Leer hoe u op een respectvolle en professionele manier een sollicitatiegesprek kunt verzetten

Vooruitgang op het werk

Het zoeken naar een baan brengt uitgebreide tijdsbesteding met zich mee. U hoeft niet alleen maar op banen te solliciteren, maar u moet ook sollicitatiegesprekken plannen, banenbeurzen bijwonen en correspondentie met wervingsmanagers beantwoorden.

Daarom is het volkomen redelijk om de interviewtijd aan te passen. Maar als u dit doet, kunt u uw kans op een baanaanbieding in gevaar brengen. Leer dus hoe u een sollicitatiegesprek op een positieve en professionele manier kunt verzetten om deze gevolgen te verzachten.

Is het slecht om een ​​sollicitatiegesprek te verzetten?

Het is prima om een ​​sollicitatiegesprek opnieuw te plannen – als je daar een geldige reden voor hebt en (indien mogelijk) een behoorlijke opzegtermijn biedt. Wervingsmanagers en recruiters moeten ze soms ook opnieuw plannen. Ze begrijpen dat het leven hectisch is en dat er dingen gebeuren.

Hoewel het vragen om een ​​nieuw gesprek te plannen de beste manier is om deze kans te behouden, brengt dit wel een risico met zich mee. Zelfs als uw kwalificaties indrukwekkend zijn, kan de rekruteringsmanager besluiten om verder te gaan met andere kandidaten en uw sollicitatie in te trekken als u om een ​​nieuwe afspraak vraagt.

Dit komt vaak simpelweg omdat ze iemand anders hebben gevonden vóór uw opnieuw geplande vergadering. Volgens een Zippia-enquête uit 2023 solliciteren ongeveer 118 mensen op een bepaalde baan bij het bedrijf, en ongeveer 24 gaan door naar het eerste sollicitatiegesprek. Inhuurprofessionals interviewen doorgaans iedereen met wie ze een gesprek hebben aangeboden, zelfs als u een nieuwe afspraak maakt.

Maar als ze een vacature snel willen vervullen, kan het zijn dat ze vóór de geplande datum al iemand uitkiezen en je telefoontje annuleren.

Het belang van het professioneel herplannen van een sollicitatiegesprek

Het professioneel opnieuw plannen van een sollicitatiegesprek is van het grootste belang om een ​​positieve indruk te maken op het rekruteringsteam en om de kans te vergroten dat ze je nog steeds willen interviewen. Om dit te doen, moet je zo snel mogelijk een goed geschreven, beknopt en doordacht bericht sturen om ze voldoende op de hoogte te stellen.

Door uw redeneringen en behoeften respectvol aan uw potentiële werkgever over te brengen, getuigt u ook van bewonderenswaardige sterke punten van uw medewerkers, zoals effectieve communicatie en zelfredzaamheid. En als u dit zo snel mogelijk doet, laat u zien dat u om hun tijd geeft.

3 geldige redenen om een ​​sollicitatiegesprek te verplaatsen

Het is normaal dat u zich overweldigd voelt als een planningsconflict de tijd voor uw sollicitatiegesprekken in de weg staat, maar rekruteringsmanagers zijn ook mensen. Ze weten dat er dingen kunnen gebeuren, en er zijn genoeg goede redenen om een ​​sollicitatiegesprek te verzetten. Hier zijn drie van de meest voorkomende.

1. Ziekte

Ziek zijn kan een negatieve invloed hebben op uw werkprestaties en mentale helderheid. En net zoals u zich ziek zou melden vanwege een gebrek aan energie en focus, kunt u het beste een sollicitatiegesprek verzetten naar een moment waarop u zich beter voelt.

Als het sollicitatiegesprek persoonlijk plaatsvindt, zal de recruiter uw aandacht op prijs stellen, aangezien het meebrengen van ziekte naar kantoor gevolgen kan hebben voor de werkplek. En zelfs als de discussie via een video- of telefoongesprek zou moeten plaatsvinden, wilt u er representatief uitzien en klinken en ervoor zorgen dat uw geest op zijn scherpst is om vragen effectief te beantwoorden.

2. Transportproblemen

Vervoersproblemen (of het nu gaat om autopech of het annuleren van een veerboot) zijn frustrerend omdat u er geen controle over heeft. Maar ze zijn ook herkenbaar, waardoor het waarschijnlijk is dat uw publiek met uw probleem zal sympathiseren.

Voordat u een verzoek tot herschikking verzendt, onderzoekt u alternatieve manieren om op tijd bij uw sollicitatiegesprek te komen. Als er geen andere haalbare optie is, probeer dan zo snel mogelijk contact op te nemen met de recruiter om een ​​nieuwe datum voor te stellen, of vraag of hij of zij in plaats daarvan een telefonisch interview wil accepteren.

3. Familienoodsituatie

Omgaan met een noodscenario voor een familielid is nooit eenvoudig. Maar het is een universele ervaring die iedereen op een bepaald moment tegenkomt. Hoewel het communiceren van een complexe en emotionele situatie een uitdaging kan zijn, zullen de meeste recruiters uw zaak behandelen meelevend.

Of u nu met een ziek kind of een gewonde dierbare te maken heeft, de reactie van uw interviewer biedt inzicht in de situatie bedrijfscultuur. Een empathische en begripvolle reactie is een geweldig teken.

3 redenen om een ​​sollicitatiegesprek niet te verplaatsen

Het herplannen van sollicitatiegesprekken mag alleen gebeuren als het onvermijdelijk is. Niet-legitieme redenen kunnen ervoor zorgen dat u onbetrouwbaar en onprofessioneel overkomt op potentiële werkgevers en laten zien dat u de kans niet op prijs stelt.

Hier zijn drie minder geldige redenen om een ​​interview opnieuw te plannen.

1. Je voelt je onvoorbereid

Het is normaal dat je je onvoorbereid voelt. En omdat interviews zenuwslopend zijn, met vragen die je misschien niet verwacht, is het bijna onmogelijk om je perfect voor te bereiden. Maar dit is geen goed excuus om een ​​interview af te dwingen. Haal in plaats daarvan diep adem, bekijk je aantekeningen en als je je echt niet goed genoeg hebt voorbereid, kun je de volgende keer meer onderzoek doen en oefenen om van deze fout te leren.

2. Je bent het interview vergeten

Als u het tijdstip van uw sollicitatiegesprek vergeet, is de kans klein dat u een tweede kans krijgt. Het is belangrijk om de datum en tijd bij de recruiter te bevestigen en een alarm in te stellen, zodat je deze kans niet mist. U moet ook de tijdzone van de interviewer verifiëren voor externe gesprekken om te garanderen dat u op tijd arriveert.

3. Je bent dubbel geboekt voor een niet-professioneel evenement

Het kiezen van een activiteit boven een interview is zelden een goede reden om de afspraak te verzetten, zelfs als je favoriete band in de stad is of als er vrienden op bezoek zijn. Als je op een kruispunt komt tussen een sollicitatiegesprek en een leuke activiteit, kan dit een teken zijn dat je de baan niet zo graag wilt als je dacht, of dat je een geweldige kans zelfs saboteert.

Dat gezegd hebbende, kunnen sommige belangrijke gebeurtenissen zeer geldige redenen zijn om de afspraak te verzetten, zoals mantelzorgtaken of een onverwachte begrafenis.

Een sollicitatiegesprek verzetten: 6 stappen

Hoewel u misschien in de verleiding komt om een ​​overhaaste e-mail naar de recruiter te sturen, is het belangrijk om de tijd te nemen en goed na te denken over de inhoud van uw bericht. Hier is een stapsgewijs proces voor het vragen om een ​​sollicitatiegesprek opnieuw te plannen zonder bruggen te verbranden.

1. Neem onmiddellijk contact op met de interviewer

Niemand houdt van een last-minute annulering. Of het sollicitatiegesprek volgende week of morgen plaatsvindt, laat het hen zo snel mogelijk weten. Een goede kennisgeving vergroot ook de kans dat ze genoeg tijd hebben om alternatieve data voor te stellen en verkleint de kans dat ze iemand anders vinden.

Zorg ervoor dat u ook wat tijd neemt om een ​​doordachte en professionele e-mail op te stellen.

2. Bevestig uw interesse in de functie opnieuw

Als u enthousiast bent over de vacature, kunt u dit in uw e-mail aan de wervingsmanager kenbaar maken. Interviewers willen het gevoel hebben dat u hun tijd waardeert, en kandidaten die enthousiast zijn over de functie waarop ze solliciteren. En door uw interesse en enthousiasme voor de functie te tonen, zorgt u ervoor dat zij uw verzoek tot herschikking niet interpreteren als een teken van desinteresse.

3. Geef een beknopte reden

Hoe minder inhoud de lezer verkeerd kan interpreteren, hoe beter. Geef dus een duidelijke en beknopte reden voor het herplannen. U wilt dat de conclusie is dat, hoewel u niet kunt wachten om te solliciteren voor de functie, er iets is gebeurd dat betekent dat u een nieuwe afspraak moet maken.

4. Stel alternatieve tijden en datums voor

Om het proces te versnellen en uw interesse te tonen, geeft u verschillende alternatieve data en tijden op. Als je een professioneel vergaderkalendersysteem zoals Calendly gebruikt, kun je hen misschien zelfs laten weten dat ze op die manier een ontmoetingsplek bij je kunnen regelen om het opnieuw plannen nog gemakkelijker te maken.

5. Bied je excuses aan en bedank ze voor de kans

Door uw excuses aan te bieden aan de recruiter omdat u niet aanwezig kunt zijn bij het geplande sollicitatiegesprek, geeft u aan dat u rekening houdt met hun tijd en moeite. Zelfs als het planningsconflict onvermijdelijk en urgent is, toont het uiten van spijt uw bedachtzame karakter en professionaliteit.

Recruiters willen werknemers die een positieve bijdrage leveren aan de werkomgeving. Afmelden door hen te bedanken voor de kans is een uitstekende manier om uw dankbaarheid en interesse in de functie te tonen.

6. Zorgvuldig proeflezen

Alle correspondentie die u naar uw potentiële werkgever stuurt, bepaalt hoe zij u als kandidaat zien. Het verwijderen van spel- en grammaticafouten weerspiegelt uw detailgerichte communicatieve vaardigheden en het feit dat u genoeg om hen gaf om ze iets gepolijst te sturen.

2 voorbeelden van e-mailplanning voor sollicitatiegesprekken

Zoals elke professionele e-mailcorrespondentie, u wilt dat uw boodschap duidelijk en goed ontvangen wordt. De manier waarop u een alternatieve datum aanvraagt, geeft uw potentiële werkgever een voorproefje van waar u graag mee wilt werken en verdient dus uw volledige aandacht.

Hier zijn twee voorbeelden om u te begeleiden bij het maken van een e-mail voor het opnieuw plannen van een interview.

1. Eenvoudig sjabloon voor het opnieuw plannen van sollicitatiegesprekken

Beste (naam interviewer),

Bedankt dat u mij de kans geeft om u te ontmoeten en de (naam van de functie) te bespreken bij (naam van het bedrijf). Vanwege (reden voor verplaatsing) kan ik ons ​​geplande interview niet meer bijwonen.

Zou het mogelijk zijn om het interview opnieuw in te plannen? Ik ben beschikbaar (datum en tijd), (datum en tijd) en (datum en tijd). Ik bespreek ook graag andere data die voor u beter uitkomen.

Ik wil mijn interesse en enthousiasme over de functie kenbaar maken en mijn excuses aanbieden voor het eventuele ongemak dat dit mogelijk heeft veroorzaakt.

Eerlijk,

(uw naam)

2. Sjabloon voor herschikking van gezinsnoodsituaties

Beste (naam interviewer),

Ik kijk er erg naar uit om te solliciteren voor de functie (naam van de functie) bij (naam van het bedrijf). Helaas kan ik vandaag niet aanwezig zijn bij ons interview, omdat mijn kind ziek is en ik hem naar het ziekenhuis moet brengen.

Kunnen we ons interview verzetten naar later deze week? Ik ben ook beschikbaar (datum en tijd) en (datum en tijd) en bespreek graag alternatieve tijden die voor u het beste werken.

Ik wil mijn excuses aanbieden voor het eventuele ongemak dat dit mogelijk heeft veroorzaakt, en ik hoop dat we elkaar snel kunnen ontmoeten.

Met vriendelijke groeten,

(uw naam)

Merk op hoe de begin van de e-mail stuurt een groet naar uw ontvanger en zet de toon, terwijl de sluitende lijnen je helpen laat een blijvende indruk achter.

Als je binnen een week niets van de recruiter hoort, stuur dan een vervolgmail. En als ze niet antwoorden, hoeft u zich geen zorgen te maken – uw zoek naar werk zal je uiteindelijk naar een nieuwe geweldige kans leiden.

Maak optimaal gebruik van uw verplaatsbericht

Onverwachte planningsconflicten komen voor iedereen voor. Weten hoe u een sollicitatiegesprek professioneel kunt verzetten, is de beste manier om uw kansen te behouden en de interviewer respect voor zijn tijd te tonen.

Vergeet niet om uw bericht zo snel mogelijk te verzenden, uw interesse in de functie kenbaar te maken, alternatieve data op te geven en uw excuses aan te bieden voor het ongemak. En net als bij elke andere professionele correspondentie is dit uw kans om de rekruteringsmanager uw communicatiestijl te laten zien, dus neem de tijd en proeflezen.