U heeft door uw werk last van het ‘vervagingseffect’ en u weet het niet

Nieuws

Je gaat met je vrienden uit om een ​​paar biertjes te drinken en denkt na over de taak die je op je werk half af hebt gelaten. En wat u nog moet doen. En in de e-mail die u vergat te beantwoorden. Of het bericht dat je naar je baas moet sturen. Of dat andere briefje dat je vergeten bent te vertellen aan je partner bij de ploegwisseling. Je hoofd staat niet stil en, het maakt niet uit dat je niet meer op kantoor bent op je werk, die ‘run run’ blijft je hersenen hameren en je komt eraan. Je kunt de verbinding niet verbreken, je kunt het niet verlaten.

Dat is de ‘vervagingseffect’ Of beter gezegd: de gevolgen ervan. Een fenomeen dat steeds meer werknemers gevangen houdt in een tijdperk dat wordt gekenmerkt door de urgentie en het misbruik van nieuwe technologieën. Dit alles vervaagt de grenzen tussen het persoonlijke en het professionele leven, waardoor het steeds moeilijker wordt om het een van het ander te scheiden, wat leidt tot ‘zelfuitbuiting’ op het werk met schadelijke schade aan onze mentale en, in het ergste geval, fysieke gezondheid.

Wat is het ‘vervagingseffect’ en de gevolgen

Het ‘vervagingseffect’ is het moeite met het scheiden van werk en privéleven, waardoor een goed evenwicht tussen beide wordt belemmerd. Dit wordt gedefinieerd door het Occupational Health Cabinet van de USO-vakbond, en waarschuwt dat dit wordt geaccentueerd door werken op afstand en het gebruik van nieuwe technologieën.

De naam komt van het Engelse werkwoord ‘blurring’, wat vervagen betekent, verwijzend naar de moeilijkheid bij het stellen van de grenzen tussen werk en privéleven. De effecten ervan op de geestelijke gezondheid zijn duidelijk en kunnen angst, stress, depressie, nervositeit of emotionele uitputting veroorzaken, maar het kan ook negatieve effecten op de lichamelijke gezondheid hebben, zoals slaapproblemen, vermoeidheid, uitputting of, in het algemeen, het opleggen van levensstijlen. ongezonde levensstijl, bijvoorbeeld het verwaarlozen van voedsel.

Aangemoedigd door nieuwe technologieën

Nieuwe technologieën hebben een onmiddellijkheid die we in alle gebieden van ons leven hebben gebracht: we weten niet hoe we moeten wachten. Het gemak van het sturen van een WhatsApp, het bellen of het sturen van een e-mail heeft ervoor gezorgd dat we op alles een onmiddellijke reactie eisen, wat ertoe leidt dat de grenzen tussen werk en ons privéleven vervagen en dat we daardoor niet meer in staat zijn om echt los te komen van het werk.

Voordat we allemaal een mobiele telefoon hadden, was het echter ondenkbaar dat onze baas of collega buiten onze werkuren naar ons toe kon komen om ons te vragen over welk werkprobleem dan ook of er iets over te eisen. Als dat zo is, waarom staan ​​we dat dan nu toe? Het is iets waar USO over nadenkt, dat ook waarschuwt voor een recht dat onze regelgeving omvat en dat gerespecteerd moet worden: het recht op digitale ontkoppeling.

Recht op digitale ontkoppeling

Hij recht op digitale ontkoppeling Het is opgenomen in artikel 88 van de organieke wet inzake de bescherming van persoonsgegevens en garantie van digitale rechten; in artikel 20 bis van het Arbeidersstatuut en in artikel 18 van het Koninklijk Wetsbesluit betreffende het werken op afstand.

In onze regelgeving wordt dus erkend dat “werknemers recht hebben op privacy bij het gebruik van digitale apparaten die hun door de werkgever ter beschikking worden gesteld, op digitale ontkoppeling en op privacy met betrekking tot het gebruik van videobewaking en geolocatieapparatuur op de werkplek. “voorwaarden vastgelegd in de huidige wetgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens en garantie van digitale rechten” of het “recht op digitale ontkoppeling om, buiten de wettelijke of conventioneel vastgestelde werktijden, respect voor hun rusttijden, vergunningen en vakanties te garanderen, evenals hun persoonlijke en familiale privacy.”

Het is echter iets dat in de praktijk niet wordt gerespecteerd, noch door het bedrijf, noch door de werknemer zelf. Als het bedrijf waarvoor u werkt dit niet respecteert, moet u er rekening mee houden dat het een ernstige of zeer ernstige overtreding kan zijn en dat meldt de Arbeidsinspectie.