatieve emoties niet blijvend zijn en jezelf te verzekeren van je eigenwaarde. Regel uw emotionele toestand met zelfverzachtende technieken en gezonde coping-mechanismen.

Vrouwen-met-hoofdtelefoon-luisteren-naar-rustgevende-muziek

Zelfverzachtende technieken

Wanneer je wordt verteerd door angst of catastrofaal denken, kun je jezelf kalmeren en de negativiteitsspiraal stoppen. Enkele technieken om jezelf te kalmeren zijn onder meer:

 • Een wandeling maken
 • Luisteren naar rustgevende muziek
 • Kleuring
 • Een ritje gaan maken
 • Innerlijk werk
 • Yogahoudingen of stretchoefeningen doen
 • Een warm bad of douche nemen
 • Een huisdier of geliefde knuffelen
 • Een zachte deken voelen
 • Jezelf een massage geven
 • Het ruiken van etherische oliën of kaarsen

Gezonde coping-mechanismen

Ongezond coping-mechanismen zoals middelengebruik en zelfisolatie kan een negatieve impact hebben op u of uw dierbaren. Het vervangen van schadelijke coping-mechanismen door positieve creëert gezonde relaties.

In plaats van je toevlucht te nemen tot zelfdestructief gedrag wanneer gevoelens van verlating worden geactiveerd, kun je het gevoel beter herkennen en het door je heen laten gaan.

Probeer open communicatie in plaats van toevlucht te nemen tot zelfsaboterend coping-mechanismen. Je kunt ook de eerder besproken zelfverzachtende technieken of mindfulness-oefeningen gebruiken.

Veerkracht opbouwen

Jij veerkracht opbouwen door tegenslagen te overwinnen. Het voor de eerste keer ervaren van verlies of liefdesverdriet voelt heel intens.

Naarmate je groeit en meer ontberingen doorstaat, krijg je kracht doordat je weet dat je de uitdagingen van het leven zult overwinnen. Herinner jezelf eraan dat je al eerder moeilijkheden hebt overwonnen en dat je ze nu en in de toekomst aankunt.

Geavanceerde strategieën voor emotioneel evenwicht

Als u zelf geen emotionele duurzaamheid kunt bereiken, zijn er specialisten op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg die u kunnen helpen. Behandeling biedt een luisterend oor en een onbevooroordeeld perspectief, zodat u de zaken duidelijk kunt zien.

Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Als u geïnteresseerd bent in evidence-based gesprekstherapie, cognitieve gedragstherapie is een populaire en effectieve methode. De basis van CGT is erkennen hoe uw gedachten uw gevoelens beïnvloeden. Als u uw gedachten herkent, kunt u nutteloze patronen beter uitdagen.

Acceptatie- en commitmenttherapie (ACT)

Acceptatie en commitment therapie richt zich op het verkrijgen van controle over negatieve emoties door uzelf te zien als waarnemer van uw gedachten.

Door jezelf af te scheiden van je gedachten, kun je logisch en objectief over je gevoelens nadenken. ACT houdt in dat je het volledige spectrum van menselijke emoties accepteert.

Emotieregulatietherapie

Als je een diepe duik wilt nemen in vaardigheden op het gebied van emotionele regulatie, emotieregulatie therapie misschien voor jou. Bij dit type therapie werk je samen met een therapeut om verschillende technieken voor emotieregulatie te verzamelen.

U kunt zich dan concentreren op het omgaan met intense gevoelens. Emotieregulatietherapie omvat elementen van CBT, ACT en andere therapiemethoden.

Een persoonlijk pad naar emotionele duurzaamheid vrijmaken

Als je eenmaal hebt besloten om aan een reis van genezing en zelfverbetering te beginnen, is de volgende stap uitzoeken hoe het eruit ziet.

Experimenteer met verschillende technieken

Ieder mens is uniek, dus wat voor één persoon werkt, werkt misschien niet voor jou. Het kan zijn dat ademwerk niet helpt of dat cognitieve gedragstherapie niet goed voelt.

Er zijn tal van methoden om een ​​gevoel van emotionele duurzaamheid op te bouwen. Probeer verschillende dingen uit totdat je ontdekt wat het beste is.

Bouw uw gereedschapskist uit

Zodra u ontdekt welke technieken voor emotionele regulatie het beste werken, kunt u deze indien nodig dagelijks toepassen.

Denk aan uw zelfverzachtende vaardigheden en gezonde coping-mechanismen wanneer u zich overweldigd voelt door intense gevoelens van verlating of Negatief zelfbeeld.

Als u weet dat u altijd over deze reguleringsinstrumenten beschikt, kunt u zich veilig en gegrond voelen wanneer u emotionele ontregeling ervaart.

vier-vrienden-knuffel-ondersteunende-gemeenschap

Het opbouwen van een ondersteunende gemeenschap

Zijn essentieel om een ​​gemeenschap te hebben van vertrouwde mensen om contact mee op te nemen als ze overmand worden door negatieve emoties. Maar als je momenteel geen kwetsbare, hechte relaties hebt, zijn er andere opties.

Deelnemen aan een steungroep of groepstherapiesessies is een gezonde manier om uw gevoelens te uiten. Het kan louterend zijn om anderen in vertrouwen te nemen die soortgelijke problemen hebben.

Therapie en coaching

Iemand hebben die je verantwoordelijk houdt en een oordeelsvrije ruimte biedt, is enorm productief voor persoonlijke groei. Dit kan een professionele therapeut zijn.

Het kan ook met een life coach of communicatiecoach zijn. Het belangrijkste is dat u iemand heeft met wie u een band heeft en die begrijpt wat u in staat stelt om te gedijen.

Vergroot uw mentale behendigheid met BetterUp

BetterUp-coaches streven ernaar om u te helpen de beste versie van uzelf te worden. Gevoelens van twijfel aan jezelf zijn normaal, en jij hebt de macht om ze te beheersen. Maak het bereiken van een betere emotionele duurzaamheid tot uw doel.

Coachingsessies kunnen het zelfvertrouwen vergroten, interpersoonlijke vaardigheden aanleren en de hulpmiddelen bieden die nodig zijn voor technieken voor emotieregulatie. Ga aan de slag met individuele coachingsessies en begin vandaag nog aan uw welzijn te werken.