Zullen generatieve AI’s zoals ChatGPT je baan stelen?

Nieuws

300 miljoen banen verloren door AI wereldwijd

Pas op, de cijfers zijn huiveringwekkend. Volgens een Nota van analisten van Goldman Sachszouden generatieve kunstmatige-intelligentiesystemen kunnen leiden tot “aanzienlijke verstoringen” op de arbeidsmarkt. En het is niets te zeggen sinds ongeveer Wereldwijd zouden 300 miljoen voltijdbanen kunnen verdwijnen volgens de firma.

Impact van AI op werk volgens verschillende landen. Bron: Goldman Sachs

Uitvoerende beroepen meer bedreigd door AI

De beroepen die het meest worden getroffen, zijn uiteraard de beroepen die verband houden met de taal en de productie van geschriften waarschijnlijk geautomatiseerd. Maar ook de banen in de zoekenomdat AI bijvoorbeeld een betere modellering van eiwitten mogelijk moet maken of het voorstel om nieuwe materialen te maken.

In zijn rapport voorspelt Goldman Sachs bijvoorbeeld dat in de Verenigde Staten administratieve en juridische beroepen zal het zwaarst worden getroffen met banenverlies tot respectievelijk 46% en 44%. In Europa zijn dit banen gerelateerd aan administratieve en ondersteunende functies (45%), evenals leidinggevenden en gekwalificeerde beroepen (34%) die het meeste risico lopen.

Een meerderheid van de banen is behouden en “voltooid” door RN’s

Is er brand bij het meer? Moet u uw conversieprojecten voorbereiden? Niet zo snel! In zijn werkhypothese nuanceert Goldman Sachs zijn 300 miljoen door AI getroffen banen gelukkig een beetje.

Alleen maar 7% van de Amerikaanse banen zijn eigenlijk helemaal vervangen door AI zou 63% “net” worden ingevuld door AI en wiskundig gezien zou 30% eenvoudigweg niet worden beïnvloed door deze technologische revolutie.

Een andere Amerikaanse studie, onlangs gepubliceerd door de University of Pennsylvania in samenwerking met Open Research en Open AIzegt het Californische bedrijf achter ChatGPT “80% van de Amerikaanse beroepsbevolking zou kunnen zien dat ten minste 10% van hun taken worden beïnvloedterwijl ongeveer 19% van de werknemers ziet dat ten minste 50% van hun taken worden beïnvloed door de introductie van tools zoals ChatGPT”.

Impact van AI op banen per beroep. Bron: Goldman Sachs

De beroepen worden voorlopig gespaard door de AI

Omgekeerd, en zonder grote verbazing, lijken bepaalde beroepen niet bang te zijn voor AI. AI-lijst openen 34 beroepen gespaard door kunstmatige intelligentie Voor nu. Daaronder voornamelijk handmatige jobs, met name operatoren en arbeiders, in de bouwsector, de agrovoedingsindustrie, de gas- en oliewinning, de catering… Kortom, zoals tijdens de pandemie, eerstelijnsjobs.

Maar hoe lang blijven deze transacties gespaard? Zal een AI die is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat het autonoom rijden van bouwmachines de situatie over een paar jaar niet zal veranderen? Onmogelijk te voorspellen vandaag. Alleen topsporters kunnen goed slapen. Tenzij de Olympische Spelen van 2030 evolueren naar robotraces!

34 beroepen die niet worden beïnvloed door AI

De banen die AI zou kunnen creëren

In de serie “Ik blaas warm en koud”, voorspelt Goldman Sachs ook dat de grootschalige inzet van AI een positieve impact zou kunnen hebben:

De inzet van AI zou een “boom in arbeidsproductiviteit mogelijk kunnen maken, vergelijkbaar met die na de opkomst van de elektromotor of de personal computer”.

Bron: Goldman Sachs Note maart 2023

Met als sleutel een potentiële stijging van het wereldwijde bbp met 7% per jaar gedurende het komende decennium en het creëren van nieuwe banen die rechtstreeks verband houden met AI. Bijvoorbeeld de job van “support engineer”, die bestaat uit het testen van AI-chatbots met tekst in plaats van code.

En nog steeds om gerust te stellen, citeert de Amerikaanse bankinstelling graag het werk van econoom David Autor:

60% van de werknemers heeft tegenwoordig banen die in 1940 niet bestonden, wat impliceert dat meer dan 85% van de banengroei in de afgelopen 80 jaar te danken is aan het creëren van nieuwe banen als gevolg van technologie.

David auteur

Verheugen of zorgen maken? In dit stadium is het moeilijk te zeggen of het creëren van toekomstige nieuwe banen voldoende zal zijn om de door de AI bedreigde banen te compenseren. En als de werknemers van wie de functie zou kunnen verdwijnen omdat ze vervangen worden door AI, deze nieuwe banen kunnen bezetten. Zullen hun huidige vaardigheden elders kunnen worden overgedragen? Zullen ze de middelen en middelen hebben om te trainen voor deze nieuwe beroepen? ChatGPT en consorten hebben hun antwoorden over dit onderwerp nog niet gegeven.

Een moratorium op de ontwikkeling van AI?

Meer dan 1.300 onderzoekers op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) deden woensdag 30 maart een oproep voor eenstap terug» algemeen na de ontwikkeling van ChatGPT-4. Is het realistisch? Wat moeten we denken? Het standpunt van Vincent Corrubledocent, onderzoeker bij LIP 6 (Paris 6 Computer Science Laboratory), gast van France 24.