10 welzijnsdoelen om uw algehele gezondheid te verbeteren

Vooruitgang op het werk

Je hebt een uitstekende baan en vervult buitenschoolse activiteiten waardoor je buiten je werk druk bezig bent. Van buitenaf is het duidelijk dat het goed met je gaat.

Maar ook al dragen zinvolle professionele ervaringen en hobby’s bij aan een bevredigend leven, ze zijn niet alles. Om echt te kunnen gedijen, moet het ook van binnen goed gaan.

Hoe beter uw lichaam en geest aanvoelen, hoe beter u toegerust bent om de uitdagingen van de dag het hoofd te bieden en van plezierige momenten te genieten. Maar het bereiken van een staat van welzijn is een voortdurende reis die introspectie, inspanning en vastberadenheid vereist. Net als elk ander doel dat u voor uzelf heeft – zoals het bevorderen van uw carrière of sparen voor een huis – moet u actief welzijn nastreven.

Het proces begint met het stellen van welzijnsdoelen. Na wat diepgaande zelfreflectie kunt u gebieden van uw algehele gezondheid aanwijzen die verbetering behoeven en een traject uitstippelen naar een betere jij.

Wat zijn welzijnsdoelen?

Wellnessdoelen zijn specifieke doelstellingen die verband houden met uw fysieke, mentale of emotionele gezondheid. Ze zouden je een gelukkiger, gezonder en meer voldaan gevoel moeten geven, zoals het verbeteren van je slaaphygiëne om acht uur per nacht te krijgen of het maken van tijd om een ​​nieuwe hobby te starten die mindfulness bevordert.

Zoals alle doelen moeten deze welzijnsuitdagingen redelijk en meetbaar zijn. Ze moeten veeleisend genoeg zijn om u te motiveren, maar nog steeds binnen uw bereik liggen, en u moet over de middelen beschikken om uw voortgang in die richting te volgen.

Dit is waar de SMART-methodologie (specifiek, meetbaar, acceptabel, relevant en tijdsgebonden) een waardevol hulpmiddel is. De vijf SMART-doelparameters helpen u succesvolle ambities te creëren die niet te breed of te complex zijn om te verwezenlijken. Het bijhouden van uw voortgang geeft een gevoel van voldoening en versterkt het idee dat u gestaag doelstellingen afvinkt die bijdragen aan het leven dat u probeert te creëren.

4 soorten welzijn

Wellness ziet er voor iedereen anders uit. Uw waarden en behoeften zijn uniek, en uw doelen om uw gezondheid te verbeteren moeten uw individualiteit weerspiegelen. Door uzelf vertrouwd te maken met de vier soorten welzijn, kunt u uw perspectief uitbreiden terwijl u brainstormt over waar uw leven enige verbetering zou kunnen gebruiken.

Fysiek

Fysiek welzijn heeft betrekking op uw lichamelijke gezondheid. Voeding, slaaphygiëne, zelfzorgrituelen en lichaamsbeweging passen allemaal in deze categorie.

Emotioneel

Emotioneel welzijn weerspiegelt uw gemoedstoestand. Het begrijpen van uw emoties en gedrag, het omgaan met gevoelens en het aanpakken van uitdagingen zoals depressie en angst behoren allemaal tot dit welzijnstype.

Spiritueel

Spiritualiteit is net zo uniek als de persoon die het beoefent. Spiritueel welzijn betekent het aanboren van de overtuigingen die je bestaan ​​leiden, en deze gedachten hoeven niet religieus te zijn. Meditatie, nadenken over ethiek en idealen, en mindfulness kunnen allemaal deel uitmaken van je spirituele welzijnsreis.

Sociaal

Sociaal welzijn is het positieve gevoel van verbondenheid met anderen. En niet alleen extraverte mensen ervaren dit soort welzijn. Voor sommigen kan sociale gezondheid betekenen dat ze de hoogtepunten van hun dag met hun partner delen. Voor anderen is het een feestje bijwonen met hun uitgebreide familie. De gemene deler is betekenisvolle verbinding.

10 welzijnsdoelen voor een gezonder leven

Het stellen van gezondheids- en welzijnsdoelen is een investering in uzelf. Je verbetert je fysieke gezondheid, bouwt relaties op met anderen en bevordert een rijker wereldbeeld.

En je hebt geen eindeloze tijd nodig om nu al stappen te gaan maken. Je kunt elke dag kleine maar grote veranderingen doorvoeren om de vruchten van een gezonder leven te plukken. Laat je inspireren met de volgende 10 voorbeelddoelen:

Fysieke welzijnsdoelen

Lichamelijke gezondheid vormt de kern van goed menselijk functioneren. Als je ooit een maaltijd hebt overgeslagen, een nachtje hebt doorgebracht of verkouden bent geworden, weet je dat wanneer je fysieke toestand niet optimaal is, de dagelijkse taken moeilijker worden.

Het doel van het stellen van fysieke welzijnsdoelen is ervoor te zorgen dat u een gezonde basislijn bereikt die uw routinematige activiteiten ondersteunt. Ga aan de slag met de volgende voorbeelden van fysieke gezondheidsdoelen:

1. Slaap beter

Als u zich slap voelt of voortdurend een dutje nodig heeft, krijgt u waarschijnlijk niet genoeg slaap. Volwassenen hebben ongeveer acht uur slaap nodig, vergezeld van andere soorten rust, inclusief pauzes van sociale interactie of mentaal belastende activiteiten. Verbeter uw slaaphygiëne door een nachtelijke ontspanningsroutine te creëren. Stel dagelijkse doelen: bijvoorbeeld licht stretchen, thee drinken of een dagboek bijhouden voordat u naar bed gaat. En verbeter uw slaapkwaliteit door verduisteringsgordijnen te installeren of een oogmasker te dragen, uw telefoon uit te zetten en te dutten met oordopjes.

2. Oefen met intuïtief eten

vrouw-intuïtief-eten-wellness-doelen

Modieuze diëten, slecht voedingsadvies en drukke schema’s die niet altijd bevredigende maaltijden mogelijk maken, kunnen gemakkelijk aanleiding geven tot minder dan gezonde eetgewoonten. Als u uw kijk op eten wilt vernieuwen en bewuster wilt consumeren, probeer dan intuïtief te eten. Intuïtief eten leert je een maaltijd of tussendoortje te nemen als je honger hebt (in plaats van wanneer je schema of dieet dit voorschrijft), je lichaam te respecteren en je vol te voelen. Door een doel te stellen om intuïtiever te eten, kunt u slechte gewoonten, zoals beperken of eetbuien, veranderen, uw voedingsinname verhogen en meer plezier uit uw eten halen.

Emotionele welzijnsdoelen

Als u aan doelen denkt, stelt u zich waarschijnlijk voor dat u de finish van een marathon haalt of een bepaald bedrag in dollars op uw spaarrekening haalt. Maar het verbeteren van je emotionele reacties en het ervaren van positievere gevoelens vergt dezelfde investering en hetzelfde werk als alle andere

persoonlijk welzijnsdoel. De weg naar emotionele gezondheid is lang, en het stellen van kleine, haalbare doelen op je pad kan je richting en reden geven om overwinningen te vieren. Hier zijn enkele voorbeelden van emotionele en geestelijke gezondheidsdoelen om u op weg te helpen:

3. Houd dagelijks een dagboek bij

Een dagboek bijhouden is een veelzijdige activiteit waarvoor alleen pen en papier nodig zijn. Schrijf op wat er die dag is gebeurd, zonder iets te filteren, en verken je emoties op de pagina. Het maakt je zelfbewuster en helpt je te begrijpen waarom je op een bepaalde manier reageert of voelt. Het maken van deze observaties kan u helpen toekomstig gedrag onder controle te houden, de noodzaak van grenzen te begrijpen en angst te verminderen.

Bovendien is het bijhouden van een dagboek een daad van meditatie. Het kan je uit de spiraal van een stressvolle dag halen en je gedachten heroriënteren.

4. Start de therapie

Een goede geestelijke gezondheid is geen luxe, het is een basisbehoefte. En als u de steun van een professional in de geestelijke gezondheidszorg zoekt, kunt u een productieve reis beginnen naar een beter gevoel en het beheersen van uw emoties en gedrag.

Uit een recente Gallup-enquête bleek een toename van het aantal gevallen van depressie in de VS, waarbij diagnoses nieuwe hoogten bereikten. Dit probleem op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg treft 17,8% van de bevolking, en naar schatting 19,1% van de Amerikaanse volwassenen heeft een angststoornis. Zet de eerste stap in de richting van het beschermen van uw geestelijke gezondheid door onderzoek te doen naar therapeuten bij u in de buurt en een eerste sessie te plannen. Geen enkele professional is geschikt voor iedereen, en het kan enige tijd duren om de beste hulp voor u te vinden. Maar het starten van de reis is een doel op zich.

5. Neem pauzes op sociale media

Een studie gepubliceerd in Cureus suggereert dat sociale media een negatieve invloed kunnen hebben op de emotionele gezondheid en depressie en angst kunnen veroorzaken. Sociale media kunnen mensen ertoe aanzetten te concurreren en zichzelf te vergelijken in plaats van zelfliefde te bevorderen. Stel een doel om uw gebruik van sociale media dagelijks met een bepaald aantal minuten te verminderen. Als je nu 90 minuten op deze platforms doorbrengt, streef dan naar 60. Als je van de verandering houdt, ga dan naar 30. Je kunt ook overwegen een uitgebreidere pauze op sociale media te nemen om te resetten, zoals proberen een week lang niets te posten of iets te bekijken . U kunt merken dat uw stemming verbetert en meer tijd heeft voor lonende activiteiten, zoals bijpraten met een vriend of lezen.

Spirituele welzijnsdoelen

Spiritualiteit kan betekenen dat je naar de kerk gaat of het boeddhisme beoefent, maar in de kern gaat het erom in contact te komen met je ethiek, overtuigingen en idealen. Door spirituele doelen te stellen, kun je tijd vrijmaken voor dit soort meditatie, waardoor licht wordt geworpen op je relaties met de wereld en de mensen om je heen. Je leert niet alleen jezelf kennen, maar je ervaart ook gezondheidsvoordelen als bijproduct. Hier zijn een paar spirituele doelen die u aan uw welzijnsplan kunt toevoegen:

6. Breng meer tijd door in de natuur

Ongeacht je geloofssysteem, je kunt vreugde vinden in de natuur. De American Psychology Association (APA) zegt dat tijd buiten doorbrengen de cognitie en geestelijke gezondheid bevordert. Door uw werkruimte te verlaten en het park in te gaan, krijgt u een broodnodige pauze en een kans om uw aandacht opnieuw te richten. En volgens datzelfde onderzoek van de APA leidt aandachtherstel tot stressvermindering.

Bovendien kunt u ook wat lichte fysieke activiteit doen, wat een betere algehele gezondheid ondersteunt. Het take-home-punt? Een doel stellen om naar buiten te gaan versterkt niet alleen je band met de natuur. Het kan ook een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen opleveren.

7. Oefen mindfulness

opmerkzaamheid

Net zoals het opnieuw focussen op de natuur stress kan deconstrueren, kan het in het heden blijven met aandachtige meditaties angst en depressie verminderen. En focussen op het moment kan uw bloeddruk verlagen, de slaap verbeteren en u helpen pijn te beheersen. Het beoefenen van mindfulness is een waardevol doel, en je kunt het doel nog specifieker maken door te beloven dat je elke avond voordat je naar bed gaat twee keer per dag een ademhalingsoefening uitvoert of een ontspanningstechniek gebruikt, zoals bodyscan-meditatie.

Sociaal

Misschien merk je dat je uitgeput bent na een weekend vol sociale verplichtingen, of misschien ervaar je eenzaamheid. Deze uitersten geven aan dat er iets mis is in uw sociale leven. Als je overweldigd wordt door een drukke sociale agenda, ga je niet van de grid af om te herstellen – en hoef je ook niet naar elk feestje te gaan alleen maar omdat je je alleen voelt. Stel in plaats daarvan redelijke doelen voor een sociaal leven dat voldoening geeft:

8. Voer betekenisvollere gesprekken

Als je duizelig wordt van een strenge sociale agenda, maar geen verbinding hebt, kan de oorzaak hiervan zijn dat je geen diepgaande chats hebt. Oppervlaktegesprekken kunnen verlammend werken. Uiteindelijk heb je het gevoel dat mensen jou (of jou, hen) niet kennen, en misschien heb je het gevoel dat je deze connecties niet kunt vertrouwen.

Volgens het tijdschrift Psyche kunnen mensen door betekenisvolle gesprekken meer leren over zichzelf, de wereld en de opvattingen van anderen. Door deze interacties voel je je gezien en smeed je diepere banden. Streef ernaar om dagelijks één diep gesprek te voeren – of u nu een welzijnsbevorderende interactie heeft met een collega of een bezoek brengt aan een geliefde.

9. Voeg een sociaal evenement toe aan je week

Eenzaamheid kan een cirkel worden. In eerste instantie verlang je naar meer sociale verbinding. Dan treedt chronische eenzaamheid op, die een vast onderdeel van uw dagelijkse schema wordt. Doorbreek de cyclus door uw sociale interacties te verhogen met één wekelijkse gebeurtenis. En het evenement hoeft geen groot feest te zijn: maak een wandeling met een vriend(in), praat met de barista in je koffietentje of praat bij met een familielid.

10. Vrijwilliger

vrijwilligers-werken-wellness-doelen

Vrijwilligerswerk is misschien niet de eerste activiteit die in je opkomt als je eraan denkt om jezelf te helpen. De Mayo Clinic beschrijft het helpen van anderen echter als een uitstekende manier om nieuwe sociale verbindingen te smeden en een groter gevoel van doelgerichtheid te krijgen. Bovendien kunt u zich aanmelden als vrijwilliger in een gebied dat u interesseert en iets doen dat u leuk vindt, samen met anderen die er ook van genieten. Als u een fijnproever bent, help dan één keer per week mee met koken in uw plaatselijke gaarkeuken. Als je om het milieu geeft, plant dan in het weekend bomen met gelijkgestemde mensen.

Jouw welzijn is de moeite waard om naartoe te werken

‘Welzijn verbeteren’ is niet zo tastbaar als ‘een appartement kopen’ of ‘een promotie krijgen’. Het stellen van doelen rond welzijn is dus misschien niet vanzelfsprekend.

Maar het is mogelijk om welzijnsdoelen op dezelfde manier vast te stellen als u andere doelen zou stellen: door specifieke, meetbare ambities te bedenken, zult u er een goed gevoel over hebben om deze te bereiken. En het stellen van dit soort doelen is essentieel. Wellness staat immers centraal in uw ervaringen; als u zich gezond voelt, kunt u profiteren van die promotie of meer genieten van uw nieuwe appartement.