Sylvie, 60 jaar, CTO: “Autodidact codeerder, ik neem mensen aan die een omscholing ondergaan”

Nieuws

Taal- en economiestudies eerst

Sylvie*, zestiger, is een voorloper. Eind jaren tachtig besloot ze, met een diploma Engels en een masterdiploma in politieke wetenschappen, te emigreren voor een ‘Master of Sciences’ in een prestigieus Engelstalige universiteit.

“Goed voor mijzegt ze vandaag vanuit haar functie als CTO bij een Frans MKB-bedrijf. Na mijn opleiding economie kon ik aan de slag bij een klein techbedrijf in Engeland. Ze gaven me een kans, ook al wist ik absoluut niets van computers. Een collega heeft mij getraind in coderen, ik vond het geweldig ». En wat er ook gebeurt.

We stonden onder Thatcher en daarna onder Blair. Ze werkte tien jaar in Groot-Brittannië.

In Frankrijk zou ik niet zo vooruit zijn gegaan. Ik heb in de IT gewerkt zonder een diploma in deze specialiteit. Ik werd ontwikkelaar en vervolgens IT-consultant. Ik trainde voortdurend en wist net zoveel als de jonge ingenieurs. Het begon toen allemaal. Ik kwam toevallig op deze wereld terecht, maar al snel was ik ervan overtuigd dat ik daar mijn hele professionele leven zou doorbrengen. Ik ben begonnen vóór de komst van internet en heb gaandeweg kennis verworven…

Keer terug naar Frankrijk, het land van de diplomaat

In de jaren 2000, na de geboorte van een kind, besloot de jonge vrouw terug te keren naar Frankrijk om dichter bij haar ouders te zijn en Franstalig onderwijs aan te bieden aan haar nakomelingen. Ze probeert werk te zoeken, maar stuit op Franse werkgevers die geobsedeerd zijn door haar diploma en zeer achterdochtig zijn.

Gezien mijn niveau werd mij om een ​​ingenieursdiploma gevraagd, maar dat had ik niet. Ik heb bij talloze IT-dienstverleners gesolliciteerd. Ze weigerden allemaal. De landing was moeilijk. Ik berekende dat ik de eerste tien jaar na mijn terugkeer naar Frankrijk geen loonsverhoging kreeg. Niets… Ook al was mijn professionele opkomst in Engeland enorm geweest.

Eerste salaris van zes cijfers

Gelukkig gaf een bedrijf haar een kans en hervatte ze haar carrièreontwikkeling van technisch directeur naar ‘Global Head of Technology’ voor ongeveer 110.000 euro bruto per jaar. We zijn dan in 2013 en Sylvie besluit mee te doen het startup-avontuur als CTO. Maar het leven in deze jonge bedrijven is ingewikkeld en in 2021 zoekt ze het liefst ergens anders.

We hebben meer tijd besteed aan het verkopen van ons bedrijf en het zoeken naar investeerders dan aan het ontwikkelen van onze technologieën. Ik was 58 jaar en ontving destijds 130.000 euro bruto per jaar.

Ontslag na 7 jaar in start-ups

In een land, Frankrijk, waar volgens Dares*, tussen de 55 en 64 jaar oud, vandaag de dag slechts één op de twee senioren (56%) een baan heeft, waar volgens Cereq** 30% van de senior werknemers rustig “wacht” wegens pensionering nam Sylvie daarom ontslag.

Zonder al te veel risico te nemen, aldus haar: de periode was al heel gunstig voor tech-managerprofielen als het hare. Bedrijven hadden haar al benaderd en zij had ook contact opgenomen met headhuntersbureaus. Maar het was via haar netwerk dat ze haar huidige functie vond.

Een vriend informeerde mij over een vacature in zijn bedrijf. Deze werkgever heeft voor mij gekozen, ook al had de headhunter met wie ik contact had opgenomen – hij had deze missie ook in zijn portefeuille – het niet nodig gevonden om deze aan mij aan te bieden… Mijn startsalaris was 120.000 euro bruto per jaar. Twee jaar later, op 60-jarige leeftijd, ontving ik 150.000.”

De hand strekte zich uit naar autodidactische mensen, zoals zij

Sylvie betreurt de obsessie met diploma’s in deze functies.

Deze posities zijn te beperkt voor ingenieurs… Jammer, want IT vereist ook kennis op andere gebieden, zoals economie of talen. Op een bepaald managementniveau moet je snel begrijpen wat anderen doen en begrijpen hoe HR-, marketing- of financiële afdelingen werken. Mijn studies politieke wetenschappen en economie komen mij elke dag ten goede en ik neem regelmatig mensen aan die zich omscholen in coderen.

Het gebrek aan vrouwen in de technologiesector is cultureel

Volgens Sylvie hebben Franse vrouwen te veel negatieve aannames over het ontwikkelaarsvak.

Het is cultureel. Ik heb teams van ingenieurs in Marokko die voornamelijk uit vrouwen bestaan. In Frankrijk is het moeilijker om ze aan te trekken, omdat ze het cliché van de ‘nerd’ in gedachten hebben. Een beeld dat niet meer overeenkomt met de werkelijkheid. Tegenwoordig worden posities ingenomen door goedgeklede jonge mensen… Het is een geweldige baan waarmee je onze samenlevingen kunt beïnvloeden. De leiders van Amazon, Apple, Microsoft of Google runnen de wereld… Vandaar uitstekende salarissen en hoogwaardige arbeidsvoorwaarden.

Bevoorrechte arbeidsvoorwaarden

“Tegenwoordig willen werkgevers dat hun werknemers weer op kantoor aan het werk komen. Behalve voor techspecialisten die nog steeds mogen profiteren van telewerken. Deze laatsten hebben meer speelruimte en beschikken over bevoegdheden die de anderen niet hebben.”

CTO, die op het punt staat met pensioen te gaan, Sylvie neemt nog steeds deel aan conferenties. Sommigen hebben de missie om het werk van vrouwen te promoten. Doet dit hem iets? ‘Ja,’ concludeerde ze. Ik maak deel uit van een groep vrouwelijke CTO’s. Hierdoor kan ik mijn netwerk verbeteren. Maar je moet ook deelnemen aan andere, meer mannelijke bijeenkomsten zoals CTO-bijeenkomsten. Het beste is dan om de standpunten te vermenigvuldigen. Het was bijvoorbeeld een man die mij adviseerde om regelmatig over mijn salarisverhogingen te onderhandelen.”

Om verder te gaan * en **

* Op zijn verzoek wenste de geïnterviewde anoniem te blijven.