Inperking professionele omscholing: inventariseren en handelen

Vooruitgang op het werk

Maak de balans op van uw professionele project tijdens de opsluiting

Of u nu werktijdverkorting heeft, thuiswerkt, een werkonderbreking door het coronavirus heeft voor kinderopvang thuis of gewoon werkonderbreking, het gemeenschappelijke punt tussen al deze professionele situaties is waarschijnlijk de overuren die u profiteert van de inperking die is opgelegd om met Covid-19 om te gaan .

Als je je al afvroeg over je plaats in het bedrijf vóór de Coronavirus-epidemie, en meer in het algemeen over je baan zelf, raden we je aan om je vrije tijd te gebruiken om na te denken over je huidige professionele project. .

Benieuwd naar je professionele toekomst

Als je je verloren voelt in een wolk van gedachten, kunnen een paar vragen over je huidige baan je helpen:

  • Vind je jezelf voldaan op je werk?
  • Vind je jezelf gelukkig op het werk (om je te helpen, kun je ons artikel over Werkgeluk raadplegen)?
  • Bevredigt je werk je volledig? Voor de helft ? Echt niet ?
  • Is uw werk “alimentair”, dat wil zeggen dat het u niet meer bevredigt, maar dat het u bijvoorbeeld dient om uw verschillende rekeningen te betalen?
  • Heb je een professionele droom?

Afhankelijk van de antwoorden die je jezelf geeft, kunnen zich twee wegen openen.

De eerste, doe niets omdat je baan bij je past. De seconde, onderneem actie en bekijk uw professionele project, om een ​​gecompliceerde en ongemotiveerde terugkeer naar het werk te voorkomen. Een van de mogelijke actiemiddelen, professionele omscholing.

>> lees ook : hoe van baan veranderen op 50?

Stel een professioneel omscholingsplan op tijdens de bevalling

Als de Coronavirus-epidemie u in staat heeft gesteld uw aarzelingen van de afgelopen jaren op te helderen, ga er dan voor, het enige wat u hoeft te doen is een actieplan voor professionele omscholing opstellen om je dromen te vervullen.

De redenen die u naar professionele omscholing duwen, kunnen divers zijn, zelfs toenemen tijdens de bevalling: u hebt het einde van een professionele cyclus bereikt, u moet evolueren, u voelt zich niet gelukkig en voldaan op het werk, het evenwicht tussen uw persoonlijke leven en uw het professionele leven past niet meer bij je, de omscholing leek je onoverkomelijk, maar bij nader inzien voel je nu de moed om te beginnen…

Handelen voor post-lockdown door voorbereiding op professionele omscholing

Je raadt het al, je improviseert jezelf als astronaut niet van de ene op de andere dag! De professionele omscholing kan meer of minder lang duren, dus je moet geduld hebben, zeker in het kader van een omscholing tijdens een vast contract.

Hoe converteren? Met welke financiering? De opsluitingsperiode kan inderdaad een kans zijn om op afstand een validatie van opgedane ervaring uit te voeren of af te ronden, of een MOOC-certificering, in het bijzonder voor werknemers die in gedeeltelijke activiteit zijn geplaatst. Hiervoor zijn er veel hulp bij professionele omscholing.

Een vaardigheidsbeoordeling uitvoeren

Als u alleen geen antwoord op uw vragen kunt vinden of als u bij deze reflectie begeleid moet worden. Het doen van een vaardigheidsbeoordeling is een goede manier om dingen duidelijker te zien. Een consultant ondersteunt u bij de ontwikkeling van een project op basis van uw vaardigheden, uw aanleg en uw interessegebieden.

Verkrijg validatie van opgedane ervaring

De validatie van opgedane ervaring (VAE) maakt het mogelijk om: een certificering om te evolueren in zijn professionele leven en hun vaardigheden laten erkennen. De VAE maakt het mogelijk om geheel of gedeeltelijk een diploma, titel of getuigschrift van beroepskwalificatie te behalen dat is geregistreerd in de National Directory of Professional Certifications (RNCP). De kandidaat moet een dossier invullen waarin hij de belangrijkste activiteiten beschrijft die hij uitvoert of heeft uitgevoerd, de context van de uitoefening en de gemobiliseerde middelen. De evaluatie van dit dossier wordt gevolgd door een interview met de jury. De jury beslist om het diploma in kwestie geheel of gedeeltelijk te valideren.

Goed om te weten : de regering heeft in verordening nr. 2020-387 van 1 april 2020 maatregelen genomen om de toegang tot de validatie van opgedane ervaring te vergemakkelijken en moeilijkheden bij de toegang tot dit systeem in de huidige periode te voorkomen, met name door de noodzakelijke voorafgaande ondersteuning te versterken.

Ga aan de slag met een online certificeringscursus

Om je voor te bereiden op je professionele omscholing, is het een uitstekende aanpak om je dagen op een constructieve manier te vullen met het opdoen van nieuwe vaardigheden en het behalen van certificeringen. Als de opleidingsorganisaties hun deuren hebben gesloten, is het tijdens Covid-19 nog steeds mogelijk om gratis te trainen, op afstand of online. Veel sites bieden gecertificeerde MOOC’s aan. Deze zijn tegen betaling.

Hoe financiert u uw professionele omscholingsproject tijdens de bevalling?

de GVB, Professional Training Account, maakt de financiering van verschillende soorten trainingen mogelijk, zoals VAE, maar ook het certificeren van MOOC’s. Sinds 21 november 2019 kun je met de applicatie “Mijn trainingsaccount” het bedrag in euro’s waarop je recht hebt op training weten en in een paar klikken je training kiezen via uw smartphone.

Goed om te weten : de vaardigheidstoets kan ook gefinancierd worden door het CPF.