Wat is zelfbehoud? 5 vaardigheden om dit te bereiken

Vooruitgang op het werk

Zonder het te beseffen, maak je elke dag gebruik van zelfbehoudvaardigheden.

Je voelt uitgebranddus je neemt een dag van de geestelijke gezondheidszorg vrij van werk. Je denkt dat je verkouden bent, dus hydrateer en rust. Je hebt onlangs een aantal giftige interacties gehad met een vriend, en je neemt de tijd om na te denken over wat de relatie voor jou betekent.

Wanneer u uw energie beheert of uzelf op een andere manier tegen schade beschermt, beschermt u uw eigen geluk en gezondheid. In deze voorbeelden van zelfbehoud handel je naar aangeleerd gedrag en onderneem je actie om jezelf veilig te houden.

Hoe zelfbewust u ook bent, er zijn lessen die u kunt leren over wat zelfbehoud is en hoe dit uw leven kan verbeteren. Het is altijd mogelijk om dieper in contact te komen met de gevoelens en interacties die jou dienen (en de gevoelens en interacties die dat niet doen).

Wat is zelfbehoud?

De definitie van zelfbehoud is jezelf beschermen tegen schade. In veel gevallen is het instinctief, alsof je je hand van een heet oppervlak terugtrekt, zodat je jezelf niet verbrandt. Neurowetenschappers noemen biologische instincten als drijvende factoren achter dit soort zelfbehoud, zoals het vluchten voor roofdieren in een vecht-of-vluchtreactie.

Maar het gebeurt niet elke dag dat je je instinct nodig hebt om je te behoeden voor fysiek gevaar. Wat betekent zelfbehoud in het dagelijks leven?

Deze term kan elke actie beschrijven die u onderneemt om uw fysieke of emotionele gezondheid te beschermen. Iets eenvoudigs en routinematigs als ontbijten om je energie te geven voor de dag is net zo goed een voorbeeld van zelfbehoud als iets extremers, zoals niet autorijden bij gevaarlijk weer.

Zelfbehoud in de geestelijke gezondheidszorg

De betekenis van zelfbehoud is meer dan alleen fysiek. Het kan ook van toepassing zijn op het veilig houden van uw geestelijke gezondheid en emotioneel welzijn, of het nu gaat om het stellen van grenzen, het behouden van uw zelfrespect of het nemen van pauzes. Door giftige mensen en situaties te vermijden, behoud en bescherm je je energie.

Maar zelfbehoud in de psychologie kan ook verwijzen naar de sociale zelfbehoudstheorie, die gaat over het sussen van anderen of het onderwerpen aan hun behoeften uit schuldgevoel of schaamte. In plaats van kwetsbaar te worden in je relaties (of zelfs met jezelf), probeer je het beste beeld van jezelf te behouden in een voortdurende daad van bescherming. Dit kan je ervan weerhouden eerlijk te zijn over je behoeften of gevoelens, maar in plaats daarvan een volkstrekker te zijn die anderen op de eerste plaats zet.

Hoe weet je of iemand worstelt met zelfbehoud?

U kunt uw gevoel van zelfbehoud gebruiken om uzelf veilig, gelukkig en gezond te houden, en dat betekent dat deze vaardigheden een positieve invloed op uw leven hebben. Maar als het proberen jezelf te beschermen een andere persoon in gevaar brengt of je vermogen om contact te maken met dierbaren schaadt, kan dit schadelijk zijn. En als je jezelf nooit op de eerste plaats kunt zetten, moet je misschien iets doen aan een gebrek aan zelfbehoud.

Neem de tijd om over jezelf na te denken en probeer gezond zelfbehoud in je leven te ontdekken. Bepaal wat u al doet, of beter zou kunnen doen, om uw welzijn te beschermen. En ga tegelijkertijd na of u mogelijk destructief gedrag beoefent, zoals uzelf overbelasten, ook al bent u uitgeput. Dit zijn indicatoren waar u baat bij zou kunnen hebben als u meer energie aan zelfzorg besteedt.

Hier zijn nog enkele tekenen dat uw zelfbehoud in gevaar is of verbetering behoeft, volgens Psychology Today:

  • Je bevriest als iemand je confronteert
  • Je negeert je instinct om te rusten
  • Je bent opgebrand en prikkelbaar omdat je niet weet hoe je ‘nee’ moet zeggen tegen extra werk
  • Je vermijdt het doen van klusjes en het doen van boodschappen
  • Je bent vaak roekeloos of denkt niet na voordat je handelt
  • Je houdt giftige mensen in je leven
  • Je hebt geen vaste kernovertuigingen waar je op kunt voortbouwen
  • U heeft een slechte financiële gezondheid

5 zelfbehoudvaardigheden

Om je zelfbehoud te verbeteren, zul je je willen concentreren op het verbeteren van verschillende vaardigheden waarmee je jezelf op de eerste plaats kunt zetten verhoog uw mentale fitheid. Een …. bouwen veerkrachtige mentaliteit en prioriteit geven aan uw gezondheid zijn de eerste stappen naar een fundament dat uzelf beschermt.

In situaties van acute stress of angst helpt uw ​​aangeboren vecht-of-vluchtreactie u uit de gevarenzone te blijven. Het zenuwstelsel wordt geactiveerd, waardoor uw lichaam alert wordt: uw hartslag versnelt en uw haren gaan overeind staan. Zo weet u dat er een stressfactor in uw omgeving is die u moet voorbereiden om deze te confronteren of te vermijden. Je lichaam kan je vertellen dat je op de rem moet trappen om een ​​ongeluk te voorkomen of dat je weg moet gaan van een slang die je tijdens het wandelen ziet.

Maar deze reactie van het sympathische zenuwstelsel suggereert niets het eten van een gezonde maaltijd of het beëindigen van een relatie, dat is vol rode vlaggen. Dit zijn manieren om voor jezelf te zorgen die je zelf moet kiezen om je welzijn te verbeteren en stress te voorkomen. En als u vaardigheden op het gebied van zelfbehoud leert, wordt u beter in het beoordelen en prioriteren van uw behoeften.

Hier zijn enkele manieren om in contact te komen met uw zelfbehoudsinstincten:

1. Leer jezelf kennen

een-jonge-man-mediteert-zelfbehoud

Leren wat jou uniek maakt, is de enige manier om jouw unieke innerlijke behoeften te bepalen. Uw collega kan er bijvoorbeeld goed in gedijen omgevingen met hoge druk en hun beste werk leveren, terwijl deze omstandigheden u ongezond maken stress levels. Het onderkennen van dat verschil is de eerste stap om een ​​burn-out te voorkomen en beslissingen te nemen waar jij baat bij hebt.

Gebruik Innerlijk werk®de praktijk van naar binnen kijken naar ons authentieke zelf en onze ervaringen – om erachter te komen waardoor u zich ongemakkelijk of bedreigd voelt door uw geest en lichaam te verkennen. Journaal aan het eind van de dag en schrijf over je ervaringen en hoe je je daardoor voelde. Je kunt patronen opsporen, zoals ontdekken dat gesprekken met een bepaalde vriend je een gevoel geven emotioneel uitgeput. Dit kan een teken zijn dat je jezelf tegen die discussies moet beschermen, misschien door een grens te stellen aan hoeveel jij en die vriend praten.

Je kunt ook meer leren over je lichaam en geest meditatie. Neem een ​​comfortabele houding aan op een rustige plek en probeer geen aandacht te besteden aan uw gedachten om uw lichaam en geest te laten ontspannen.

Het helpt ook om bij te houden wat u voelt, wat van alles kan zijn, van vermoeidheid van de dag tot spanning in uw rug. Denk aan die sensaties. Die rugpijn kan een teken zijn dat je moet strekken of Meer oefenenEn overmatige vermoeidheid kan betekenen dat je moet rusten. Door in harmonie te zijn met je lichaam, kun je het geven wat het nodig heeft.

2. Stel grenzen

Misschien wijst uw baas meer werk toe dat u op zich kunt nemen, of beperkt uw partner u altijd in het delen van uw mening. Dit zijn ongezonde situaties die het waard zijn om jezelf tegen te beschermen, omdat ze grote gevolgen kunnen hebben. Te veel taken kunnen leiden tot stress of werk van lage kwaliteit, en het niet kunnen doen ervan jezelf volledig uiten met uw partner kan uw vertrouwen schaden.

Creëer grenzen als andere mensen je te ver proberen te duwen. Je kunt een grens stellen door duidelijk te communiceren welk gevoel een handeling bij je oproept en wat je nodig hebt. Dit kan inhouden dat u tegen uw baas zegt: ‘Ik zou graag meer willen helpen, maar ik zit al vol’, of tegen uw partner: ‘Ik heb het gevoel dat u mij niet respecteert als ik mijn mening niet openlijk kan delen. Kunnen we even de tijd nemen om mijn kant te verkennen?

3. Ontspan

Stress heeft een negatieve invloed op uw emotionele gezondheid, en fysiek kan dat ook het geval zijn veroorzaken van alles, van spierpijn tot ademhalingsproblemen. Om uw welzijn te behouden en te vinden mentale helderheidbeheers stress met sommigen ontspanningstechnieken.

Poging ademwerk, zoals langzaam en diep ademhalen wanneer zich moeilijke situaties voordoen. Je concentreert je focus opnieuw, maakt je borst los en geeft je lichaam zuurstof. Je kunt ook een blokje om lopen en je aandacht op je zintuigen richten. Merk op hoe de lucht ruikt of hoe de koele atmosfeer op je huid aanvoelt. Alternatief, zet ontspannende muziek op of praat met een vriend over de stress die je ervaart.

Welke ontspanningsmethode je ook kiest, het doel is het loslaten van spanning en ontspanning stress verminderen die op de lange termijn uw lichaam en geest kunnen beschadigen. Vinden praktijken op het gebied van zelfzorg die voor u werken en u helpen uw beste zelf te behouden.

4. Eet en drink goed

Misschien vergeet je te eten als je werk lange uren of drink niet genoeg water gedurende de dag. Deze gewoonten kunnen er niet alleen voor zorgen dat je je moe of mistig voelt, maar het zijn ook symptomen van slecht zelfbehoud.

Goede voeding En hydratatie zorg ervoor dat lichaam en geest optimaal blijven functioneren en uw gezondheid behouden blijft. Eet een uitgebalanceerd dieet dat uw lichaam voorziet van de voedingsstoffen die het nodig heeft. Praat indien mogelijk met een geregistreerde diëtist of voedingscoach voor advies over hoe u beter voor uzelf kunt zorgen. Het kan een groter verschil maken dan je denkt.

5. Bereid je voor op verandering

een-man-die zich-voorbereidt-op-veranderingen-zelfbehoud

Tegenslagen en veranderende plannen zijn onvermijdelijk in het leven. Je zou kunnen ontslagen worden, moet verhuizen of besluit een relatie te verlaten. Oefen een beter zelfbehoud door je voor te bereiden op het onverwachte, of dat nu is door jezelf uit te rusten met een krachtig ondersteuningssysteem of door je financiële welzijn te verbeteren.

Bankrate’s noodbesparingsrapport 2023 ontdekte dat 22% van de Amerikanen geen noodspaargeld heeft. En volgens het Consumer Savings Report 2023 van Nerdwallet: 45% van de Amerikanen zou de noodkosten van $1.000 niet kunnen dekken zonder afhankelijk te zijn van een of andere vorm van krediet.

Begin met ernaar toe te werken financiële zekerheid. Neem contact op met een adviseur voor informatie over hoe u kunt beginnen met opslaan en instellen budgettaire doelstellingen. Op deze manier beschikt u over het geld om een ​​onverwachte rekening of noodkosten te dekken. Dit financiële vangnet kan voorkomen dat u zich druk maakt over het opvangen van deze onverwachte kosten.

Uw ondersteuningssysteem is ook een belangrijk onderdeel van het omgaan met verandering. Omring jezelf met mensen die je steunen en om je geven, en dat zullen blijven doen als je met uitdagingen wordt geconfronteerd. Maak vrienden die je begrijpen en die altijd een telefoontje verwijderd zijn als er iets misgaat. Onderschat nooit de kracht van sociale gezondheid.

Zelfbehoud is niet egoïstisch

Als je probeert te ontdekken wat zelfbehoud is, kun je tegenstrijdige antwoorden tegenkomen. Soms lijkt het alsof de controle over je leven egoïstisch of narcistisch is. Maar een woordenboek zou kunnen zeggen dat zelfbehoud gaat over jezelf in leven houden en buiten gevaar houden.

Beide definities zijn op zichzelf correct. Maar als u uw gewoonten wilt verbeteren en uw energie wilt beschermen, is zelfbehoud iets positiefs. Het doel is om een ​​stabiel, gezond bestaan ​​op te bouwen waarin u voor uw welzijn kunt zorgen en op een comfortabele manier met anderen kunt communiceren. Je behoudt je mentale conditie, werkt aan je fysieke gezondheid en vermijdt zelfsabotage.