Weten hoe te communiceren in het bedrijfsleven: onze 6 tips

Vooruitgang op het werk

Gebruik geweldloze communicatie in het bedrijfsleven

Wat is geweldloze communicatie? Het bestaat uit jezelf uitdrukken in termen van jezelf en niet van de ander, waarbij je het ik gebruikt in plaats van het jij. Het stelt je in staat om uit te gaan van een persoonlijke observatie, minder agressief naar je gesprekspartner. Omdat het gevoel van persoon tot persoon kan verschillen, stelt het je in staat om de deur open te laten voor een andere optie en om te laten zien dat je het bij het verkeerde eind kunt hebben.

Voorbeeld: als je in een bedrijf geweldloze communicatie gebruikt, moet je niet tegen een medewerker zeggen: je lijkt op dit moment niet gemotiveerd. Maar eerder: ik heb de indruk dat je op dit moment minder gemotiveerd bent. De deur staat open voor dialoog.

Het gebruik van deze communicatietechniek in het bedrijfsleven kan de relaties tussen individuen verbeteren en spanningen vermijden.

Oefen actief luisteren om beter te communiceren in het bedrijfsleven

Goed communiceren is onmogelijk als actief luisteren niet in wederkerigheid komt. Het bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, uit het luisteren naar de ander en hem laten zien dat we hem willen begrijpen. Er wordt oprechte aandacht besteed aan zijn gesprekspartner, wat zorgt voor een vicieuze cirkel en een goed communicatieklimaat in het bedrijf.

Actief luisteren vereist dat u zich in de juiste omstandigheden bevindt om te horen wat u te zeggen heeft. Discreet luisteren is niet voldoende, maar een proactieve houding aannemen om op de juiste manier te assimileren wat u wordt verteld.

Hoe manifesteert actief luisteren zich? Bijvoorbeeld door oogcontact te maken met uw gesprekspartner, door een open houding aan te nemen, door gepaste gebaren te maken of door de persoon die aan het woord is niet te onderbreken. Al deze elementen staan ​​garant voor actief luisteren en dus een goede communicatie in het bedrijf.

Film jezelf om je communicatie te verbeteren

Wanneer u communiceert met een derde partij, vormt deze zich binnen enkele minuten een mening over u. Vandaar het belang van beter communiceren in het bedrijfsleven zodat de juiste boodschappen worden overgebracht.

Een techniek om de communicatie te verbeteren is om jezelf thuis te filmen terwijl je spreekt en de opname te bekijken. Bewust worden van wat je loslaat, maakt het mogelijk om bepaalde aspecten van de eigen communicatie te corrigeren (een taaltic, een vluchtige blik, een monotone toon, enz.). En dus te verbeteren! Verlaag de spreeksnelheid als je te snel spreekt, gebruik de lege plekken om indruk te maken op wat je zojuist hebt gezegd, werk aan je gebaren… verhaal vertellen, die gericht zijn op het structureren van een boodschap door de canons van een verhaal te lenen, stellen u in staat uw gedachten te structureren en daardoor beter te communiceren.

De juiste woorden kiezen om uw zakelijke communicatie te verbeteren

Zorgvuldig gekozen en geplaatste woorden in een gesprek kunnen meer effect hebben dan je denkt. Een schokkende wending, een sleutelgetal, een wiskundige formule… kan een aanzienlijke impact hebben op de geest van uw gesprekspartner en in zijn geheugen gegrift blijven. Vandaar het belang om stroomopwaarts aan uw presentaties te werken en na te denken over zinnen die indruk kunnen maken.

Wissel af tussen online tools en persoonlijke ontmoetingen

Beter communiceren in het bedrijfsleven heeft ook te maken met het gebruikte communicatieformaat. Bepaalde momenten zijn meer bevorderlijk voor een fysieke ontmoeting: een individueel interview, een framing, de lancering van een project bijvoorbeeld. Voor anderen zijn videoconferenties, e-mail of instant messaging meer dan genoeg. Alles is een verhaal van waardering voor de situatie en de boodschap die moet worden overgebracht. De sleutel is om te slagen in het creëren van een omgeving die bevorderlijk is voor communicatie.

Weten hoe u in het bedrijfsleven moet communiceren als u een manager bent

De manager heeft zijn rol versterkt gezien sinds de uitbraak van het coronavirus. Het is de echte link tussen het bedrijf en de werknemers, aangezien telewerken een van de favoriete manieren van werken is geworden. Het moet in actie zijn, terwijl het een zeer sterke relationele en menselijke dimensie integreert. Hier zijn enkele manieren om uw communicatie als manager te verbeteren (en ontdek ook onze 4 tips voor management na de Coronavirus-crisis).

Gebruik de open deur techniek

Om een ​​goede communicatie in zijn team te bevorderen, moet er een welwillend, gezond en vriendelijk klimaat worden gecreëerd. Door de deur van je kantoor altijd open te laten, of erop te staan ​​dat je kantoortuin ‘vrijwel’ open staat, kun je zo’n klimaat creëren. En kan daardoor de dialoog bevorderen.

Stimuleer teamgeest

Een goed team dat goed met elkaar overweg kan, zal eerder goed communiceren. Het creëren van een goede teamgeest bevordert een algemeen begrip waarin iedereen de mogelijkheid heeft om relaties met anderen op te bouwen. Aarzel niet om rituelen, koffie, lunches of elk ander moment van gezelligheid in te stellen om dit gevoel te bevorderen.

Betrek je publiek bij je boodschap

De verandering van houding van de manager is belangrijk om een ​​geblokkeerde situatie vooruit te helpen, vooral dankzij de technieken van adhesie. Het bestaat uit proberen te overtuigen, niet door ruzie te maken, maar door de ander te vragen wat hem van gedachten kan doen veranderen. Deze houding, die erin bestaat te luisteren zonder de doelstellingen te vergeten, maakt het mogelijk om uit het conflict te komen door samen naar oplossingen te zoeken.