Professionele leiderschapsvaardigheden die u op uw cv kunt zetten

Vooruitgang op het werk

Denk eens terug aan de beste baas die je ooit hebt gehad. Wat onderscheidde hen? Was het hun gevoel voor humor, hun benaderbare karakter of hun respect voor iedereen in het team?

Hoewel dit allemaal uitstekende eigenschappen zijn, gaan de managers die wij hoog in het vaandel dragen verder dan de vereiste kwaliteiten. Ze beschikken over het speciale vermogen om teamleden te inspireren om hun volledige potentieel te bereiken en een omgeving te creëren waarin werk plezierig wordt.

Wat is het geheim achter een werkelijk uitzonderlijke baas? Het komt neer op hun vaardigheid in professionele leiderschapsvaardigheden. Zelfs de grappigste, vriendelijkste en slimste manager kan zonder hen niet slagen.

Wat zijn leiderschapsvaardigheden op de werkvloer?

Professionele leiderschapsvaardigheden omvatten een breed scala aan kwaliteiten en capaciteiten die u in staat stellen anderen effectief te begeleiden en te inspireren.

En dat zijn er veel. Een sterke leider coördineert immers niet alleen teams in de richting van het bereiken van bedrijfsdoelen, maar creëert ook een positieve werkcultuur, moedigt innovatie aan en bevordert persoonlijke en professionele groei. Het goede nieuws is dat opleiding, ervaring en doorzettingsvermogen u de tools kunnen geven die u nodig hebt om uw leiderschap op het werk naar een hoger niveau te tillen en uw team naar collectief succes te leiden.

7 voorbeelden van leiderschapsvaardigheden

Zelfs in niet-managementfuncties hechten veel werkgevers veel belang aan goede leiderschapsvaardigheden. Er zijn talloze mogelijkheden voor kleine daden van leiderschap in het dagelijkse werk, of je nu stagiair bent of op de C-suite werkt.

Feit is dat 63% van de recruiters het tekort aan talent als hun grootste uitdaging noemt. Met andere woorden: er zijn niet genoeg professionals met de vaardigheden die ze willen. Door te investeren in uw leiderschapskwaliteiten kunt u deze leemte opvullen en opgemerkt worden door het hogere management of ervoor zorgen dat uw cv opvalt onder collega-sollicitanten.

Of je nu een pas afgestudeerde bent die op zoek is naar je eerste baan of een doorgewinterde professional die toewerkt naar een promotie, zorg ervoor dat je over de volgende vaardigheden beschikt (en vermeld ze op je cv):

1. Daadkracht

Als leider bevindt u zich vaak diep in het besluitvormingsproces namens uw team. Effectieve leiders kunnen snel en vol vertrouwen belangrijke beslissingen nemen, zonder dat ze daarvoor due diligence hoeven te doen.

Beslissingen nemen is een onderdeel van het dagelijks leven, maar beslissender leren zijn is doelbewust. Als leider kijkt je team naar je op. Je wilt het vertrouwen in jezelf en je keuzes uitstralen, ongeacht de grootte. Begin met het nemen van kleine beslissingen, zoals welk actie-item u vervolgens moet aanpakken, in 30 seconden of minder.

Als u zich eenmaal op uw gemak voelt bij het maken en vasthouden aan deze keuzes, bouw dan geleidelijk de inzet op. (Zorg er wel voor dat u uzelf voldoende tijd geeft om een ​​weloverwogen beslissing te nemen.) Deze oefening zal u helpen besluitmoeheid te voorkomen en een zeer waardevolle managementvaardigheid te ontwikkelen, vooral wanneer uw bedrijf turbulente tijden doormaakt.

2. Integriteit

Integriteit op de werkvloer zorgt voor sterke en betrokken teams, en deze kwaliteit moet van bovenaf komen. Als je een ethisch leider wilt zijn, heb je een aantal sterke morele principes nodig.

En integriteit gaat niet alleen over praten, je moet ook de daad bij het woord voegen. Dit betekent dat u eerlijke en attente keuzes moet maken op het werk, van uw omgang met klanten tot de manier waarop u uw werknemers behandelt. Als ethisch leider heeft u ook een gezonde dosis zelfbewustzijn nodig om keuzes te maken die een positieve weerslag hebben op uw bedrijf (zelfs buiten kantooruren) en om te herkennen wanneer uw beslissingen corrigerende maatregelen rechtvaardigen.

3. Creativiteit

Als mensen over creatieve carrières praten, denken we vaak aan muzikanten en dichters, maar er is eigenlijk net zo veel creativiteit op de werkvloer in het bedrijfsleven, vooral als je een leider bent. Managers worden regelmatig geconfronteerd met problemen zonder duidelijke antwoorden, waarvoor buiten de gebaande paden moet worden gedacht. Als leider moet u ruimdenkend en innovatief zijn om alle branden die op uw bureau terechtkomen, te kunnen blussen.

Als je creatiever wilt zijn op kantoor, heb je tijd nodig om die mentale spieren te trainen. Plan brainstormvergaderingen met uw team om met nieuwe ideeën te experimenteren. Maak dagelijks inspiratiewandelingen. Maak tijd voor het bijhouden van een dagboek. Voor je het weet, bruis je van de creatieve energie die je werk – en je leiderschap – beter zal maken.

4. Conflictbeheersing

De gemiddelde werknemer besteedt ongeveer drie uur per week aan het omgaan met conflicten. En soms escaleren problemen van werknemers naar hun supervisor, dus leiders moeten weten hoe ze conflictbeheersingsvaardigheden kunnen gebruiken om het probleem op te lossen en de zaken glad te strijken.

Of je nu te maken hebt met lastige collega’s, een boze klant of regelrechte insubordinatie, je moet het probleem zo kalm en professioneel mogelijk oplossen. Leren hoe u deze leiderschapsvaardigheid kunt ontwikkelen, heeft alles te maken met oefenen. Oefen met actief luisteren, empathie tonen en je creatieve vaardigheden en daadkracht gebruiken om een ​​oplossing te vinden die voor iedereen geschikt is.

het overdragen van professionele leiderschapsvaardigheden

5. Onderhandeling

Een groot leider moet groots zijn communicatie vaardigheden om effectief samen te werken met collega’s, klanten en medewerkers. En als het op communicatie aankomt, is geen enkele vaardigheid zo waardevol als de vermogen om te onderhandelen. Gebruik actief luisteren om alle kanten van een discussie te begrijpen en bestudeer verschillende onderhandelingsstijlen om uw bedrijf, uw team en uzelf beter te verdedigen.

6. Flexibiliteit

Uit onderzoek blijkt dat 63% van de werknemers flexibiliteit net zo belangrijk vindt als traditionele werkvoordelen. Als u vandaag de dag een leidende rol vervult, moet u luisteren naar de behoeften van uw medewerkers, en in veel gevallen betekent dit dat u hen de mogelijkheid moet geven om op afstand te werken.

Maar flexibiliteit op de werkplek gaat niet alleen over inchecken met uw team Zoom. Flexibele leiders gebruiken ook probleemoplossende vaardigheden om last-minute problemen op te lossen en de zaken op kantoor soepel te laten verlopen. Dit kan betekenen dat u met een andere afdeling moet onderhandelen over meer tijd voor een project, snel moet leren en wennen aan nieuwe software, of creatieve oplossingen moet ontwikkelen voor conflicten tussen werknemers.

7. Nieuwsgierigheid

Echt grote leiders zijn ook geweldige studenten. Als manager is een deel van je werk het verbinden met je team, wat betekent dat je ze moet begrijpen. Streef ernaar om eindeloos nieuwsgierig te zijn naar de huidige beroepsbevolking, hun behoeften en hoe u hen beter van dienst kunt zijn.

Je kunt dit soort professionele vaardigheden op twee manieren ontwikkelen. Besteed eerst wat tijd aan het vergroten van uw nieuwsgierigheid naar uw branche en uw personeelsbestand. Lees vakpublicaties om op de hoogte te blijven van technologische veranderingen, fusies en andere disruptieve factoren die van invloed kunnen zijn op uw organisatie.

Bekijk leiderschapsseminars om een ​​toolbox samen te stellen die uw werk eenvoudiger maakt. En streef ernaar om uw emotionele intelligentie en kritisch denken te ontwikkelen, zodat u echt naar uw medewerkers kunt luisteren en ze kunt begrijpen als ze u om hulp vragen.

vrouwen-die-aan-haar-portfolio-professioneel-leiderschapsvaardigheden werken

5 manieren om uw professionele leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen

Je beschikt waarschijnlijk al over een aantal belangrijke leiderschapskwaliteiten, maar hoe zit het met de kwaliteiten die je nog niet hebt? Hier zijn enkele strategieën om uw zachte vaardigheden te ontwikkelen en uw leiderschapspotentieel te maximaliseren:

1. Bestudeer effectieve leiderschapsstijlen

Er zijn veel leiderschapsstijlen daarbuiten, van coachen En transformationeel van participatief, dus hoe beslis je welke de juiste is voor jou en je team?

Om deze vraag te beantwoorden, zoek naar inspiratie om je heen. Bestudeer de verschillende leiderschapsstijlen van uw collega’s en weeg hun voor- en nadelen af. Lees meer over succesvolle CEO’s die u enthousiasmeren en inspireren. Bepaal vervolgens welke stijl voor u het meest natuurlijk aanvoelt en experimenteer om erachter te komen wat de beste reactie van uw teamleden oplevert.

2. Lees, luister en leer hoe u leiding moet geven

Uw leiderschapsstijl mag nooit stagneren; in plaats daarvan moet u voortdurend leren en verbeteren. Luister naar podcasts, kijk Ted praaten lees boeken over leiderschap om te leren hoe de innovaties van anderen hun bedrijven beïnvloedden. Dit proces kan waardevolle inzichten opleveren die uw beste werk opleveren en in ruil daarvoor het beste van uw medewerkers inspireren.

3. Een nieuwe groep gevonden

Soms is leren op het werk de beste manier om uw leiderschapsvaardigheden te verbeteren. Oefen met het leiden van anderen door een eigen groep te starten, zoals een sportcompetitie na het werk of een boekenclub met uw collega’s. Wat je ook besluit te doen, het zal een waardevolle spoedcursus leiderschap zijn.

oudere vrouw kijkt naar haar CV-vaardigheden op het gebied van professioneel leiderschap

4. Word een leider in een bestaande groep

Een leider zijn is cruciaal voor uw professionele ontwikkeling, dus probeer alle leiderschapskansen te grijpen die u kunt. Dit kan betekenen dat u de leiding neemt over een werkproject – of dat u tijdens uw vrije tijd leiderschap in de gemeenschap ‘oefent’. Weet dat elke keer dat u een leidende rol op u neemt, u het vertrouwen opbouwt om een ​​geweldige leider op het werk te worden.

5. Zoek een mentor

Mentoren en coaches kunnen u helpen zelfvertrouwen op te bouwen, essentiële vaardigheden te leren en de competenties te ontwikkelen die nodig zijn om een ​​succesvol leider te zijn. Probeer een mentor in uw bedrijf te vinden of werk samen met een bedrijfscoach om u te helpen de beste leider te worden die u kunt zijn.

Laat uw leiderschap groeien

Het bezitten van de juiste professionele leiderschapsvaardigheden op uw cv is niet alleen een vakje dat u moet aanvinken; het is belangrijk voor uw bedrijf, team en loopbaanontwikkeling.

Een effectieve leider geeft om het succes van de mensen om hem heen en beschikt over de toolkit om zijn personeel te ondersteunen. De tijd nemen om jezelf bij te scholen is zowel een investering in jouw groei als die van het bedrijf, dus verwaarloos deze kans niet om jezelf onmisbaar te maken.