Voel je je mistig? Laat ons u helpen uw mentale helderheid te versterken

Vooruitgang op het werk

Als je het grootste deel van je leven nooit over hersenmist hebt gehoord, heeft de COVID-19-pandemie daar waarschijnlijk verandering in gebracht. Sinds 2020 hebben volksgezondheidsfunctionarissen ijverig de symptomen van het virus gecommuniceerd, waarbij hersenmist een van de meest verrassende van het stel is.

Niet iedereen die het coronavirus oploopt, zal hersenmist ervaren. Maar voor degenen die dat wel doen, kan het tot zes maanden duren nadat de rest van hun symptomen verdwenen is.

Maar hersenmist is geen nieuw fenomeen. Alles, van uw dieet tot uw slaappatroon, kan de dagelijkse functies van uw hersenen beïnvloeden.

Gelukkig kun je, hoe beter je hersenmist begrijpt, meer doen om dit te voorkomen. Laten we eens nader bekijken wat het is, waarom het gebeurt en hoe u het kunt overwinnen.

Wat is hersenmist?

Er bestaat geen eenduidige definitie van hersenmist, omdat het geen echte medische aandoening is. Het verwijst eerder naar een reeks cognitieve symptomen die uw denkvermogen beïnvloeden. Veel voorkomende zijn onder meer:

Als je hersenmist hebt, voel je je minder scherp dan normaal. Dagelijkse taken en activiteiten vergen meer inspanning dan anders het geval zou zijn. Er valt een mistige ‘waas’ over je heen, waardoor het moeilijk wordt om bij je gedachten te komen of vooruit te plannen.

Stelt u zich eens voor hoe dit uw productiviteit op het werk zou beïnvloeden. Eenvoudige wiskundige berekeningen zijn moeilijk als u zich een bepaald aantal niet kunt herinneren, e-mailbijlagen bereiken nooit de beoogde ontvangers en er glippen typefouten door omdat u zich niet op uw document kunt concentreren.

Deze taken waren voorheen misschien gemakkelijk voor u. Maar hersenmist kan vermijdbare fouten omzetten in veelvoorkomende gebeurtenissen.

Wat kan een mistig brein veroorzaken?

Veel factoren kunnen uw mentale wazigheid veroorzaken, variërend van psychische aandoeningen tot levensstijlkeuzes. Het kan zijn dat een of meer van deze factoren invloed op u hebben. Als u ze kunt identificeren, kunt u stappen ondernemen om ze aan te pakken.

Hier zijn acht veelvoorkomende oorzaken van hersenmist:

1. Stress

Stress activeert de natuurlijke vecht-of-vluchtreactie van uw lichaamwaardoor uw bloeddruk, bloedsuikerspiegel en hartslag stijgen.

In kleine doses kan dit je helpen scherp en gemotiveerd te blijven. Maar chronische stress, als het onbehandeld blijft, kan het u uitputten en mentale vermoeidheid veroorzaken. En als je hersenen moe zijn, is het moeilijker om na te denken, te redeneren en te focussen.

2. Gebrek aan slaap

Deze zou geen verrassing moeten zijn. Een slechte slaapkwaliteit kan uw cognitieve functie negatief beïnvloeden. Onvoldoende slaap kan:

 • Vertraag uw denkprocessen
 • Beschadig je werkgeheugen
 • Maak leren moeilijk
 • Vertraag uw reactietijden
 • Een negatieve invloed hebben op uw humeur
 • Schaad uw geestelijke gezondheid

Slapen terwijl je gestrest bent, is moeilijk, maar het handhaven van een goede slaaphygiëne helpt.

overwerkte-moe-vrouwelijke-werknemer-wat-is-brain-mist

3. Hormonale veranderingen

Lichamelijke veranderingen die verband houden met zwangerschap en menopauze kunnen hersenmist veroorzaken.

Tijdens de zwangerschap kunt u een grote golf van hormonen ervaren, zoals progesteron en oestrogeen. Deze pieken kunnen uw vermogen om helder te denken beïnvloeden, hoewel wetenschappers nog steeds de prominente rol van het ‘babybrein’ onder zwangere vrouwen en nieuwe moeders onderzoeken.

De menopauze kan soortgelijke effecten veroorzaken. In een onderzoek onder 200 vrouwen rapporteerde 60% geheugenproblemen naarmate hun oestrogeenniveau daalde en hun menstruatie stopte. Gelukkig zijn de effecten niet blijvend; je geheugen, focus en concentratie zouden terug moeten komen als je lichaam tot rust komt.

4. Dieet

Recente veranderingen in uw dieet kunnen ook wazige gedachten veroorzaken. Als u onlangs bent overgestapt op vegetarisme of veganisme, heeft u mogelijk een vitamine B12-tekort. Dit kan vermoeidheid, een slecht geheugen en verwarring veroorzaken.

Voedselallergieën en -gevoeligheden kunnen ook uw cognitie beïnvloeden. Het verwijderen van triggerfood kan uw symptomen helpen verbeteren.

5. Medische oorzaken

Als u hersenmist heeft, kan dit te wijten zijn aan een onderliggende ziekte die uw energie wegneemt. Probeer een afspraak te maken met uw arts, zodat u gezondheidsproblemen kunt uitsluiten, zoals:

 • Bloedarmoede
 • Diabetes
 • Schildklierproblemen (zoals hypothyreoïdie)
 • Lupus
 • Artritis
 • Multiple sclerose
 • Kanker
 • Dementie/Alzheimer
 • Chronisch vermoeidheidssyndroom
 • COVID-19-infectie of andere virussen

Als alternatief kunnen uw medicijnen de boosdoener zijn. ‘chemobrein’ is bijvoorbeeld een veel voorkomende bijwerking en oorzaak van hersenmist bij mensen die een kankerbehandeling ondergaan. Uw arts kan aanbevelen om uw dosering te verlagen of over te schakelen op een ander geneesmiddel om uw symptomen te verbeteren.

Als u zich zorgen maakt over een van deze aandoeningen, raadpleeg dan uw arts voor een consult.

6. Geestelijke gezondheidsstoornissen

U kunt uw arts ook vragen naar depressie en angst. Opdringerige gedachten, chronische negativiteit en voortdurende zorgen verbruiken waardevolle hersenkracht, waardoor er heel weinig overblijft voor het normale dagelijkse functioneren.

ADHD bij volwassenen kan ook uw onvermogen om te concentreren verklaren. Mensen met deze aandoening voelen zich voortdurend op een zijspoor, hebben moeite met het voltooien van taken en worstelen met tijdmanagement.

Een professional in de geestelijke gezondheidszorg kan met u samenwerken via diagnose, behandeling en symptoombeheer.

7. Gebrek aan lichaamsbeweging

groep-mensen-die-armen-strekken-wat-is-hersenmist

Het is bekend dat regelmatige fysieke activiteit de energie en cognitieve functie stimuleert. Lichaamsbeweging verbetert de bloedtoevoer naar de hersenen en kan uw slaap verbeteren en stress verminderen – twee resultaten die ook kunnen helpen hersenmist te verminderen.

Prioriteit geven aan uw geestelijke welzijn kan moeilijk zijn, vooral als u gewend bent uw ongemak te verwerken en stress op te nemen. Maar lichaamsbeweging is enorm goed voor je geestelijke gezondheid, en het is de moeite waard om tijd in je schema vrij te maken.

8. Informatie-overdaad

Dit fenomeen, ook wel digitale overbelasting genoemd, verwijst naar de hoeveelheid multitasking die we regelmatig doen. Als je twintig geopende browsertabbladen, eindeloze e-mailmeldingen en een telefoon hebt die non-stop zoemt, kun je je gemakkelijk overweldigd voelen. Deze overstimulatie kan ervoor zorgen dat u zich gestrest voelt en als gevolg daarvan bijdraagt ​​aan hersenmist.

Hoe hersenmist te verwijderen

Hoe u uw hersenmist kunt verlichten, hangt af van de oorzaak ervan. Met extra slaap kom je bijvoorbeeld alleen zo ver als de echte boosdoener een onderliggende ziekte is.

We raden u aan een arts te raadplegen als u zich zorgen maakt over uw cognitie. Als je terughoudend bent, kun je eerst deze tactieken thuis proberen:

 • Plan je dagen. Door een routine te creëren en dagelijkse doelen te stellen, kunt u de hele dag gemotiveerd en gefocust blijven.
 • Houd jezelf in de gaten. Vermijd te veel tegelijk doen. Maak tijd voor pauzes als je je overweldigd voelt.
 • Oefening. De CDC beveelt slechts 30 minuten matige lichaamsbeweging per dag aan. Dit kan alles zijn wat u nodig heeft om uw energieniveau te verhogen.
 • Krijg genoeg slaap. Opgericht een consistent slaapschema en houd je eraan. Schakel uw elektronica een uur voor het slapengaan uit en zorg ervoor dat uw slaapkamer donker, stil en op een comfortabele temperatuur is. Je hebt elke nacht 7-8 uur slaap nodig.
 • Eet een gebalanceerd dieet. Ontstekingsremmende voedingsmiddelen zoals tomaten, vis en broccoli kunnen hersenontsteking helpen verminderen – een van de oorzaken van hersenmist. Als je veganist of vegetariër bent, voeg dan meer bronnen van ijzer en vitamine B12 toe aan je dieet om dit te helpen. Gehydrateerd blijven helpt ook om je hersenfunctie te behouden.
 • Blijf sociaal. Mensen zijn sociale wezens. In isolatie leven kan op de lange termijn een negatieve invloed hebben op uw cognitie. Deelnemen aan sociale activiteiten kan uw humeur, geheugen en algehele hersengezondheid verbeteren.

gelukkige-jonge-mensen-die-pizza-eten-wat-is-hersenmist

 • Verkort uw schermtijd. Het voortdurend jongleren met browsertabbladen kan een negatieve invloed hebben op uw mentale capaciteit. Probeer uw schermtijd te verminderen door regelmatig pauzes tussen taken door te nemen. Dit kan u helpen een overdaad aan informatie te voorkomen.
 • Geef prioriteit aan uw taken. Door uw werk in volgorde van belangrijkheid te organiseren, minimaliseert u de stress die gepaard gaat met het voltooien ervan. Als alternatief kunt u eerst uw meest energie-intensieve taken voltooien. Dan kun je een rustige pauze nemen, wetende dat het moeilijkste werk al gedaan is.
 • Vermijd alcohol en recreatieve drugs. De stoffen beïnvloeden uw zintuigen op het moment van consumptie. Maar meer nog: overmatig langdurig gebruik kan leiden tot blijvende langetermijneffecten. Hersenbeschadiging is een mogelijk gevolg van drankmisbruik, dus vermijd – of beperk – overmatige consumptie.

Herwin uw mentale helderheid

lachende-vrouw-zit-in-haar-bureau-op-kantoor-wat-is-hersenmist

Cognitieve problemen kunnen verontrustend zijn, vooral als je er niets van merkt. Misschien wilt u niet praten over uw geestelijke gezondheid of cognitieve problemen. En afhankelijk van uw leeftijd kunt u bang zijn uw onafhankelijkheid te verliezen als gevolg van geheugenverlies en beperkingen.

Maar voordat u een zelfdiagnose stelt, moet u bedenken dat levensstijl hier een grote rol speelt. Het beheersen van uw stress, het verminderen van sociaal isolement en het verbeteren van uw slaap zijn allemaal dingen waar u thuis aan kunt werken.

Als deze strategieën niet helpen, maak dan een afspraak met uw arts. Dit kan een beangstigende ervaring zijn. Maar het is waarschijnlijker dat een veel voorkomende ziekte hersenmist veroorzaakt dan iets ernstigers. In beide gevallen zal het raadplegen van een zorgverlener uw situatie verduidelijken, zodat u aan herstel kunt werken.

Onthoud: informatie is macht. Weten wat hersenmist is, de oorzaken ervan en hoe u het moet behandelen, zal u helpen scherp je verstand alweer.