Aanstaande vrijdag wordt opnieuw onderhandeld over de verhoging van het Minimum Interprofessioneel Loon

Nieuws

De verhoging van het interprofessioneel minimumloon (SMI) heeft al een datum en tijd. Dit Vrijdag vanaf 8.30 uur in de ochtend Er zal een nieuwe bijeenkomst van de sociale dialoogtafel (werkgevers, vakbonden en regering) plaatsvinden, waarin onder meer het standpunt van de Spaanse Confederatie van Bedrijfsorganisaties (CEOE) zal worden besproken, die weigert het aanvankelijk voorgestelde bedrag te wijzigen en met ruim 3% verhogen.

De sociale agenten zullen de bijeenkomst bijwonen, waarbij de CCOO- en UGT-vakbonden zullen blijven vragen om een ​​verhoging van 5% van de SMI en de regering, vertegenwoordigd door het Ministerie van Arbeid, die op 4% blijft. Tijdens de laatste bijeenkomst, gehouden op maandag 8 januari, wees de minister van Buitenlandse Zaken en Sociale Economie, Joaquín Pérez Rey, erop dat als er geen akkoord komt, de verhoging van het minimumloon meer dan 4% zal bedragen. En dat was wat er gebeurde. De tafel werd zonder consensus gesloten en nu, aanstaande vrijdag, zal het mogelijk zijn om te zien wat de nieuwe bewegingen zullen zijn aan de kant van het ministerie van Yolanda Díaz.

De vice-president van zakenlieden en president van ATA, rechterhand van Antonio Garamendi, Lorenzo Liefde, gaf al aan dat de CEOE “niet zal deelnemen aan de overeenkomst” waarin de verhoging van de SMI moet worden afgerond. Maar zij zullen de Labour-oproep voor de bijeenkomst aanstaande vrijdag bijwonen.

Dit is de laatste bijeenkomst waar met de sociale agenten over de verhoging van de SMI wordt onderhandeld, dus er wordt verwacht dat er een akkoord zal worden bereikt.

Yolanda Díaz: “we gaan het Interprofessioneel Minimumloon flink verhogen”

De minister van Arbeid en Sociale Economie, Yolanda Díaz, heeft in verklaringen aan La Sexta aangegeven dat we aanstaande vrijdag “de SMI flink gaan verhogen” zodra de CEOE van de overeenkomst wil afwijken. Deze uitspraken komen zodra de datum van de bijeenkomst bekend is, aanstaande vrijdag om 8.30 uur in de ochtend.

Díaz heeft vermeden een oordeel te vellen over de positie van de werkgevers, maar hij heeft zijn voornemen aangekondigd om het interprofessioneel minimumloon een flinke impuls te geven.

CCOO zal aandringen op het verhogen van de SMI met 5%

De Arbeiderscommissie heeft via haar secretaris-generaal Unai Sordo aangegeven dat de vakbond haar standpunt zal handhaven om de SMI met 5% te verhogen, ondanks de discrepanties die tijdens eerdere bijeenkomsten naar voren zijn gekomen.

Sordo heeft verduidelijkt dat “als de CEOE zijn standpunt over het interprofessioneel minimumloon niet gaat veranderen en zich niet aansluit bij de tripartiete overeenkomst, zij de regering deze vrijdag zullen vragen om het met 5% te verhogen.”

In een optreden voor de media heeft de secretaris van de Arbeiderscommissie aangegeven dat hij niet verrast is door de uitspraken van Lorenzo Amor. Hij heeft ook verduidelijkt dat de vakbond sindsdien een wijziging in de structuur van de verhoging van de SMI gaat voorstellen. het is: “Het staat bedrijven toe alle salarissupplementen te absorberen om de salarissen van werknemers niet te verhogen wanneer het minimumloon stijgt.”