Yolanda Díaz zal de Ruiterwet uitbreiden naar huishoudelijk personeel en thuishulp

Nieuws

De minister van Arbeid, Yolanda Diazheeft donderdag aangekondigd dat de regering “verder gaat dan” de Ruiterwet en daaraan zal werken Reguleer ook de digitale platforms die worden gebruikt om huishoudelijk personeel en thuishulppersoneel in dienst te nemen.twee ‘diep gefeminiseerde’ activiteiten.

Díaz heeft gewaarschuwd dat “er geen sluiproutes zijn op het gebied van arbeidsrechten, of je nu voedsel distribueert of voor ouderen zorgt” en dat ze niet zullen toegeven dat “de positieve dingen over nieuwe technologieën een excuus zijn om terug te keren naar een 19e-eeuws model van arbeidsrechten.” Hij uitte dit tijdens een conferentie over Europese fondsen onder leiding van de media 'eldiario.es', waar hij ook het belang benadrukte van de Europese Arbeidsrichtlijn inzake Digitale Platformen, die afgelopen april werd goedgekeurd.

Wat dit betreft heeft hij erkend dat het een norm is die moeilijk, “het moeilijkst” te verwezenlijken was: “Ik geef zelden op tijdens een onderhandeling en Op dit een van de digitale platforms in Europa stond ik op het punt het op te geven. De dialoog was zeer intens. Het was heel intens omdat we het Macron-model voor ons hadden. Het was letterlijk onmogelijk om vooruitgang te boeken in Europa. Een model dat verdedigde dat een werknemer die met een ‘app’ in de ene hand en op de fiets gaat, een werkgever is.”

Uitbreiding ruiterwet

Yolanda Díaz is blijven uitleggen dat we met de Europese richtlijn “niet alleen regels op het spel zetten, maar ook de toekomst van het werk in Europa en daarmee de toekomst van Europa.” In die zin voegde hij eraan toe dat ze nu doorgaan met hun werk en dat ze “een nieuwe stap in deze zaak gaan zetten”.

“We gaan algoritmische transparantie reguleren, we gaan de richtlijn omzetten en we gaan dit doen buiten de bezorgsector. We gaan de platforms reguleren die huishoudelijk personeel inhuren of de platforms die huishoudelijke hulp kunnen kanaliseren”, zei Díaz. Wat de omzetting van de richtlijn betreft, de lidstaten Ze hebben een looptijd van twee jaartot 2026, om het in de nationale wetgeving op te nemen.