Welk lettertype voor een cv?

Zoek werk

Op zoek naar jouw droombaan? Het cv en de sollicitatiebrief mogen niet worden vergeten, integendeel. Om een ​​sollicitatiegesprek te krijgen, moet je je sollicitatie zorgvuldig voorbereiden. Om dit te doen, begint u met het schrijven van uw cv (of maakt u uw cv opnieuw als deze niet up-to-date is). Om te streven naar het perfecte cv, zijn de lettertypen belangrijk omdat de recruiter wat informatie over je kan verzamelen.

Helvetica Neue/Century Gothic moderne en eenvoudige cv-lettertypen

Als je het beeld wilt geven van een efficiënte, perfectionistische kandidaat, met karakter en direct ter zake, kies dan voor Helvetica Neuevan eeuwse gotiek. “Dit zijn basislettertypen voor cv’s en ideaal, zou ik zeggen, voor jonge afgestudeerden en meer hightechsectoren. Door op deze manier een verzorgd cv te lezen, verwachten we een kandidaat te ontmoeten die netjes gekleed is, maar niet per se met een stropdas”, zegt Philippe Hermmelé, CEO van CV First.

Garamond / Times New Roman, meer “sierlijke” CV-lettertypen

Als je de voorkeur geeft aan lettertypen met schreef of met een schreef (kleine stokjes onder de letters), dan raden we het lettertype aan garamond en de politie Times New Roman. De laatste, dichter bij handschrift, worden over het algemeen meer gewaardeerd door ervaren leidinggevenden of ‘literaire’ mensen.

Arial / Verdana, de neutrale CV-lettertypen

Onze cv-compositie-expert somt ook meer neutrale lettertypen op: Arial en Verdana. “Ze geven geen specifieke aanduiding van de kandidaat, omdat het vaak de ‘standaard’ lettertypen zijn van tekstverwerkingssoftware. Deze keuze is een tweesnijdend zwaard. Hij kan inschatten en betreuren – vooral voor bepaalde functies – dat de kandidaat geen moeite heeft gedaan om vorm te geven; of hij kan het waarderen om op een grond van neutraliteit te zijn, om zich op de substantie te concentreren, alleen op de substantie”.

Avenir, het trendy lettertype voor cv’s

Op zoek naar een creatiever lettertype? “Momenteel is de trend richting minimalisme zoals bij de politie Komt eraan van Appel. Hoe dan ook, recruiters geven altijd prioriteit aan inhoud boven verpakking. De lay-out is misschien mooi, maar als de vaardigheden en ervaring er niet achter zitten, heb je een goede kans dat je sollicitatie in de prullenbak belandt. Je moet dus absoluut franje vermijden”, adviseert hij.

Goed om te weten : websites als Typester en All For Design vergelijken de leesbaarheid van 3 verschillende lettertypen tegelijk.

Welke lettergrootte voor je cv?

De lettergrootte moet je toelaten om je cv op één pagina te laten passen. Je kunt dus wat spelen met de lettergrootte, door het groter te maken als je cv schaars is en door het te verkleinen als het erg uitgebreid is. U moet er in ieder geval voor zorgen dat de lettergrootte van je cv is niet groter dan 12 punten en niet kleiner dan 9 punten.

De specialisten zijn het er unaniem over eens, een enkel lettertype is voldoende voor het cv. Velen, uw cv kan de leesbaarheid verliezen, waardoor u de baan kunt verliezen waarnaar u streeft.

Voor opmaak is het raadzaam om u te beperken tot vetgedrukte stijlen, meestal voor de namen van bezochte bedrijven, en cursief. Dit laatste moet met mate worden gebruikt, omdat het niet altijd erg leesbaar is.

De typografische regels moeten in elke alinea identiek zijn, de laatste moet op dezelfde manier zijn opgebouwd om harmonie op de pagina te garanderen.

Stuur je cv in pdf-formaat, niet in Word, om te voorkomen dat je opmaak rommelig wordt als de recruiter je cv opent met andere software dan die van jou.

Ons advies : plaats je cv in onze cv-database om de meeste kans te maken om opgemerkt te worden door een recruiter.