Rekrutering: de nieuwe voordelen die discreet worden aangeboden aan bepaalde kandidaten

Nieuws

Het Solinki-netwerk heeft 190 onafhankelijke rekruteringsadviseurs verspreid over heel Frankrijk. Het heeft een studie uitgevoerd op basis van de “briefs” die zijn klanten hebben verzonden (765 begin 2023 en 3.315 in 2022), dit zijn functiebeschrijvingen, zoals ze verschijnen vlak voor de vacature (waar niet alle informatie in staat) De twee medeoprichters van Solinki hebben ontwikkelingen opgemerkt die aantonen dat de wereld van werk zich aanpast aan de eisen van bepaalde kandidaten, en niet andersom.

Verwijdering van de proefperiode

22% van de briefings (vergeleken met 7% in 2022) vermeldt de verwijdering van de proefperiode.

“Het is belangrijk om de nieuwkomer gerust te kunnen stellen, hem snel te laten zien dat we hem vertrouwen. De proefperiode laat niet altijd het ware gezicht van de nieuwe medewerker zien, hij is misschien een beetje te gereserveerd, bang om uit te glijden. Bevrijd van deze angsten en angsten, kunnen deze laatsten hun ware gezicht laten zien, hun creativiteit de vrije loop laten en zo hun volledige potentieel aan de werkgever tonen.benadrukken Laurent Delcamp en Clémence Meyer, medeoprichters van Solinki.

Weigeren exclusiviteitsbeding

Het beding dat je verbood elders te gaan werken terwijl je al gebonden was aan een arbeidsovereenkomst met een werkgever, tast in het duister. Volgens Solinki komt deze exclusiviteitsclausule slechts in 74% van de briefings voor, vergeleken met 86,5% een jaar eerder. Waarom is dat ? “In ruil voor de arbeidstijdverkorting willen veel mensen verschillende economische activiteiten kunnen combineren, vaak met een “passie”-activiteit naast een meer voedingsgerelateerd beroep. Het is ook een gevolg van de explosie van zelfstandigen met de mogelijkheid om aan het einde van de dagelijkse activiteit extra inkomsten te genereren via een tweede activiteit., betogen Laurent Delcamp en Clémence Meyer. Degenen die de bijnaam slasher hebben gekregen, vragen daarom steeds vaker om het schrappen van deze clausule die tot dan toe het kleed onder hen vandaan trok.

Schrapping van het concurrentiebeding

Voor de medeoprichters van Solinki is de schrapping (in 17% van de opdrachten) van dit concurrentiebeding simpelweg de “einde van een afwijking » En ter illustratie “Waarom zou je voorkomen dat een bakker ergens anders brood gaat kneden als we van hem scheiden? Een reclamespotje in de auto moet in elke concessie kunnen werken”.

4 daagse werkweek

Vooral bij start-ups (maar niet alleen) wordt de 4-daagse betaalde week 5 ontwikkeld. Deze nieuwe werkorganisatie wordt door 0,5% van de Solinki-klanten geaccepteerd. En niet voor niets is het onderwerp al een paar maanden in opkomst in de Franse samenleving.

“Terwijl veel werknemers tijd willen vrijmaken om beter van hun gezin te genieten, profiteren anderen ervan om een ​​passie te bevredigen, een bijbaantje te nemen om de eindjes aan elkaar te knopen, een opleiding te starten of een nieuw professioneel project in auto-ondernemer te testen”, merken ze op. Werkgevers die alert zijn op de geringste maatschappelijke trend zetten daarom in op deze befaamde 4-daagse week om kandidaten en werknemers aan te trekken en/of te behouden.

Wanneer is de mogelijkheid van “Werken”?

Het is voor niemand een verrassing dat telewerken in de loop der maanden de meerderheid is geworden in vacatures (58% van de aanbiedingen van Solinki). Dit is volgens recruiters ook een van de eerste vragen die kandidaten stellen tijdens een wervingsproces. Geen mogelijkheid tot telewerken? Ze weigeren het aanbod.

Dus om zoveel mogelijk kandidaten aan te trekken, nemen werkgevers het voortouw en tonen de kleur van de vacature. Kan dit genoeg zijn? Onmogelijk om te generaliseren. In ieder geval horen we her en der werkgevers nadenken over pakketten telewerken in het buitenland enkele maanden per jaar. Een toekomstige nieuwe regel in de advertenties? Wordt vervolgd.