Welke strategie om een ​​interne promotie te verkrijgen

Vooruitgang op het werk

Bereid het terrein voor

Droom je van een promotie? “Als je wacht tot je iets wordt aangeboden, gebeurt het misschien nooit. Hard, maar waar. Voor Chrystèle Stawinski moet elke zoektocht naar interne promotie stroomopwaarts beginnen, dat wil zeggen nog voordat er geruchten of geruchten over een mogelijke opportuniteit in het bedrijf worden geopenbaard. “Het ideaal is om te beginnen met het voorbereiden van de grond met je n +1 om het informeel op de hoogte te brengen, analyseert deze specialist, coach bij Transform-Active. Hij moet uw verlangens naar verandering van u leren, omdat hij snel op de hoogte zal zijn. Er is eigenlijk niets ergers voor een manager om te horen over demotivatie en een verlangen naar verandering door een geluid in de gang of, erger nog, door een indiscretie van de HR-afdeling. “De uitdaging van interne mobiliteit komt vaak neer op een kwestie van relationele intelligentie. Na een tijdje is het normaal om verticaal of dwars te willen evolueren. De mijlpalen moeten alleen nog worden vastgelegd. »

Profiteer van het nieuwe professionele interview

Voor alles is een tijd. En bepaalde opportuniteiten worden allemaal gevonden, zoals het nieuwe professionele gesprek dat van kracht is: sinds 1 januari 2015 hebben bedrijven met meer dan 50 werknemers in feite twee jaar de tijd om met elk van hun werknemers een regelmatig professioneel gesprek op te zetten, gewijd aan opleiding. “Voor bedrijven en werknemers is het een echte kans”, zegt Christian Darvogne. President van het adviesbureau Carewan, deze specialist in human resources management maakt het onderscheid met het jaarlijkse evaluatiegesprek. “Het beoordelingsgesprek gaat natuurlijk over de prestaties over een korte jaarlijkse managementcyclus. Het professionele gesprek daarentegen maakt het mogelijk om de toekomst op middellange termijn te bekijken met de verplichting om opleidingsacties te ondernemen om de inzetbaarheid van werknemers te waarborgen. »

Stel je n+1 gerust

“Het is echt het moment om wensen te uiten en de balans op te maken van de voortgang met je n + 1”, vult Elisabeth Simon-Roussel aan. Voor deze consultant bij Recrutemploi is het vanzelfsprekend om na te denken over loopbaanontwikkeling. “Het idee is om uit te leggen dat je niet de plaats van je manager wilt innemen, maar in het bedrijf wilt blijven, daar vooruitgang wilt boeken en nieuwe vaardigheden wilt opdoen. Dit is een vrij logische stap die de beheerder ongetwijfeld eerder zelf heeft gezet. “Maar het zal vaak nodig zijn om uw manager dubbel gerust te stellen en hem te verzekeren dat we ook kunnen anticiperen op zijn eigen opvolging. “Daar zit vaak de grootste weerstand, zeker als je een goed element bent dat de manager misschien niet wil zien vertrekken”, bevestigt Chrystèle Stawinski. Doel: zijn manager projecteren op een toekomstige ontwikkeling en enkele moeilijkheden oplossen. ” U kunt bijvoorbeeld voorstellen om een ​​medewerker intern te delegeren of op te leiden om eventuele toekomstige mobiliteit te vergemakkelijken. »

(een beetje) politiek zijn

Maar wanneer een positie vrijkomt, begint een andere strategie. ” Het voordeel, wanneer u ter plaatse bent, is dat u intern kunt onderzoeken vat Elisabeth Simon-Roussel samen. Het idee is om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat de functie niet alleen voor het formulier wordt geplaatst en echt openstaat voor sollicitaties. “Vervolgens is het een kans om de manager van de geadverteerde functie of potentiële toekomstige collega’s te vragen om zichzelf te positioneren en informatie te verzamelen over de hoofdlijnen van de functie die nuttig zal zijn voor de toekomst. “Émilie Devienne, bedrijfscoach, nodigt kandidaten ronduit uit om politiek te zijn. “Het is geen slecht woord”, zegt ze. Politiek zijn is weten hoe je opnieuw moet luisteren volgens een carrièreplan. Het is een beetje een strateeg zijn en precies weten waar je heen wilt en met wie je omgaat., in de kantine of elders. »

En de HRD overtuigen…

Ten slotte lijkt het moeilijk om op een gegeven moment een omweg via de personeelsdienst te vermijden. “Maar pas op dat je het niet te informeel aanpakt, onder het voorwendsel dat we al met één been in het strafschopgebied staan., waarschuwt Chrystèle Stawinski. De medewerker zal immers ongetwijfeld dezelfde vragen moeten beantwoorden als een gemiddelde kandidaat over zijn motivatie. En daarvoor zal hij zelf moeten weten waarom hij deze mobiliteit aanvraagt. Wil hij meer verantwoordelijkheid, meer geld of gewoon iets anders zien? “Maar het voordeel is dat de werknemer niet veel te verliezen heeft”, verzekert Émilie Devienne. Zolang je je huidige positie niet denigreert, is het altijd lonend om te willen verhuizen. Dit maakt het ook mogelijk om nieuwe aanvullende opleidingen te overwegen. En als het niet werkt, is het altijd een manier om jezelf te positioneren voor later. »