USO en Sepla hekelen het ontslag van 5 piloten en 13 cabinepersoneel van Wamos Air

Nieuws

De Arbeidersvakbond (USO) en de Spaanse Unie van luchtvaartpiloten (Sepla) hebben gezamenlijk de zaak aan de kaak gesteld ontslag door de luchtvaartmaatschappij Wamos Air van 5 piloten en 13 cabinepersoneel. Zonder voorafgaande kennisgeving is hun contract beëindigd “wegens het uitoefenen van hun recht om zich bij een vakbond aan te sluiten door een vakbondssectie op te richten”, zoals vermeld in de verklaring die USO naar de media heeft gestuurd.

Beide organisaties zijn van mening dat de acties van luchtvaartmaatschappij Wamos ten opzichte van haar werknemers “een frontale aanval zijn op de arbeidsrechten van werknemers, die blijk geven van een onaanvaardbare en achterwaartse houding van de luchtvaartmaatschappij, ongepast voor de samenleving van 2024.” Op dezelfde manier hebben ze zich beschikbaar gesteld voor degenen die zijn ontslagen om alle noodzakelijke maatregelen uit te voeren, ‘inclusief juridische’.

Verrassingsontslagen met Kerstmis

Ze benadrukken ook dat deze ontslagen plaatsvonden Afgelopen 3 januari, midden in de kerstperiode. “Ze zijn bij verrassing aangekondigd aan zowel de piloten die aanwezig waren bij de oprichting van de Sepla-vakbondssectie in Wamos Air, als aan 13 cabinepersoneel, waarvan één een belangrijke vakbondsvertegenwoordiger was en 5 de USO-kandidatuur vormden. bij deze luchtvaartmaatschappij.”

De president van Sepla, Óscar Sanguino, heeft erover gesproken en beschrijft wat er is gebeurd als “een ongekend geval in het Spanje van de 21e eeuw, en nog meer onder een progressieve regering.” Het is, zo benadrukt hij, “een situatie van machtsmisbruik” en “dit is niet acceptabel, het druist in tegen de fundamentele beginselen van arbeidsrechten.”

USO zal de ontslagen aan Justitie voorleggen

De Vakbond van Arbeiders heeft er via vluchtmanager Ernesto Iglesias op gewezen dat “Wamos Air een van de weinige luchtvaartmaatschappijen is die tot nu toe zonder werknemersvertegenwoordiging en zonder collectieve overeenkomst is gebleven.”

Zodra de versnellingen om dit te bereiken in gang zijn gezet, “kan de reactie van het bedrijf op de oproep tot verkiezingen niet zijn het ontslaan van tientallen werknemers.” Hij benadrukt dat dit voor de rechter zal worden gebracht.

Een “krachtige en onmiddellijke” reactie van de regering-Sánchez

De vakbonden verwachten “een krachtige en onmiddellijke reactie” van de regering en de vakbonden Staatsagentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (AESA) om de situatie recht te zetten. “We kunnen niet toekijken terwijl de rechten van piloten en cabinepersoneel worden aangetast.”

De twee vakbonden, die namens de werknemers en hun arbeidsrechten spreken, hebben aangedrongen op hun inzet voor de verdediging van deze sector. “Met zijn strijdlustige houding schaadt Wamos de reputatie van de luchtvaartsector.”