Leiderschapsactiviteiten die de betrokkenheid van medewerkers stimuleren

Vooruitgang op het werk

Effectief leiderschap is de kern van elke succesvolle organisatie. En hoewel boeken over zelfontwikkeling en ervaring op locatie nuttig zijn, zijn leiderschapsactiviteiten een leuke manier om teambuilding en de groei van medewerkers te stimuleren.

Of uw team nu op locatie of online is, het vinden van unieke manieren om iedereen samen te brengen om nieuwe vaardigheden te leren is een geweldige manier om de betrokkenheid te vergroten. Wie weet bevorderen outside-the-box-activiteiten zelfs het outside-the-box-denken.

En iedereen heeft het potentieel om leiding te geven, als hij op de juiste manier wordt gekoesterd. U kunt leiderschapsspellen gebruiken om meer beginnende medewerkers voor te bereiden of geweldige potentiële managers te identificeren. Wat de oorzaak ook is, er is altijd wel een activiteit die bij je past.

Wat zijn leiderschapsactiviteiten?

Leiderschapsactiviteiten zijn games en workshops die zijn ontworpen om medewerkers te leren hoe ze effectief een team kunnen leiden. Ze richten zich op het aanleren van een breed scala aan vaardigheden, zoals communicatie, besluitvormingEn delegatieterwijl teamgenoten samenwerken om taken uit te voeren en collectieve beslissingen te nemen.

Soms organiseert en voert het hogere management leiderschapsoefeningen uit. Of een werkgever kan een externe professional inschakelen loopbaancoach om de beste activiteiten voor het team te bepalen en uit te voeren.

8 voordelen op de werkplek van het hosten van leiderschapsactiviteiten

Volgens Highrise kunnen vertragingen in de ontwikkeling van leiderschap bedrijven 7% van hun jaarlijkse omzet kosten. Dus hoewel uw teams het waarschijnlijk leuk zullen vinden om deel te nemen aan leiderschapsactiviteiten en -games, heeft het hosten ervan ook een positieve invloed op de bedrijfsresultaten. Uit een onderzoek uit 2017 bleek zelfs dat leiderschapstrainingsprogramma’s kunnen leiden tot een toename van 20% in de algehele werkprestaties en een toename van 28% in leiderschapsgedrag, die allemaal bijdragen aan het succes van een bedrijf.

Hier zijn nog acht voordelen van het hosten van deze activiteiten.

1. Verbeterde communicatie

Leiderschapsoefeningen zijn doorgaans groepsactiviteiten waarbij werknemers zich moeten uitspreken en hun ideeën moeten delen om problemen effectief op te lossen. Ze moeten ook actief naar hun collega’s luisteren om belangrijke informatie op te vangen en ervoor te zorgen dat iedereen zich gesteund voelt. En al deze praktijken verbeteren samen hun communicatieve vaardigheden, waardoor ze betere leiders worden die weten hoe ze zichzelf moeten uiten en hoe ze de ideeën van anderen moeten bepleiten.

2. Versterkte betrokkenheid

Elke goede relatie is tweerichtingsverkeer. Net zoals managers verwachten dat directe ondergeschikten zich inzetten voor hun werk, willen werknemers leiders die zich inzetten voor hun professionele ontwikkeling. En dat is precies wat het hosten van en deelnemen aan deze activiteiten laat zien.

3. Verbeterde creativiteit

Creativiteit stelt leiders in staat buiten de gebaande paden te denken en het oplossen van problemen vanuit een onconventioneel standpunt te benaderen. En unieke leiderschapsspellen halen werknemers uit hun element om te oefenen met het vinden van innovatieve oplossingen voor veelvoorkomende problemen op de werkplek.

4. Meer vertrouwen

Het is van cruciaal belang dat u zich profileert als een betrouwbare leider als u goed presterende teams wilt ontwikkelen. Werknemers die hun leiders als betrouwbaar beschouwen, zullen eerder geneigd zijn om vragen en zorgen te stellen, waardoor een open en communicatieve werkomgeving ontstaat. Als het omgekeerde waar is, kunnen werknemers een laag moreel ervaren en kan het leiderschapsteam de unieke inzichten van werknemers mislopen.

5. Meer verantwoordelijkheid

Als leider bent u gedeeltelijk verantwoordelijk voor de prestaties van uw organisatie, goed of slecht. U moet dus eigenaar zijn van de voortgang en productiviteit van u en uw team. En één manier om dit te doen is door uw team aan te moedigen deel te nemen aan activiteiten die hun prestaties verbeteren. U kunt ook zien welke directe ondergeschikten de verantwoordelijkheid nemen voor hun zelfverbetering door degenen te noteren die deze activiteiten bijwonen – en er echt moeite voor doen.

6. Verhoogde positiviteit

Door een positieve werkomgeving te creëren en het moreel van de werknemers te versterken, kunnen leiders en teamleden samenwerken aan een gemeenschappelijk doel, omdat alle werknemers plezier hebben in hun collega’s en zich blij en gemotiveerd voelen om een ​​zinvolle bijdrage te leveren. En een hoog moreel van medewerkers kan ook het retentiepercentage verbeteren en symboliseert een loyaler en betrokken team.

7. Verhoogde flexibiliteit

Ongeacht de werkplek, er doen zich onverwachte obstakels voor. Een goede leider weet kalm te blijven en ziet uitdagingen als kansen om te groeien.

Vaak weten werknemers niet wat ze van trainingsactiviteiten kunnen verwachten, waardoor deze een uitstekende kans zijn om hun kritisch denken en cognitieve flexibiliteit te oefenen.

8. Verbeterde delegatievaardigheden

Effectief delegeren vereist verschillende zachte vaardigheden, zoals:

Veel teambuildingoefeningen zijn gericht op het ontwikkelen van dit soort gedragsmatige leiderschapsvaardigheden, zodat managers met vertrouwen individuele vaardigheden kunnen beoordelen en werk kunnen toewijzen.

man-werken-vanuit-kantoor-geconcentreerd-op-laptop-leiderschapsactiviteiten

3 soorten leiderschapsactiviteiten

De meeste leiderschapsoefeningen vallen onder een van de drie categorieën. U kunt een verscheidenheid aan activiteiten kiezen die alle drie dekken, of u kunt een stijl kiezen die perfect aansluit bij de behoeften van uw team.

1. Situationeel leiderschapsactiviteiten

Paul Hersey en Ken Blanchard ontwikkelden de theorie van situationeel leiderschap om het belang te benadrukken van het aanpassen van verschillende leiderschapsstijlen aan specifieke situaties en teambehoeften.

Een voorbeeld van een situationeel leiderschapsactiviteit is een spel waarbij één persoon de leiding krijgt over het begeleiden van zijn teamgenoten bij het voltooien van een taak. Oefeningen als deze zijn een uitstekende manier om nieuwe leiders in een onbekende omgeving te plaatsen en te zien hoe zij communiceren met de leerbehoeften van elke teamgenoot.

2. Activiteiten voor leiderschapsontwikkeling

Activiteiten voor leiderschapsontwikkeling werken aan het opbouwen van leiderschapsvaardigheden van medewerkers in een interactieve omgeving, meestal gefaciliteerd door een derde partij. Voorbeelden van leiderschapsontwikkelingsoefeningen zijn workshops, leiderschapsretraites en peer learning-groepen.

Om deze activiteiten op de werkplek te integreren, kunt u een retraite organiseren waarbij alle leiders buiten het kantoor deelnemen aan verschillende leiderschapsoefeningen, of een workshop organiseren waarin een professionele coach werknemers helpt met gedeelde managementproblemen.

3. Leiderschapsteambuildingactiviteiten

Leiderschapsteambuildingactiviteiten zijn gericht op het verbeteren van de samenwerkingsvaardigheden tussen teamleiders en hun directe ondergeschikten. Deze oefeningen verbeteren de teamwerk-, communicatie- en probleemoplossende vaardigheden van uw leider in groepsverband.

U kunt tijdens de werkweek tijd vrijmaken voor een leider en zijn team om deel te nemen aan een probleemoplossend spel, waarbij u de woorden en daden van de manager in de gaten houdt en daarna feedback geeft.

6 voorbeelden van leiderschapsactiviteiten

Leiderschapsactiviteiten zijn meer dan ijsbrekers voor teambinding. Het zijn doelbewust ontworpen games die bedoeld zijn om ieders teamwerk en leiderschapskwaliteiten te verbeteren.

Hier is een lijst met zes leuke leiderschapsactiviteiten die u uw team kunt aanbieden.

Persoonlijke leiderschapsopbouwende activiteiten

Marshmallow-uitdaging

Dit is een van de meest voorkomende teambuildingactiviteiten en vereist dat teams tegen elkaar strijden om de hoogste structuur of de sterkste brug te creëren. Organisatoren geven teams een verzameling alledaagse voorwerpen, waaronder:

  • Spaghetti
  • Tandenstokers
  • Snaar
  • Plakband
  • Marshmallows

Verdeel uw leiderschapsteam of medewerkers in kleine groepen en beslis of de teams zullen strijden om de hoogste toren of sterkste brug te creëren. Geef elk team een ​​gelijkmatig assortiment van de bovenstaande materialen en een tijdslimiet voor het voltooien van hun structuur. Je kunt deze uitdaging nog groter maken door te kijken welke structuur een bepaald gewicht kan weerstaan.

Dit spel stimuleert medewerkers samenwerken en creatief denken om problemen op te lossen. De groepen kunnen hun eigen teamleider aanwijzen of op gelijke wijze bijdragen aan de ontwikkeling van hun structuur. Hoe dan ook, deze oefening vereist sterke actieve luistervaardigheden en taakdelegatie.

Menselijk knoopspel

Deze activiteit richt zich op teamsamenwerking en communicatie. Laat iedereen een cirkel vormen met het gezicht naar elkaar toe en vraag elke deelnemer om de handen te sluiten met twee afzonderlijke spelers. Deze handmatige vergrendeling creëert een menselijke kluwen die groepsleden samen moeten ontwarren.

Zodra ze de knoop hebben ontward, is het spel voltooid. En het spel begint opnieuw als de handen van een deelnemer worden ontgrendeld van zijn teamgenoot.

Leiderschapsrace

Dit is een geweldige manier om leiderschapskwaliteiten zoals zelfredzaamheid en zelfvertrouwen te ontdekken. Wijs een aangewezen beller aan die leiderschapskenmerken aan de rest van de groep zal doorgeven. Laat vervolgens alle andere teamleden schouder aan schouder in een rechte lijn staan. De beller is verantwoordelijk voor het uitroepen van kwaliteiten zoals positief, mensgericht, gemotiveerd, enz., en spelers die betrekking hebben op de eigenschap stappen naar voren.

Elke speler die een stap vooruit zet, moet aan de groep uitleggen hoe zij die leiderschapskwaliteit belichamen. En de speler die de meeste stappen zet of de finish bereikt, wint.

Tip: Selecteer een klein panel van juryleden om te bepalen of de redenering van de speler al dan niet acceptabel is om het spel eerlijk te houden.

collega's-vieren-terwijl-teambuilding-activiteiten-leiderschapsactiviteiten doen

Mijnenveld

Dit interactieve leiderschapsspel bouwt vertrouwen op en effectieve communicatie. Teams van twee moeten samenwerken om een ​​hindernisbaan te navigeren, maar één speler is geblinddoekt.

Zo speel je:

  1. Bouw een hindernisbaan en verdeel je team in groepen van twee.
  2. Eén speler draagt ​​een blinddoek en staat aan het begin van het parcours, de ander staat buiten het parcours om instructies te geven.
  3. Vraag de navigator om commando’s zoals ‘vooruit’, ‘achteruit’, ‘links’ en ‘rechts’ te gebruiken om de geblinddoekte speler te begeleiden.
  4. De navigator moet de andere speler door de hindernisbaan leiden om ervoor te zorgen dat hij mijnen (obstakels) vermijdt.
  5. Als de geblinddoekte speler op een obstakel stapt, begint hij opnieuw of wisselt hij van rol met de navigator.

Activiteiten voor leiderschapsontwikkeling op afstand

Zilveren omlijning

Deze oefening bevordert de positiviteit en leert de sleutel motiverende vaardigheden. Laat tijdens een groepsvideogesprek elk teamlid om de beurt de groep vertellen over een negatieve ervaring die ze hebben gehad tijdens het werken aan een project. Nadat ze klaar zijn hun verhaal vertellenlaat de rest van het team wijzen op de positieve aspecten van hetzelfde project en de bijdrage van hun collega.

Oefeningen als deze zijn een geweldige manier voor teamgenoten om met elkaar om te gaan. Het laat ook zien hoe goed medewerkers hun leiderschapsideeën kunnen delen.

Raad de tekening

Dit interactieve spel helpt deelnemers hun communicatie te verbeteren en creativiteit vaardigheden. Om te beginnen moet één teamlid een object communiceren alleen gebaren aan de rest van hun team, en teamgenoten moeten tekenen wat zij denken dat hun collega conceptualiseert.

man-doodlen-op-notebook-leiderschapsactiviteiten

Iedereen kan dit doen met papier en stiften, door de resultaten op het scherm te houden, of met een privé-whiteboard dat ze om beurten delen.

Wijs het teamlid dat gebaren maakt aan als gastheer van de vergadering, zodat zijn of haar video de grootste op het scherm is. Terwijl ze gebaren maken, kunnen ze niet praten en geen tekeningen gebruiken.

Na de beschrijvingsfase deelt elk teamlid zijn foto. Degenen die het goed hebben geraden, krijgen een punt, en degenen die het verkeerd hebben geraden, leggen uit waarom ze de beschrijving niet hebben begrepen.

Bouw betere leiders voor sterkere teams

Zoals de gebruikelijke uitdrukking luidt: “Leiders worden niet geboren, ze worden gemaakt.” En leiderschapsactiviteiten zijn een van de vele manieren waarop u leiderschapskwaliteiten bij elke medewerker kunt ontwikkelen.

Deze investering is de moeite waard en biedt elke teamgenoot de kans om te werken met uitzonderlijke – en goed opgeleide managers – die in staat zijn om te gaan met individuele leervoorkeuren en problemen op de werkplek. En als u meer beginnende medewerkers bij deze oefeningen betrekt, kunt u toekomstige managers scouten en het uitstekende talent opbouwen dat u zoekt.