Weten hoe je nee kunt zeggen op het werk: waarom is het belangrijk?

Vooruitgang op het werk

Voorbereiden van een vergadering die niet was gepland, een dossier presenteren waaraan u niet hebt deelgenomen, naar een extra klantvergadering gaan die niet is voorbereid, de opleveringsdatum van een project vervroegen… Zoveel destabiliserende situaties die ervoor kunnen zorgen dat u nee zegt op het werk. Maar weten hoe je extra werk beleefd kunt weigeren, is niet zo eenvoudig. Ons artikel zal u helpen zelfvertrouwen te krijgen en de sprong te wagen wanneer uw werkdag niet langer rekbaar is.

Weten hoe je nee kunt zeggen op het werk zonder jezelf systematisch te rechtvaardigen

Om nee te zeggen tegen werk, weet met wie je praat. Tegen wie moet je ‘nee’ zeggen? Dit is het eerste dat u moet doen voordat u aan uw afwijzingspraatje denkt: zoek uit wie de oorspronkelijke aanvrager is. De persoon die contact met u heeft opgenomen mag slechts een tussenpersoon zijn en het verzoek kan van bovenaf komen.

Waarom deze oefening doen? De reden is simpel. Geconfronteerd met bepaalde mensen, bent u niet verplicht uzelf nader uit te leggen. Je collega’s zullen gemakkelijker genoegen nemen met een simpele “nee, het spijt me echt, ik zal het niet kunnen doen omdat ik overweldigd ben [ou pas compétent sur ce point] ”, waar uw N+1 of de algemeen directeur van uw bedrijf u het meer diepgaande “waarom” van uw weigering kan vragen. Het is in deze laatste hypothese dat het weten hoe je nee moet zeggen wat meer voorbereiding vereist, omdat je de reden voor dit einde van de niet-ontvankelijkheid zult moeten bewijzen.

De toelaatbare argumenten om nee te kunnen zeggen

“Ik heb geen tijd” is geen voldoende argument om te weigeren meer te absorberen. Maak een lijst van de taken die je bezighouden, zodat mensen begrijpen dat je te goeder trouw bent: “Ik moet voor dit weekend project A afronden en ik heb morgen een klantafspraak”. Evenzo, zeg niet alleen “Ik kan niet” als het een kwestie van knowhow is, maar leg uit dat u nog niet bent getraind in de software of dat het geen deel uitmaakt van uw taken of uw functieomschrijving.

Ons advies Overdrijf het ook niet en wees niet te licht in het maken van argumenten, anders zullen mensen denken dat je niet weet hoe je je tijd moet beheren of dat je niet competent genoeg bent. Als u denkt dat u geen tools heeft om uw efficiëntie op het werk te vergroten, kennen we er verschillende die u kostbare tijd kunnen besparen.

De argumenten die je ervan weerhouden nee te zeggen

Je kunt de weigering om te helpen of een aanvullend project uit te voeren door een vijandschap met een medewerker niet rechtvaardigen. Om geloofwaardig en professioneel te blijven in de ogen van je leidinggevenden, is het heel belangrijk dat je je emoties opzij zet en dat je feitelijk blijft. Geen kwestie van weigeren omdat je dat niet wilt of omdat je de persoon met wie we willen dat je werkt niet leuk vindt! Uw deelname aan deze vergadering kan bijvoorbeeld interfereren met meer urgente taken.

Weet hoe je nee moet zeggen op het werk, maar blijf openstaan ​​voor discussie

Argumenteren is bereid zijn om een ​​discussie aan te gaan en om advies te vragen. Waarom probeert u niet “Ik wil het regelen, maar iemand anders zou het Zo-en-die-bestand moeten overnemen” of “Oké, maar wat stelt u voor voor deze taak? » Of, bied een alternatief aan: « Ik kan het niet helemaal regelen omdat het X-dossier het grootste deel van mijn tijd in beslag neemt, maar ik zou u een handje kunnen helpen bij een onderdeel dat ik goed ken ».

Ons advies : samenwerking en vriendelijkheid is de sleutel tot succes. Aarzel niet om hun advies en hulp te vragen aan andere teamleden en indien nodig onderling afspraken te maken.

Heb vertrouwen in jezelf als je extra werk weigert

Nee zeggen kan onder alle omstandigheden eng zijn, maar nog meer in het bedrijfsleven. U maakt zich misschien zorgen dat u lui bent, een promotie of loonsverhoging krijgt, of zelfs uw baan verliest. Zet het in perspectief en beargumenteer voor jezelf: de wereld zal niet instorten als je dit weekend niet werkt.

Ons advies : leer nee zeggen door jezelf te trainen in je werktijd als je het zonder hulp niet kunt (je kunt hiervoor je CPF gebruiken). Aarzel niet om een ​​training persoonlijke ontwikkeling te volgen over hoe je jezelf kunt laten gelden of loslaten. Het zal je helpen zelfvertrouwen te krijgen en je niet schuldig te voelen elke keer dat je extra werk niet kunt absorberen.