Managercoach: waarom heb je alles te winnen?

Vooruitgang op het werk

Waarom heb je nu een managercoach nodig?

De Coronavirus-epidemie heeft veel werkpatronen in bedrijven verstoord. Een van de gevolgen van opsluiting en telewerken: de nieuwe relaties op afstand tussen medewerkers van hetzelfde team en hun leidinggevende.

Fysieke afstand vereist, de rol van de manager verandert om zich aan te passen aan de omstandigheden. Dialoog, vergadering, team of individueel punt… alles wat face-to-face werd gedaan, moest worden vervangen door tools voor werken op afstand: e-mail, telefoon of zelfs videoconferentie. Om niet in de vergetelheid te raken, de rol van de manager is opnieuw uitgevonden: hij is naast manager ook coach geworden. Noodzakelijk de oude modellen van management achter zich latend, autoritair of “à la papa”.

Wat is een manager-coach?

Op het sportveld wordt de doorgewinterde professional begeleid door een coach, ook wel trainer genoemd. Zijn rol is om zijn beschermeling te ondersteunen om zijn sportieve prestaties te verbeteren en een ambitieus doel te bereiken. De coach werkt in het belang van zijn atleet, om hem op het pad naar de overwinning te leiden.

Coach en manager twee tegenstrijdige termen? Niet echt. Het Coronavirus heeft de kaarten van de rol van de manager in het bedrijfsleven opnieuw geschud. We verwachten dat meer van de manager de touwtjes in handen heeft, toezicht houdt, dwangbevelen uitoefent. Hij wordt niet langer gevraagd om simpelweg een team aan te sturen. Maar net als de coach moet hij ook luisteren, kunnen beïnvloeden, begeleiden en als legitiem erkend worden door de leden van zijn team. Het ondersteunen en stimuleren van teamleden bij het behalen van hun doelen, dat is wat de post-lockdown manager coach is.

>> lees ook: Oefen je actief luisteren in je team?

Wat zijn de kwaliteiten die van de managercoach worden verwacht?

Met opsluiting, deconfinement en telewerken verandert de manager. Hij moet niet langer alleen maar weten hoe hij moet managen, wat de basis is van zijn status, hij moet nu in staat zijn om coach je team. De managercoach begeleidt een team, ook op afstand. Het slagen in het uitzetten van een koers en het behalen van doelen zonder elkaar of minder vaak te zien, is de uitdaging die managers te wachten staat.

Om in deze transformatie te slagen, heeft de managercoach bepaalde kwaliteiten:

  • Hij is in staat om te vertrouwen : de afstand verhindert regelmatige controle over de uitgevoerde werkzaamheden. De managercoach heeft vertrouwen. Hij weet dat zijn team werkt, zelfs op afstand, en dat ze in staat zijn om het doel te bereiken.
  • Hij is in staat om elk lid van zijn team autonomie te geven : als het te bereiken doel eenmaal is opgeleverd aan de medewerkers, moet de manager-coach zijn team vrij kunnen laten om de middelen te vinden om dit te bereiken. Ze kan testen, fouten maken, tasten, teruggaan.
  • Hij kan zijn teams ondersteunen : de manager coach moet aanwezig zijn om te begeleiden, oriënteren, op het juiste spoor te leiden. Als hij niet alomtegenwoordig is, is zijn aanwezigheid op verzoek welkom.
  • Hij weet hoe hij moet delegeren : de eetcoach weet dat het doel bereikt zal worden door de som van het werk van elk lid van zijn team. Hij is niet de enige die het kan. Zoals hij vertrouwt, is hij in staat om de missies aan de juiste mensen te delegeren.

Als we in één woord moeten samenvatten, wat maakt een goede manager coach : observatie. Hij kan een adopteren waarnemersrol en om jezelf niet te ver van je team te positioneren, om het niet in de steek te laten, noch te dichtbij, om het niet te verstikken.

Wat zijn de voordelen van bedrijfscoaching?

Als de voordelen van coaching in eerste instantie direct worden gevoeld bij de leden van het team van de manager die het heeft opgezet, uiteindelijk het bedrijf wint.

De rol van waarnemer van de manager laat ontegensprekelijk meer ruimte voor de ontwikkeling van de verschillende persoonlijkheden van een team. Om de door de coach gestelde doelen te bereiken, moet de medewerker een strategie en een actieplan opstellen. Het voordeel van dit alles? Ontwikkel in hem gunstige eigenschappen voor iedereen.

  • creativiteit : verdubbel uw vindingrijkheid om het doel te bereiken.
  • betrokkenheid : geef jezelf alle kans om het doel te bereiken.
  • de stimulatie : hun intellectuele en technische capaciteiten vergroten.
  • De verantwoordelijkheid : werken voor het welzijn van het bedrijf.

Met coaching voegt de manager een tweede snaar toe. Naast het vermogen om zijn team te leiden, kan hij het nu op afstand begeleiden om het naar overwinningen te begeleiden.