Type B-persoonlijkheid: hoe u uw sterke en zwakke punten kunt benutten

Vooruitgang op het werk

Als u uw leven wilt verbeteren, kan het lastig zijn om te weten waar u moet beginnen. Voor velen leidt deze onzekerheid tot introspectie, zelfontdekkingen af ​​en toe online persoonlijkheidstest.

Uw persoonlijkheidstype geeft inzicht in uw sterke en zwakke punten en suggereert situaties en omgevingen waarin u zich wellicht het meest op uw gemak voelt. Samen kunt u met deze informatie weloverwogen beslissingen nemen over hoe u wilt groeien of wat u professioneel wilt nastreven.

Inzicht in uw positieve en negatieve eigenschappen is de eerste stap bij het aanpassen van uw gedrag om rekening te houden met valkuilen en uw doelen te bereiken.

Als de testresultaten u een Type B-persoonlijkheid toeschrijven, kunt u zich opgelucht of teleurgesteld voelen. Misschien komen sommige persoonlijkheidskenmerken van Type B te dicht bij huis en bewonder je anderen. Hoe dan ook, er zijn strategieën die u kunt ondernemen om het beste uit uw zelfontwikkeling te halen en een leven te leiden dat gebruik maakt van uw unieke kenmerken.

Wat is type B-persoonlijkheid?

Type B-persoonlijkheid komt voort uit de persoonlijkheidscategorisatie van Meyer Friedman en Ray H. Rosenman, die ze ontwikkelden nadat ze openlijke gedragspatronen bij medische patiënten hadden opgemerkt. Terwijl ze drie typen schetsten – A, B en C – definieerde Johan Denollet later Type D, dat dit persoonlijkheidstypesysteem completeert.

Friedman en Rosenman definiëren Type B-persoonlijkheden met de volgende kenmerken:

 • Makkelijk in de omgang
 • Niet competitief
 • Minder gevoelig voor stress
 • Stal
 • Aanpasbaar
 • Niet-confronterend

Hoewel Type B-persoonlijkheden ontspannen en niet-competitief zijn, werken ze nog steeds gestaag aan hun doelen en brengen ze hun eigen voordelen mee op de werkplek. Deze individuen voelen zich op hun gemak bij ongestructureerde taken en gaan gemakkelijk om met deadlines, waardoor ze zich snel kunnen aanpassen aan veranderingen in plannen en flexibel kunnen blijven.

4 soorten persoonlijkheden

Mensen proberen vaak de sterke en zwakke punten van Type A versus Type B-persoonlijkheden te begrijpen, maar dat zijn niet de enige opties. Hier zijn alle drie de begeleidende persoonlijkheidstypen:

Type A-persoonlijkheid

Type C-persoonlijkheid

 • Samenwerkend
 • Kalm
 • Rationeel en logisch
 • Meedenkend en zorgzaam
 • In zichzelf gekeerd

Type D-persoonlijkheid

 • Gevoelig
 • Verlegen
 • Gevoelig voor angst en depressie
 • Vermijdend

vrouw-die-haar-gezicht-bedekt terwijl-lacht-type-b-persoonlijkheid

Alternatieve persoonlijkheidstypesystemen

Dit is slechts één persoonlijkheidsclassificatiesysteem. Een paar andere zijn het Enneagram-model en de Myers Brigg Indicator.

Het Enneagrammodel classificeert typen in negen karakters:

 1. De hervormer
 2. De helper
 3. De uitvoerder
 4. De individualist
 5. De onderzoeker
 6. De loyalist
 7. De liefhebber
 8. De uitdager
 9. De vredestichter

Elk personage wordt gedefinieerd door emotionele, cognitieve en gedragspatronen. Als je Type Eén (de hervormer) bent, ben je een idealistische denker met perfectionistische neigingen. En als u Type Zes (de loyalist) bent, bent u betrouwbaar, werkt u hard en streeft u naar veiligheid.

Deze karakters zitten als punten langs een cirkel, en de typen naast je kerntype zijn je ‘vleugelkarakters’. Dit betekent dat jij je ook herkent in dit soort aspecten.

De Myers-Brigg Indicator classificeert persoonlijkheden in 16 categorieën, afhankelijk van uw niveaus van:

 • Introversie versus extraversie
 • Gevoel versus intuïtie
 • Denken versus voelen
 • Oordelen versus waarnemen

Als u de neiging heeft om meer introvert en intuïtief te zijn, te denken en waar te nemen, is uw Myers-Brigg-persoonlijkheidstype INTP. En als je een intuïtieve extraverte persoon bent die beslissingen neemt op basis van gevoel en oordeel, dan ben je een ENFJ. U kunt een persoonlijkheidstest in zelfrapportagestijl doen om uw type te bepalen.

Het beste van het verkennen van een van deze methoden is dat je meer over jezelf leert, zodat je deze informatie kunt gebruiken om verdere persoonlijke en professionele groei te bereiken.

De voor- en nadelen van Type B-persoonlijkheid

Als u zich identificeert als Type B, zijn hier enkele van de voor- en nadelen van dit persoonlijkheidstype.

Pluspunten

Nadelen

man-op-kantoor-die-terugkijkt-naar-zijn-collega’s-bureau-glimlachende-type-b-persoonlijkheid

Navigeren door Type B’s als je Type A bent

Sommige persoonlijkheidstypen botsen meer dan andere, en dat geldt ook voor Type As en B. De eerste zijn zeer ambitieus en gedetailleerd, dus soms kan de desorganisatie van een Type B conflicten veroorzaken of frustratie veroorzaken.

Als u begrijpt hoe u een verkeerde afstemming kunt oplossen, kunt u effectief communiceren en stress verminderen. Hier zijn een paar manieren om als Type A-persoon door een Type B-persoonlijkheid te navigeren.

Herken de omgeving waarin Type B’s het beste werken

Type B-persoonlijkheden waarderen samenwerking en gedijen goed in teamomgevingen. Omdat ze de neiging hebben om dingen uit te stellen, betekent projectwerk dat er meer aandacht is voor hun taken en dat er meer collega’s zijn die hen helpen op het goede spoor te blijven. Het is ook moeilijker om taken uit te stellen als je weet dat dit de voortgang van je collega’s vertraagt.

Op het eerste gezicht lijkt deze gewoonte van uitstelgedrag misschien schadelijk, maar onthoud dat hun creativiteit waardevolle ‘outside-the-box’ ideeën oplevert. En deze individuen zijn uitstekende sociale medewerkers die de mensen om hen heen kunnen inspireren.

Begrijp wat Type B’s motiveert

Zoals de meeste werknemers dienen intrinsieke en extrinsieke beloningen als een grote motivatie om de productiviteit te verbeteren. Als je samenwerkt met of leiding geeft aan een Type B-persoonlijkheid, overweeg dan om hem of haar erkenning te geven of financiële prikkels te geven voor hard werken.

Type B’s zijn ook erg sociaal. U kunt deze kracht vaak benutten door mogelijkheden voor spreken in het openbaar aan te bieden of hen uit te nodigen een leidende rol in teamwerk op zich te nemen.

Ontdek waar Type B’s niet van houden

Probeer het werkproces van type B niet te overhaasten, aangezien dit ervoor kan zorgen dat hij/zij zich nog meer geneigd zal voelen om uitstelgedrag te vertonen als methode om met de werkstress om te gaan. Type B’s zijn ook mensenliefhebbers, dus verbaal uiten dat ze je gelukkig hebben gemaakt of bevestigen dat ze niemand teleurstellen is waardevol voor hen.

En omdat Type B’s creatieve en innovatieve denkers zijn, kan het structureren van hun brainstormproces verstikkend aanvoelen. Geef ze de ruimte om te ademen, zodat ze nieuwe suggesties kunnen doen waar jij en je teamgenoten dol op zijn.

jongeman-die-buitenshuis-aan-zijn-laptop-werkt terwijl-lachen-aan-de-telefoon-type-b-persoonlijkheid

4 tips voor het omgaan met uw Type B-persoonlijkheidskenmerken

Als je net hebt ontdekt dat je een Type B-persoonlijkheid hebt, heb je misschien het gevoel dat enkele van je meest voorkomende neigingen nu worden uitgelegd. Misschien was je bang dat je schilferig was, maar besef je nu dat je gevoeliger bent voor uitstelgedrag dan anderen. Of misschien herkent u de loyaliteit die u aan vrienden en familie biedt en waardeert u deze.

Gelukkig zijn persoonlijkheden kneedbaar en kun je minder welkome eigenschappen aanpassen door nieuwe gewoonten aan te leren en de neuroplasticiteit van je hersenen te benutten. Hier zijn vier tips voor het reguleren van type B-gedragspatronen.

1. Houd uw tijd bij

Uw ontspannen persoonlijkheid betekent dat u minder urgentie voelt bij het halen van deadlines en het voltooien van taken. Om dit tegen te gaan, moet je bewust aan je werk werken vaardigheden op het gebied van tijdmanagement. Hier zijn een paar manieren om dit te doen:

 • Probeer tijdbesparende strategieën zoals tijd blokkeren
 • logboek over timingtekorten om te ontdekken wat je tegenhoudt
 • Sluit je aan bij de 5.00 uur Club productiever te worden
 • Stel kalenderalarmen en herinneringen in
 • Praat met collega’s om beter te begrijpen welke gevolgen vertragingen voor hen hebben
 • Werk samen met een collega of mentor die dat kan u ter verantwoording roepen
 • Overleg met A loopbaancoach over hoe je gemotiveerder kunt worden

2. Stel SMART-doelen in

Uw voorkeur voor werkautonomie en een flexibel schema kunnen uw voortgang in de richting van uw doelen belemmeren, omdat u vaker aan uw lot wordt overgelaten. Maar het stellen van SMART-doelstellingen (specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en actueel) kan u helpen op koers te blijven, zelfs als u uw eigen baas bent.

SMART-doelen zijn minder flexibel omdat ze goed gedefinieerd zijn en een strikte vervaldatum bevatten, maar u kunt nog steeds genieten van autonomie over wat deze doelen zijn en hoe u daaraan werkt en hoe u de mijlpalen daarin bepaalt. En het wennen aan het stellen en bereiken van specifieke doelen met duidelijke successtatistieken kan u motiveren om minder uit te stellen.

3. Controleer je werk nog eens

Omdat u gemakkelijk in de omgang bent en begrijpt dat perfectie vaak de vijand van goed is, mist u mogelijk belangrijke taakdetails of levert u werk in voordat het op orde is. Maak er een gewoonte van om alles wat u indient nogmaals te controleren om er zeker van te zijn dat u voldoet aan de verwachtingen van managers en werkgevers. Deze oefening herinnert je er ook aan dat je uitstekend werk kunt leveren.

4. Stel grenzen met anderen

Je bent sociaal, zorgzaam en zorgen over teleurstellende mensen – en dat alles kan ertoe leiden dat mensen misbruik van je maken. Misschien bied je te snel steun of emotionele energie, op gevoel uitgebrand na interactie met sociale of emotionele vampiers.

Om mentale uitputting te voorkomen en de symptomen van toxische empathie, stel duidelijke grenzen met jezelf en anderen. Dit kan betekenen dat chats op de werkplek professioneel blijven, “Nee” zeggen op een paar sociale uitnodigingen per week, en prioriteit geven aan één daad van zelfzorg dagelijks.

Strategieën om goed te leven met elk persoonlijkheidstype

Ongeacht uw persoonlijkheidstype, u kunt leren positieve eigenschappen te benutten en nieuwe gewoonten op te bouwen die minder gewaardeerde eigenschappen verzachten. Hier zijn een paar tips om het meeste uit uw persoonlijkheidstype te halen:

 • Benut uw sterke punten: Als je type B bent, kun je teamwerk leuker maken door gemakkelijk in de omgang en minder competitief te zijn. En als u type A bent, kunt u iedereen op het goede spoor houden om grote en gedurfde doelen te bereiken.
 • Vind manieren om uw mening te uiten positieve persoonlijkheidskenmerken tijdens een banenjacht: Wanneer u solliciteert naar een baan, moet u de sterke punten van uw medewerkers benadrukken om uw publiek ervan te overtuigen dat u de juiste match bent. Een type B-persoonlijkheidsvoorbeeld hiervan zou het gebruik van een anekdote kunnen zijn om een ​​rekruteringsmanager te laten zien hoe geduldig je bent in situaties met veel stress.
 • Gebruik uw kennis om uw relaties te verbeteren: Als u uw persoonlijkheidstype begrijpt, kunt u uw eigen acties en emoties herkennen, en door de typen van anderen te herkennen, kunt u hen waarderen om wie ze zijn en hun behoeften erkennen. Als je weet dat een snelle omgeving ervoor zorgt dat je Type A-vriend zich gestrest voelt, kun je een ontspannend en rustgevend café kiezen als je een plek voorstelt om koffie te drinken.
 • Vraag hulp: Als je eigenschappen kent die je wilt verzachten of benutten, overweeg dan om samen te werken met een vriend die hetzelfde probeert te doen. Je kunt elkaar verantwoordelijk houden en objectievere feedback geven. En als er nog meer verontrustende gedragstendensen zijn waarmee u te maken wilt krijgen, overweeg dan om met een van hen te praten geestelijke gezondheidszorg professional die een veilig en doordacht actieplan kan opstellen en uw voortgang kan monitoren.

Profiteer van uw persoonlijkheidstype

Je authentieke zelf zijn betekent weten wie dat is. Of je nu een Type B-persoonlijkheid hebt of niet, je kunt gewoonten ontwikkelen om gedragsproblemen te overwinnen en anderen beter te begrijpen.

Het toegeven van je zwakke punten is de eerste stap naar verbetering, ook al is dat moeilijk. Vervolgens kunt u uw behoeften aan anderen communiceren om vertrouwen op te bouwen en diepere verbindingen te ontwikkelen. En al deze vooruitgang stelt je in staat een nog vervullender leven te leiden, wat van onschatbare waarde is.