Somatische coaching: wat is het en hoe werkt het?

Vooruitgang op het werk

Ken jij jezelf echt, of is jouw innerlijke jij een vreemde?

Jij bent de som van vele delen. En hoewel u zich misschien niet bewust bent van uw fysieke, emotionele en mentale gewoonten, komen ze samen om al uw beslissingen en interacties te informeren.

Als u merkt dat u impulsief handelt of voortdurend uw beslissingen in twijfel trekt, kan dit een teken zijn dat u de controle terug moet nemen. Overweeg somatische coaching, een gespecialiseerde praktijk gericht op het verdiepen van uw verbinding met uw cognitieve en fysieke reacties en het ontrafelen van de fijne kneepjes van wat u drijft.

Of u nu door een stressvolle situatie moet navigeren of gewoon uw zelfbewustzijn wilt vergroten, een ervaren professional kan u begeleiden op een transformatieve reis om uw relatie met uw gedachten en gevoelens opnieuw vorm te geven. Laten we de ins en outs verkennen van het coachen van de innerlijke jij.

Wat is somatische coaching?

Somatische coaching helpt u lichaam en geest te integreren om groei en ontwikkeling te faciliteren. De naam komt van het Griekse woord ‘soma’, wat ‘van het lichaam’ betekent.

Deze coaching-niche bevordert een begrip van hoe kennis en ervaring worden gecombineerd om uw capaciteiten te informeren. Somatische technieken helpen u zelfbewustzijn rond uw fysieke, emotionele en mentale patronen op te bouwen, waardoor een meer integratieve benadering van transformatieve verandering ontstaat.

Je kunt somatische benaderingen toepassen op professionele en persoonlijke ontwikkelingsdoelen. Als u bijvoorbeeld uw leiderschapsvaardigheden wilt verbeteren, kan een somatische coach u helpen ademhalings- en krachthoudingen te oefenen om kracht over te brengen of uw denkpatronen te verbeteren om zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Bij BetterUp pleiten we voor een Whole Person-benadering van menselijke transformatie door persoonlijke groei, sociale binding, mentale fitheid en professionele ontwikkeling. Verandering is niet gemakkelijk. Maar als u vastbesloten bent het nodige werk te verzetten, kunnen wij u helpen de tools te ontwikkelen waarmee u de beste versie van uzelf kunt opbouwen.

7 voordelen van somatische coaching

Somatisch leerdoelHet is om u te laten zien hoe uw ervaringen, emoties en trauma’s zich manifesteren in alledaagse handelingen en beslissingen, zodat u aan een helende reis kunt beginnen. Laten we dieper ingaan op zeven manieren waarop somatische coaching uw welzijn kan verbeteren:

 • Gevoel van balans: Het is normaal dat je je af en toe niet lekker voelt. Je combineert tenslotte veel rollen en verantwoordelijkheden, zowel op het werk als thuis. Maar wanneer instabiliteit een normaal onderdeel van het leven, kan het destructieve gevolgen hebben voor uw professionele en persoonlijke groei.

  Somatische coaching werkt om uw fysieke, emotionele en mentale toestand op één lijn te brengen, zodat u uw energie en focus beter kunt verdelen, de productiviteit kunt verbeteren en u beter kunt aanpassen aan de dagelijkse uitdagingen.

 • Professionele prestaties: Je technische vaardigheden helpen je bij het uitvoeren van je dagelijkse taken, maar je zachte vaardigheden bepalen het soort teamspeler dat je bent. Aanpassingsvermogen, emotionele regulatie, eend het blootleggen van uw motivaties kan alIk help je om het beste uit jezelf naar je werk te halen.
 • Fysiek bewustzijn: Onze lichamen zijn mysterieus en genuanceerd. Je hersenen zenden voortdurend signalen uit over je emotionele en fysiek welzijn – het leren decoderen van die berichten vergt zorg en oefening. Ademhalingsoefeningen, yoga en meditatie kunnen u helpen een sterkere relatie met uw lichaam te ontwikkelen, waardoor uw gezondheid en algehele welzijn worden verbeterd.

Kan somatische coaching u helpen op de werkvloer?

Absoluut. Somatische coaching graaft diep in besluitvormings- en gedragspatronen. Door een groter zelfbewustzijn te ontwikkelen, kun je beter aansluiten bij je werk, verdiep je relatiesen de productiviteit verhogen.

Hier zijn enkele voorbeelden van mensen die baat kunnen hebben bij somatische methodologie op de werkplek:

 • Managers en leidinggevenden die leiderschapsvaardigheden zoals kalmte en besluitvaardigheid willen verbeteren
 • Teamleden die hun focus kwijt zijn en hun motivatie moeten herstellen
 • Medewerkers die hulp nodig hebben, ontwikkelen vertrouwen in teamleden of zichzelf
 • Medewerkers die niet over de communicatie- en zelfreguleringsinstrumenten beschikken om samen te werken
 • Mensen die moeite hebben om hun verplichtingen en verantwoordelijkheden na te komen

drie-collega’s-lachen-en-high-five-geven-op-kantoor-somatische-coaching

Wat u kunt verwachten tijdens een somatische coachingsessie

Somatische coaching draait om verschillende oefeningen om de kloof tussen lichaam en geest te overbruggen. Hier zijn enkele somatische coachingtechnieken die u kunt verwachten:

1. Aardingsoefeningen

Wanneer je geest zich overweldigd voelt door negatieve herinneringen, emoties of opdringerige gedachten, kunnen aardingstechnieken je terugbrengen naar het huidige moment.

De oefening helpt je om je gevoelens om te buigen en te reguleren, bijvoorbeeld door jezelf af te leiden met visuele prikkels of door energie om te zetten in een gebalde vuist. Door te aarden kun je negatieve energie erkennen en moeilijke ervaringen begrijpen zonder de controle over je emoties te verliezen.

2. Ademhalingstechnieken

U kunt de controle over uw gedachten en emoties verliezen als u zich overweldigd voelt door negatieve gevoelens. Mindful ademen is een diepe ademhalingsoefening waarbij je grote, gecontroleerde ademhalingen neemt.

Door aandacht te besteden aan het vullen van lucht en het verlaten van uw lichaam, kunt u uw geest leegmaken en ontspannen. Ademhalingstechnieken kalmeren je in het moment, en regelmatig oefenen kan je stress verminderen, negatieve zelfbespreking onderdrukken en de slaap verbeteren.

vrouw-diep-ademen-buitenshuis-somatische-coaching

3. Genieten

Door na te denken over positieve ervaringen kunt u uw emoties reguleren en kalmte vinden in stressvolle situaties. Genieten vereist dat je een herinnering van begin tot eind terughaalt, waarbij je nadenkt over de mensen, emoties en situaties die je met vreugde vervulden.

Je kunt deze somatische methode gebruiken om herinneringen op te halen aan ervaringen uit het verleden, je te concentreren op positieve gevoelens van het moment en je een opwindende toekomst voor te stellen. Hoewel de praktijk meer onderzoek vereist, kan deze bijdragen aan een hogere kwaliteit van leven en een betere veerkracht.

4. Kader voor aanpak

Somatische coaching vereist serieuze zelfreflectie. Lichaams- en geestesoefeningen kunnen u in staat stellen na te denken over de oorsprong van uw gewoonten en de ideeën te begrijpen die uw beslissingen bepalen.

Het vinden van de grondoorzaak van een denkproces is de eerste stap naar het herschrijven van je overtuigingen en het bouwen van gezondere kaders. Als u moeite heeft uw tijd te beheren of betrokken te blijven, kan achteruitgaan u helpen de oorzaak van het probleem op te sporen en opnieuw op te bouwen.

5 voorbeelden van somatische oefeningen

Als onderdeel van je coachingervaring kun je activiteiten mee naar huis krijgen om de verbinding tussen lichaam en geest te ontwikkelen. Hier zijn een paar voorbeelden:

 • Yoga: Meditatie, ademhalingsbeheersing en het vasthouden van fysieke houdingen maken allemaal deel uit van yoga, waardoor het een natuurlijke pasvorm is voor somatisch leren. Op dezelfde manier omvatten veel yogapraktijken vergelijkbare doelen en doelstellingen, zoals het opbouwen van zelfbewustzijn en het verminderen van stress.
 • Dans: U kunt uw somatische sessies aanvullen met dansbewegingstherapie, waarbij beweging wordt gebruikt om emotionele, sociale, cognitieve en fysieke integratie te creëren. Danstherapie is een geweldig hulpmiddel voor mensen die door traumatische situaties of moeilijke beslissingen heen moeten, omdat het je leert je lichaam te gebruiken om complexe emoties te uiten en te verwerken.
 • Lichaamsscan: Bodyscanning is een techniek waarbij u uw aandacht achtereenvolgens op verschillende lichaamsdelen richt, van uw tenen naar uw hoofd, voordat u zich concentreert op uw lichaam als geheel. Het is een handig hulpmiddel om te herkennen hoe uw emoties uw fysieke lichaam gedurende de dag beïnvloeden.
 • Somatisch stretchen: Somatisch stretchen moedigt je aan om goed te letten op hoe je spieren aanvoelen tijdens het stretchen, om een ​​dieper bewustzijn van het lichaam te ontwikkelen. Terwijl je beweegt, let je goed op de resulterende sensaties, waarbij je kleine dingen opmerkt, zoals de trek in je arm wanneer je deze over je hoofd uitstrekt of de gesynchroniseerde beweging van je vingers wanneer je ermee wiebelt.

vrouw-en-haar-peuter-stretchen-op-yogamatten-thuis-somatische-coaching

Het vinden van een somatische coach

De juiste coach zorgt ervoor dat jij je op je gemak en begrepen voelt. Wees niet bang om meerdere mensen te bereiken en meerdere intakesessies te plannen totdat je die ene hebt gevonden.

Let goed op deze eigenschappen om te bepalen of een coach een match is:

 1. Expertise: Somatische coachopleiding leert coaches melk van dezelfde vaardigheden en kaders. Veel professionals opereren echter binnen niches of specialismen die nauw aansluiten bij uw wensen en doelstellingen. Zoek een coach die met mensen zoals jij werkt of een vergelijkbare achtergrond heeft.
 2. Communicatiestijl: Als u niet goed reageert op de communicatiestijl van uw coach, zult u waarschijnlijk moeite hebben om kwetsbaar te zijn, uw ideeën te uiten en verbinding te maken met uw hele zelf. Let tijdens de eerste sessie op uw rapport. Je op je gemak voelen is een teken van een sterke band, maar wees niet teleurgesteld als je een paar verschillende coaches moet uitproberen om daar te komen.
 3. Voortgang: Het is de taak van uw coach u te helpen doelstellingen te identificeren, een groeiplan uit te stippelen en positieve veranderingen aan te brengen. Als je na meerdere sessies geen vooruitgang voelt, is het misschien tijd om contact op te nemen met iemand anders.

Maak contact met je innerlijke jij

Leren over jezelf is een levenslange reis. Maar je hoeft er niet alleen voor te staan; een coach kan je de begeleiding en ondersteuning bieden die je nodig hebt om verbinding te maken met je diepste gedachten en verlangens.

De tools die u via somatische coaching opdoet, zullen u helpen bij het navigeren door veranderingen in uw persoonlijke en professionele groei en in contact blijven met uzelf terwijl u zich ontwikkelt en verandert, zelfs jaren later. Maak tijd om voor jezelf te zorgen, je gewoonten opnieuw vorm te geven en de veerkracht op te bouwen die je nodig hebt om met meer intentie door het leven te gaan.