Roosterwijziging: kan mijn salaris verlaagd worden als ik een uur minder werk?

Nieuws

In maart vindt de overgang naar de zomertijd plaats. In de vroege uren van zaterdag de 30e tot en met zondag de 31e, midden in de Goede Week, zullen de klokken een uur vooruit moeten worden gezet: om 02.00 uur wordt het 03.00 uur. Om deze reden kunnen mensen die hun werk 's nachts uitvoeren zich afvragen wat er met hun loon gebeurt: Kunnen ze een uur van hun salaris aftrekken omdat ze een uur minder hebben gewerkt?

Hangt ervan af. Het eerste waar u op moet letten is of u werkt met een contract voor onbepaalde tijd (of met een tijdelijk contract met een duur gelijk aan of langer dan één jaar) of dat u diensten levert met een tijdelijk contract van minder dan 12 maanden, omdat u in dienst bent genomen. op punctuele basis.. In het eerste geval, bij een aanstelling voor onbepaalde tijd, wordt er geen loonverlies geleden..

Dit komt doordat dit minder gewerkte uur wordt gecompenseerd door het uur dat bij de overgang naar de wintertijd meer zal worden gewerkt. Hoe dan ook, als u tijdelijk wordt aangenomen voor nachtwerk, of in ieder geval alleen die dag 's nachts werken, ja, u kunt loonverlies lijdenaangezien het tijdstip van de betreffende wijziging niet daadwerkelijk heeft plaatsgevonden en dus niet in rekening kon worden gebracht.

Let op cao’s

Zowel van de USO-vakbond als van het juridisch portaal Iberleywaarschuwen ze dat dat zo is essentieel om collectieve overeenkomsten te herzien, vooral die welke nachtwerk reguleren. Waarschijnlijk omvat dit ook de procedure van het bedrijf voor actie in deze gevallen van schemawijzigingen.

Deze zouden in feite specifieke clausules kunnen bevatten, zodat werknemers op tijdwisseldagen hun werkdag vóór de gebruikelijke tijd beginnen of een uur later beginnen: dat wil zeggen, afhankelijk van of ze naar zomer- of wintertijd gaan (en de klokken vooruit worden gezet). of achteruit), dat je een uur eerder of later naar je werk gaat, en dat het salaris dat je zou ontvangen dus precies hetzelfde zou zijn.

Als dit niet het geval zou zijn, moet worden opgemerkt dat wanneer de wintertijd wordt gewijzigd en de klok wordt teruggedraaid, het tegenovergestelde zou gebeuren: nachtarbeiders die tijdens deze verandering hun diensten hebben moeten verlenen en een uur langer zouden moeten werken, zouden een kleine verhoging van het salaris zien, hetzij als overwerk (interpretatie van artikel 35 van het Arbeidersstatuut), hetzij als nachttijd of gecompenseerd met rust. Uiteraard moet je er in ieder geval altijd op letten of de cao deze situatie wel of niet regelt.