Meer dan de helft van de Spaanse bedrijven acht het onmogelijk om aan de salarisverwachtingen van hun werknemers te voldoen

Nieuws

57% van de bedrijven in Spanje aannemen dat kunnen zich geen hoge salarisverwachtingen veroorloven en arbeidsvoorwaarden, volgens de Global Remuneration Study 2024 van adviesbureau Robert Walters, waarin wordt benadrukt dat bedrijven met aanzienlijke problemen worden geconfronteerd als het gaat om het vergroten van hun personeelsbestand.

Aan de andere kant geeft 51% van de bedrijven aan dat er onvoldoende sollicitaties op hun vacatures komen 44% kampt met een tekort aan sectorervaring onder de kandidaten. Bovendien wijst 43% op een laag niveau van technische vaardigheden of “harde vaardigheden” van de kandidaten.

Raúl Herrero, Senior Director bij Robert Walters, zegt over dit probleem: “Veel bedrijven, vooral bedrijven die op zoek zijn naar zeer gespecialiseerde profielen op gebieden als techniek en technologie, worden getroffen door het gebrek aan kandidaten om vacatures in te vullen.”

Gezien het tekort aan vaardigheden blijkt uit het onderzoek dat 81% van de organisaties implementeert trainingen en opleidingsplannen. Daartoe behoren interne opleidingsprogramma’s (48%) en externe opleidingsprogramma’s (47%), terwijl slechts 5% aanvullende studiefinanciering of extra vrije dagen gebruikt om de ontwikkeling van vaardigheden te stimuleren.

Strategieën om tekorten aan talent te overwinnen

Met het oog op deze uitdagingen benadrukt Herrero dat het jaar 2024 cruciaal zal zijn voor het vermogen van bedrijven om zich aan te passen aan veranderende omgevingen. “Diversiteit verhoogt de innovatie en creativiteit, evenals de productiviteit, en helpt tegelijkertijd de vaardigheden te vervullen die schaars zijn op de arbeidsmarkt”, zegt Herrero. Hij suggereert dat de Bedrijfsleiders moeten nieuwe vormen van management adopteren gebaseerd op diversiteit.

Herrero benadrukt ook de belang van het opnemen van diverse profielen, als professionals ouder dan 50 jaar “die nog veel bij te dragen hebben.” Er wordt een gemengde aanpak voorgesteld, waarbij samenwerking tussen junior- en seniorprofielen, met training in nieuwe technologieën, de sleutel kan zijn om het tekort aan vaardigheden aan te pakken.

Een andere strategie waarop het onderzoek wijst is het inhuren van professionals in het buitenland, bijzonder als de bedrijfsactiviteit werken op afstand mogelijk maakt. Volgens het rapport heeft 33% van de bedrijven in Spanje de mogelijkheid overwogen om onafhankelijke teams op te richten op locaties waar het bedrijf niet fysiek aanwezig is, wat een vergelijkbare trend volgt als 39% in de Europese Unie.