-studie: de impact van opsluiting op het rekruteringsproces

Vooruitgang op het werk

Terwijl Frankrijk zijn derde week van opsluiting ingaat, en voor de meeste leidinggevenden hun derde week van telewerken, voerde het onderzoek uit onder 5.880 leidinggevenden om meer te weten te komen over hun wervingsprocessen en hun zorgen na de COVID-crisis.

Meer dan 6 van de 10 leidinggevenden waren in het wervingsproces voordat de lockdown werd aangekondigd

Evoluerend in een uiterst positieve context, is het geen verrassing dat 6 van de 10 kaderleden zeiden dat ze bezig waren met rekrutering vóór de aankondiging van de inperkingsmaatregelen door de regering. Hoewel dit aandeel kaderleden in het wervingsproces hoger is bij kaderleden die geen functie hebben (62%), is het niettemin hoog onder kaderleden in functie, aangezien 51% van hen bezig is met werving.

Het was zonder te rekenen op de gezondheidscrisis die niet alleen de organisaties van de bedrijven veranderde, maar ook de mobiliteitsintenties van de kaderleden. Hoewel meer dan een op de twee bedrijven (54%) de kandidaten nog niet heeft kunnen bereiken met betrekking tot de rest van hun processen, is de uitkomst vrij positief voor de 46% van de leidinggevenden die feedback van bedrijven hebben ontvangen. Ondanks deze uitzonderlijke situatie en de stopzetting van de economische activiteit, gaan de lopende rekruteringsprocessen voor 23% van de managers door en werden ze voor 48% uitgesteld. Bedrijven hebben tot nu toe, zeker om zich voor te bereiden op de heropstart van de activiteit na de gezondheidscrisis, de voorkeur gegeven aan het uitstel van aanwervingen in plaats van een massale annulering van aanwervingen.

Lees ook >> Alexandre Tamagnaud, voorzitter van de Fed-groep: “Kandidaten zullen werkgevers die blijven werven waarderen”

Managers geconfronteerd met de onzekerheid veroorzaakt door de gezondheidscrisis

Aan de kant van de kandidaten, voor de 21% van de kaderleden die een jobaanbieding hebben gekregen, is de situatie iets delicater. De effecten van de vertraging van de economische bedrijvigheid zijn nu al voelbaar en creëren onzekerheid over vacatures die op het punt staan ​​te worden ingevuld. Van de 58% van de leidinggevenden die de aangeboden vacature hebben geaccepteerd, weet 50% niet of deze nog relevant is en 25% zegt dat deze al is opgezegd. Deze annuleringen hebben met name betrekking op de dienstensector, die zwaar getroffen is door de gezondheidscrisis. Van 30% van de kaderleden die voor deze sector werken, is de aangeboden baan ingetrokken.

Verlangens naar mobiliteit nog steeds aanwezig

Hoewel moeilijk en ongekend, ontmoedigt deze situatie leidinggevenden niet om door te gaan met een actieve mobiliteitsaanpak. Bijna 8 op de 10 leidinggevenden maken daarom gebruik van deze stille activiteit in hun bedrijven om zich te concentreren op nieuwe professionele projecten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat 62% van de leidinggevenden daarom gebruik wil maken van deze periode van opsluiting om hun cv opnieuw te maken en hun profielen op professionele sociale netwerken bij te werken.

Paradoxaal genoeg, als we hadden kunnen denken dat deze gezondheidscrisis managers ertoe zou aanzetten voorzichtig te blijven door niet af te treden, overwegen meer dan 7 op de 10 ondanks de context nog steeds van baan te veranderen. De periode na de crisis lijkt relatief positief te worden ervaren door leidinggevenden. Terwijl 28% van de leidinggevenden geen commentaar kan geven op het vermogen van hun bedrijf om deze crisis te doorstaan, zegt 50% dat ze vertrouwen hebben in het vermogen van hun werkgever om met deze ongekende situatie om te gaan. In dezelfde lijn hebben leidinggevenden vertrouwen in hun baan en 62% zegt niet bang te zijn om hun baan te verliezen.