Sollicitatiegesprek: 8 relevante vragen

Zoek werk

Hier zijn de 8 essentiële vragen die je moet stellen als je moet slagen voor een sollicitatiegesprek.

2 vragen om de motivatie van de kandidaat te beoordelen

De motivatie voor een sollicitatiegesprek is een belangrijke factor om te beoordelen. De geselecteerde kandidaat moet gemotiveerd zijn om zich bij het bedrijf aan te sluiten, maar ook om de voorgestelde functie te vervullen. De twee onderstaande vragen zouden je moeten helpen om dingen duidelijker te zien.

Waarom solliciteer je op deze functie?

Als het vrij direct is, kunt u met deze vraag snel een kandidaat positioneren. Is zijn antwoord gericht op zijn eigen behoeften of op die van het bedrijf? Heeft hij een goede kennis van de functie en is hij erin geslaagd de vacature te ontcijferen? Heeft hij het bedrijf leren kennen, kent hij de 10 feiten die hij moet weten en de sector waarin hij actief is?

Vanaf het begin van het interview kun je: tenminste evalueer het voorbereidingsniveau van de persoon tegenover u.

Wat zijn je sterke punten en vaardigheden voor deze functie?

Met deze vraag kunt u inschatten in hoeverre de kandidaat de inhoud van de functie begrijpt, zijn vermogen om de behoeften van het bedrijf te matchen met zijn eigen vaardigheden. De manier waarop u uw sterke punten en vaardigheden presenteert, is een goede indicatie van de persoonlijkheid van uw gesprekspartner, van zijn afstand tot zichzelf, van zijn vermogen om de belangrijkste argumenten te synthetiseren en te versterken om u te overtuigen.

2 vragen om de kandidaat beter te leren kennen

Het hebben van een sollicitatiegesprek maakt het mogelijk om fysiek of op afstand, via video-interview, de toekomstige kandidaat te ontmoeten om zijn persoonlijkheid beter te begrijpen. Is het verenigbaar met de morele waarden die door het bedrijf worden verdedigd? Past hij makkelijk in het team? Heeft hij veel autonomie nodig? Zoveel vragen die nodig zijn om fouten bij de aanwerving te vermijden en een goede integratie te garanderen.

Wat zijn je verwachtingen van deze functie?

Naast de beloning kan een persoon die naar een nieuwe baan solliciteert, verschillende motiverende factoren hebben: het ontdekken van een activiteitssector, het verbeteren van zijn vaardigheden, het verbreden van zijn leidinggevende verantwoordelijkheden, het verwerven van expertise. Door deze vraag te stellen, weet je of de jobaanbieding kan voldoen aan de verwachtingen van de kandidaat. Als dit niet het geval is, zal het werven van deze persoon een riskante en korte termijn keuze zijn.

Wat is voor jou het belangrijkste in je werk?

Zoals we weten, is salaris verre van het enige criterium bij het kiezen van een baan. Dagelijkse interesse van de job, werksfeer, QVT-beleid, bedrijfswaarden, ontwikkelingsperspectief, mate van verantwoordelijkheid: elke medewerker kan een andere motivatie hebben. Dus als je de motivaties kent van de kandidaat die je gaat werven, heb je een groot voordeel als je weet hoe de manager zal werken als hij eenmaal is aangenomen.

4 vragen om de ervaring van de kandidaat beter te begrijpen

Plaats na het identificeren van de motivatie en persoonlijkheid van de kandidaat de candidate experience. Door een sollicitatiegesprek te houden, leert u meer over de technische vaardigheden en zachte vaardigheden die de kandidaat tijdens zijn verschillende professionele ervaringen heeft verworven.

Kunt u mij uw huidige functie beschrijven?

Als de kandidaat werkloos is, weet u dat meteen. Als hij in functie is, zegt de manier waarop de functie die men wil verlaten, veel over de persoonlijkheid van een kandidaat. Zijn zijn woorden positief? Slaagt hij erin om u de zaken helder, synthetisch en volledig voor te stellen? Probeert hij fouten of ingewikkelde situaties te verbergen, of probeert hij ze juist met een zekere objectiviteit voor te stellen?

Wat vind je leuk en niet leuk aan je huidige baan?

Met deze vraag krijgt u inzicht in de redenen waarom uw gesprekspartner van baan en bedrijf wilde veranderen. Zo kunt u beoordelen of de functie die u moet vervullen hem wel of niet zal bevallen. Als recruiter is het niet alleen jouw uitdaging om te voldoen aan de behoeften van het bedrijf, maar ook om duurzame werving te doen, die zowel het bedrijf als de toekomstige werknemer tevreden kan stellen.

Leg me een ingewikkelde situatie uit die je moest oplossen?

Wat voor sommigen ingewikkeld lijkt, hoeft dat voor anderen niet te zijn. Met deze vraag weet u meer over de situaties die problemen kunnen opleveren voor uw gesprekspartner, of hij professionele mislukkingen heeft meegemaakt en hoe hij deze weet te managen. Bovenal kunt u beoordelen of het werd gezien als een kans om te leren, of juist als een ongewenste gebeurtenis die absoluut vermeden moest worden. Deze vraag is met name strategisch als de kandidaat stressvolle situaties in vijandige contexten moet beheersen.

Hoe wordt u gezien door uw teams en management?

Zal uw gesprekspartner eerlijk spelen of proberen de situatie te verfraaien? In plaats van te vragen naar zijn 3 kwaliteiten en zijn 3 fouten, is het een echte schat aan informatie om hem de mening van zijn professionele entourage over hem te vragen. Luistert uw gesprekspartner naar zijn entourage – of het nu een hiërarchische meerdere is of niet? Stemt hij ermee in de negatieve meningen over hem te horen en te bespreken? Probeert hij zichzelf te rechtvaardigen, bepaalde meningen te verduidelijken of toe te lichten?
Open je oren en ogen, want bepaalde elementen van non-verbale communicatie kunnen heel zinvol zijn bij het behandelen van een gevoelig onderwerp, zoals iemands zwakke punten.

>> Lees ook : Hoe voer je een sollicitatiegesprek van A tot Z