Symptomen van emotionele stress en hoe hiermee om te gaan

Vooruitgang op het werk

De avond voordat je een belangrijke presentatie geeft, woel en draai je. De koffie vóór het woon-werkverkeer waar u normaal gesproken van geniet, bezorgt u kriebels. Je bent gestresseerd.

Dan beëindig je het gesprek, en je zenuwen en rusteloosheid vervagen.

Klinkt bekend?

Dit is een normale reactie en oplossing voor een stressvolle situatie. De oorzaak van de stress – de presentatie – is duidelijk, en nadat je er voorbij bent gegaan, verdwijnen je symptomen. Maar op andere momenten lukt het misschien niet een angstig gevoel opwekken of merk dat u onder zo’n constante druk staat dat het uw leven eist.

Langdurige stress kan een negatieve invloed hebben op uw welzijn, relaties en zelfrespect. Maar het erkennen en behandelen van deze gevoelens kan je helpen weer op de been te komen. Leer hoe u symptomen van emotionele stress kunt herkennen, coping-technieken kunt toepassen om deze te verlichten en de grondoorzaken van het probleem kunt vinden.

Wat is emotionele stress?

Emotionele stress ontstaat wanneer iemand emotionele onrust of overweldigende gevoelens ervaart, vaak veroorzaakt door uitdagende, bedreigende of zenuwslopende situaties. Fysieke stress kan daarentegen verwijzen naar de fysieke symptomen van stress of naar de stress die op uw lichaam wordt uitgeoefend, zoals zware trainingen of intense fysieke eisen. Maar Stress kan ook lichamelijke klachten veroorzaken, van gespannen spieren en hoofdpijn tot een verminderde immuunfunctie of spijsverteringsproblemen.

Wanneer de meeste mensen stress zeggen, bedoelen ze de combinatie van de emotionele en fysieke reactie op stressoren.

Emotioneel leed is een nog langdurigere of verhoogde versie van deze stressvolle toestand. Je moet zowel emotioneel leed als stress serieus nemen, op symptomen letten en er zo veilig mogelijk mee omgaan.

Wat veroorzaakt emotionele stress?

U kunt emotionele stress ervaren die wordt veroorzaakt door onvermijdelijk zorgwekkende of pijnlijke situaties in uw leven, of als reactie op interne stressoren die uw zelfperceptie negatief beïnvloeden. Hier zijn enkele van de meest voorkomende katalysatoren voor deze mentale toestand:

Externe factoren

Externe stressoren omvatten situationele druk waarover u weinig tot geen controle heeft, zoals:

 • Verschuivingen op de werkvloer
 • Financiële moeilijkheden
 • Uitdagend of intensief schoolwerk
 • Ontevredenheid over uw woonsituatie
 • Een gebrek aan richting en onzekerheid over de toekomst
 • Een zorgwekkende gezondheidsdiagnose, van u of van een dierbare
 • Een overweldigend project of aankomend evenement
 • Een gevoel van sociaal anders zijn of isolement
 • Spanningen in intieme of familiale relaties
 • Grote verantwoordelijkheden, zoals ouderschap of verzorging

Interne factoren

Interne stressoren zijn de angstopwekkende of demotiverende facetten van je innerlijke wereld die in de loop van de tijd stress kunnen veroorzaken, zoals:

8 emotionele stresssymptomen waar u op moet letten

vrouw-zit-op-stoel-terwijl-leunend-op-laptop

Als u gestresseerd bent over een komende presentatie op het werk, kunt u de signalen waarschijnlijk vrij snel opmerken. Een slapeloze nacht of kriebels zijn symptomen die u kunt terugvoeren op de angstaanjagende gebeurtenis aan de horizon.

Maar chronische stresssymptomen kunnen lastiger te detecteren zijn. De oorzaak van het probleem is misschien niet duidelijk, en de uitingen van mentale druk kunnen bedrieglijk zijn. U merkt bijvoorbeeld dat u minder dan normaal eet, maar niet genoeg om uw verminderde eetlust als een stresssymptoom te beschouwen, terwijl dat heel goed het geval kan zijn.

U kunt de volgende lijsten met mentale en fysieke stresssymptomen gebruiken om de effecten van door angst veroorzaakte druk te detecteren. Houd er rekening mee dat u mogelijk andere symptomen heeft dan die op deze lijsten staan. De beste manier van handelen is om professionele hulp te zoeken als u zich niet lekker voelt.

Psychische symptomen van stress

Symptomen van mentale emotionele stress omvatten ongemakkelijke gevoelens en gedrag. Deze manifestaties maken deel uit van de reactie van uw systeem op stress en kunnen het volgende omvatten:

 • Spanning: Spanning beschrijft een toestand van mentale nood, die kan leiden tot een gevoel van overweldiging en angst. Angst kan ook tot uiting komen in fysieke symptomen zoals een snelle hartslag, zweten, nerveuze gewoonten (zoals kraken van de knokkels) of kortademigheid.
 • Depressie: Mensen leven met een depressie verdriet ervaren, een gebrek aan plezier, en verminderd motivatie. Activiteiten die hen normaal gesproken vreugde schenken, doen dat misschien niet meer en ze voelen zich misschien hopeloos over de toekomst.
 • Prikkelbaarheid: Prikkelbaarheid is een opgewonden gevoel vergelijkbaar met woede. Iedereen die er last van heeft, kan irrationeel van streek raken door kleine tegenslagen, zoals een verkeersopstopping, of door het gedrag van anderen, zoals het geluid van het typen van een collega.
 • Verhoogd middelengebruik: Mensen die stress ervaren, kunnen zich tot middelen, zoals alcohol, wenden als coping-mechanisme. Studies tonen ook een neuraal verband aan tussen de stressresponssystemen van het lichaam en chemische afhankelijkheden.

Lichamelijke symptomen van stress

De fysieke tekenen van stress kunnen zorgwekkend zijn, vooral voordat je de oorzaak hebt vastgesteld. Een medische professional kan u helpen bepalen of u de volgende gezondheidsproblemen aan stress kunt toeschrijven:

8 coping-mechanismen voor emotionele stress

vrouw-schilderend-terwijl-glimlacht-en-staande-aan-tafel

Coping-mechanismen zijn gedragingen of activiteiten die de effecten van negatieve emoties zoals stress helpen verminderen. Niet alle coping-mechanismen zijn gezond. Maar er is een schat aan positieve stressbeheersingsactiviteiten die een uitstekende aanvulling kunnen zijn op uw zelfzorgchecklist. Hier zijn acht voorbeelden:

1. Ontspan

Als je gestrest bent en iemand zegt dat je moet ontspannen, kan dit advies luchthartig overkomen – en lastig in de praktijk te brengen.

Maar ontspanning is precies wat je nodig hebt. Je lichaam vertelt je dat je onder ongezonde druk staat en dat je de tijd moet nemen om te genezen. Plan dus zelfzorg in uw dag, of dat nu betekent een ontspannende wandeling maken, een dutje doen of naar rustgevende muziek luisteren. Ontspanning is geen wondermiddel, maar het introduceert rust op een overigens drukke dag, waardoor uw stress nog verder kan toenemen.

2. Oefen mindfulness

Mindfulness is de praktijk van het in het heden blijven.

Schenk aandacht aan je gedachten, gevoelens en omgeving. Terwijl je dat doet, vertraag je je gedachten en kalmeer je de razernij van stressvolle gedachten. Zelfs als je angstige ideeën niet volledig uit je geest kunt weren, kun je je zelfbewustzijn vergroten door in contact te komen met deze gedachten en hoe ze in je lichaam worden weergegeven.

U kunt bijvoorbeeld vaststellen dat het opnieuw beleven van een gespannen interactie met een collega ervoor zorgt dat uw nekspieren verkrampen. Hoe meer u weet over wat u van streek maakt, hoe dichter u bij het kunnen bedenken van een oplossing komt – alleen of onder begeleiding van een professional in de geestelijke gezondheidszorg.

3. Journaal

Een dagboek bijhouden over uw dag is een geweldige manier om uw gevoelens en de oorzaken ervan te begrijpen, terwijl u uw aandacht weghoudt van uw stress en op de pagina richt. Bovendien vinden sommigen het schrijven fysiek rustgevend.

Pak een notitieboekje en schrijf op wat er in je opkomt, of het nu belangrijk lijkt of niet. Het idee is om je in een meditatieve staat te verdiepen en iets nieuws over jezelf te ontdekken.

Terwijl u over uw werkdag schrijft, komt u wellicht terug op een specifieke interactie met een collega. Dit kan u helpen beseffen dat uw stress is toegenomen sinds u met die persoon bent gaan werken. En misschien voelt u zich gemotiveerd om uw relatie met die leeftijdsgenoot te verbeteren of uw manier van werken te veranderen om de impact ervan op uw welzijn te verzachten.

4. Lezen

Lezen is een andere uitstekende activiteit om uw aandacht te heroriënteren en uzelf af te leiden van de stressvolle gebeurtenissen in het leven. Terwijl je jezelf verliest in het verhaal van een roman of zelfhulpboek, kun je je problemen opzij zetten.

Door te lezen zullen deze problemen niet verdwijnen, maar je krijgt er wel een pauze van en komt misschien zelfs met een nieuw perspectief naar voren. Bovendien tonen wetenschappelijke onderzoeken aan dat lezen je lichaam kan ontspannen, je hartslag kan verlagen en de spierspanning kan verminderen.

5. Probeer beter te slapen

Verbeter uw slaaphygiëne en u zult mogelijk een directe verbetering van uw levenskwaliteit en stressniveaus zien. Zorg voor een stabiel slaapschema, omdat dit uw circadiaanse ritmes en, op zijn beurt, uw fysieke en mentale gedrag reguleert.

Het kan helpen om een ​​bedtijdroutine in te voeren waarin u kunt ontspannen. Ontspan door te lezen, een warm bad of een warme douche te nemen en wat kruidenthee te drinken. En bereid uw routine voor op succes door de slaapomstandigheden in uw slaapkamer te optimaliseren. Installeer verduisteringsgordijnen, gebruik oordopjes als u gevoelig bent voor geluid en vermijd het blauwe licht van uw tv of mobiele telefoon.

6. Word lichamelijk actief

U bent zich misschien bewust van de voordelen van fysieke activiteit voor het lichaam, maar lichaamsbeweging verhoogt ook het mentale welzijn. Beweging kan emoties en stressniveaus reguleren, wat uitstekend nieuws is voor iedereen die onder aanhoudende emotionele druk staat.

Houd er rekening mee dat u niet atletisch hoeft te zijn om van deze voordelen te genieten. Als het je uitkomt, kun je trainen voor een marathon. Maar als je de voorkeur geeft aan een aanpak met minder impact, probeer dan yoga, wandelen of een trainingsles met vrienden.

7. Neem een ​​pauze

Ontsnap aan een stressvol moment door een beetje plezier te hebben. Dit klinkt misschien als een eenvoudige oplossing, maar het zal niet altijd werken. Maar als je de energie hebt om naar de film te gaan, vrienden te ontmoeten voor een etentje, of je kinderen mee te nemen naar het park, ga er dan op uit.

Stress, vooral als deze constant is, kan alleen maar toenemen als je in een eindeloze lus aan de kern van het probleem denkt. Gun jezelf een broodnodige pauze van dat mentale hamsterwiel.

8. Eet voedzaam voedsel

Concentreer u op wat u in uw lichaam stopt als u gestrest bent. Sommige keuzes kunnen de negatieve gevoelens die je ervaart versterken.

Je kunt stress bestrijden met een voedzaam dieet, omdat goed eten je humeur stabiliseert. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, omega-3-vetzuren en vitamine B12 geestelijke gezondheid bevorderen.

Pas op voor voedingsmiddelen die de hormonen kunnen ontregelen, zoals suiker, of kalmerende middelen alcohol. En consumeer cafeïne met mate, omdat u zich daardoor zenuwachtiger kunt voelen of een verhoogde hartslag kunt ervaren – symptomen die zich opstapelen bovenop de symptomen die u al voelt als gevolg van stress.

Drink ten slotte voldoende water. Studies tonen aan dat gehydrateerd blijven depressie en angst vermindert. Hoewel geen van deze aandoeningen precies hetzelfde is als emotionele stress, kunnen ze eraan bijdragen of deze verergeren.

Wanneer moet u hulp zoeken?

Er is altijd een manier om te leren omgaan met stressfactoren en veerkracht op te bouwen om er effectief mee om te gaan. Werken met een coach kan nuttig zijn om te begrijpen wat de stress veroorzaakt, waar deze vandaan komt en hoe u deze kunt aanpakken.

Overweeg een nieuwe manager die coaching zoekt om met zijn stress om te gaan. Ze kunnen er door coachingsessies achter komen dat ze te kampen hebben met het imposter-syndroom, wat hun zelfbeeld schaadt en ertoe leidt dat ze bij elke beslissing twijfelen, waardoor de analyseverlamming toeneemt en veel van hun emotionele energie wordt opgeëist. Het vinden van strategieën om dat bedriegersyndroom te bestrijden zal deze nieuwe manager helpen een weg voorwaarts te vinden die hun stress verlicht.

Maar als uw stress uw dagelijks functioneren begint te belemmeren of als u denkt dat u last heeft van angst of depressie, kan het nuttig zijn om professionele hulp op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg te zoeken. Therapie biedt u de hulpmiddelen om moeilijke momenten nuchter te benaderen, gedrag en fysiologische symptomen die verband houden met emotionele problemen onder controle te houden, en uzelf en uw mogelijkheden in een positiever licht te bekijken.

Terwijl u samen met een professional aan een gezond stressmanagement werkt, ontdekt u de grondoorzaken van uw situatie. Het kan zijn dat perfectionisme u ertoe aanzet harder te werken dan uw lichaam aankan, of dat uw werkplek giftig is en dat het tijd is om op zoek te gaan naar een nieuwe baan.

Het mooie van zowel coaching als therapie is dat je diepgaand inzicht krijgt in wat jou drijft en welke kalmerende technieken voor jou werken. En de volgende keer dat zich een stressvolle situatie voordoet, bent u beter voorbereid. Als u denkt dat samenwerken met een deskundige de oplossing is om uw emotionele stresssymptomen onder controle te krijgen, wees dan niet bang om hulp te vragen.

Emotionele stress verdient uw aandacht

Iedereen ervaart allerlei soorten stress, en omdat stress zo normaal is, onderschat u mogelijk de potentiële impact ervan op uw mentale of fysieke gezondheid. Maar elke aandoening die uw welzijn negatief beïnvloedt, verdient de juiste aandacht en zorg.

Oefen met het identificeren van uw emotionele stresssymptomen en de stressfactoren die deze aansporen, implementeer coping-technieken en zoek geestelijke gezondheidszorg. Stress kan onvermijdelijk en uitdagend zijn, maar u kunt uw relatie ermee verbeteren en de situaties die stress veroorzaken tot een minimum beperken.