Is de wet van Murphy nuttig op het werk?

Vooruitgang op het werk

De wet van Murphy, maar wie is Murphy?

Edward Aloysius Murphy Jr.

Een stripheld? Niet echt. Edward Aloysius Murphy Jr, is eigenlijk een Amerikaanse lucht- en ruimtevaartingenieur die in de jaren veertig de betekenis van de formule had. Over zijn assistent die tijdens een wetenschappelijk experiment sensoren ondersteboven zou hebben gemonteerd, zou hij de volgende grap hebben gemaakt: “als deze man ook maar de minste mogelijkheid heeft om een ​​fout te maken, dan maakt hij het”. Een stelregel sindsdien omgezet in “Alles wat fout kan gaan, gaat noodzakelijkerwijs fout”. De befaamde wet van maximale ergernis die inmiddels is veralgemeend naar alle dagelijkse situaties, en in het bijzonder op het werk.

De wet van Murphy, wat is het principe?

We gaan de beschuit niet nog een keer doen, die valt altijd aan de boterkant (jam of spread, afhankelijk), maar we hadden het kunnen doen. Want deze tien cm2 oudbakken brood vat het principe goed samen. Met de wet van Murphy, als het fout moet gaan, gaat het fout.

Een paar voorbeelden :

 • Je hebt je presentatie duizend keer geoefend voordat je tot het uitvoerend comité sprak, en op D-Day, bingo, ging de lamp van de videoprojector uit.
 • Je had 2 uur, dus je zat ruim, om naar dit wervingsgesprek te gaan, en geen geluk, “passagiersincident”, de trein vertrok te laat. En de recruiter was niet meer beschikbaar.
 • Je telefoon is zojuist gecrasht… Jammer dat je geen recente back-up hebt.

De wet van Murphy, hoe het effect ervan te beperken?

In plaats van toe te geven aan de paniekangst dat alles mis zal gaan (angst schrikt het gevaar niet af), is het mogelijk om de wet van Murphy in uw organisatie op te nemen.

 • Eerst, voorstellen wat er mis zou kunnen gaan in elke fase van uw project / actie / missie. Visualiseer met deze lijst kun je een deel van de mentale belasting evacueren.
 • Daarna, relativeren !
  “Als je auto pech krijgt 20 km van je huis, 1000 km verderop, in Spanje of China, heeft dat niet dezelfde gevolgen. Bij u in de buurt vindt u een snelle oplossing. In China wordt het een ander verhaal.illustreert Hélène Crevel, coach en opleiding in organisatie en timemanagement.
 • Vervolgens, anticiperen wat je nodig zou hebben als het ergste zou gebeuren.
  – Als u naar China gaat, vraag dan voor vertrek het telefoonnummer voor internationale assistentie op, sla het nummer van het Franse consulaat op…
  – Nog een misschien meer alledaags voorbeeld: u bent van plan om 10 voorbeelden van een presentatie af te drukken, het tonerniveau te controleren en voor de zekerheid vooraf toner te bestellen bij de algemene dienst.

Bedenk een plan B heeft een geruststellend effect. Dit maakt het mogelijk om de grote dag op een meer serene manier aan te vatten. En dan kan het feit dat je anders hebt gedacht ook organisatorische sleutels geven waar je anders niet aan had gedacht.

Hélène Crevel, coach en opleiding in organisatie en timemanagement

Of de kunst om de wet van Murphy verkeerd op te vatten.