Kerncijfers over Franse leidinggevenden in 2023

Nieuws

Effectief

19% van de leidinggevenden onder werknemers in de particuliere sector

Frankrijk heeft tussen de 3,9 en 4,4 miljoen leidinggevenden, voornamelijk geconcentreerd in Ile-de-France en Zuid-Frankrijk.

Geslacht

37% van de vrouwelijke leidinggevenden

Onder de managers vormen mannen de meerderheid (63%). En deze kloof is sinds 2012 helaas weinig veranderd (35%). Pariteit als je ons niet vasthoudt!

Diploma

53% van de leidinggevenden heeft een baccalaureaat +5

Onder de jongeren onder de 35% loopt dit aandeel zelfs op tot 73%. Slechts 4% van de niet-leidinggevenden beschikt over een Bac+5-diploma.

Wat autodidacten betreft, is deze echter nog lang niet gewonnen. Terwijl zij 14% van alle leidinggevenden vertegenwoordigen, behoren zij slechts 6% tot de jongsten. We treffen ze vooral aan onder de 55-plussers. Het volstaat te zeggen dat recruiters altijd veel belang hechten aan het diploma.

Werkgelegenheidsgraad

87% van de leidinggevenden bekleedt een functie

Tot de leeftijd van 54 jaar ligt dit cijfer zelfs boven de 90%. Met de leeftijd wordt het erger: slechts 64% van de 55-64-jarigen werkt. Het beroemde probleem van de werkgelegenheid voor senioren, een zeer Franse specificiteit.

Arbeidscontract

95% van de managers heeft een vast contract

Baanzekerheid, waardoor ze ook meer speelruimte hebben om van bedrijf te veranderen.

Toegang tot uitvoerende status

33% van de leidinggevenden heeft er toegang toe via interne promotie

En een kwart door van werkgever te veranderen. De sociale lift is dus niet helemaal “buiten werking”. Als leidinggevende worden een doel op zich is.

Professionele verstoringen

24% van de managers is al ontslagen

Amper een kwart van de leidinggevenden heeft een ongewenste professionele pauze meegemaakt.

Werkloosheid

3,5% is het werkloosheidspercentage voor leidinggevenden

VS 7,3% voor Nooit sinds 2014 is dit cijfer zo laag geweest. Half zo hoog als die van de algemene beroepsbevolking. Er is dus sprake van een resterende werkloosheidsgraad die nog steeds te kampen heeft met een neerwaartse trend. Dit tarief stijgt naar 5,3% voor senioren ouder dan 55 jaar.

Verdeling per activiteitssector

22% van de leidinggevenden werkt in de dienstverlening

De industrie is de op een na grootste leverancier van managers, gevolgd door de handel en de bouw. Slechts 8% van de leidinggevenden werkt in de sociale en solidaire economie.

Bedrijfsomvang

51% van de leidinggevenden heeft een baan bij een ETI of een grote groep

Wiskundig gezien werkt 49% in een ZZO/KMO. En dat vergeten we maar al te vaak.

Beheer

66% van de leidinggevenden is verantwoordelijk voor een team

Met (41%) of zonder (25%) hiërarchische link elders.

Beloning

59.000 euro gemiddeld bruto jaarsalaris voor leidinggevenden

Dit omvat vast en variabel, wetende dat slechts één op de twee leidinggevenden een variabel deel ontvangt (bonus, commissie op omzet)

Betaal ongelijkheid

7,1% loonkloof tussen mannen en vrouwen

Helaas zijn vrouwen de grote verliezers met een gemiddeld bruto jaarsalaris van 48.000 euro tegenover 55.000 euro voor mannen. En dit vanaf de eerste aanwervingssalarissen. Maar vanaf de leeftijd van 45 jaar wordt het nog erger, met een kloof van 8,5% en zelfs bijna 10% vanaf de leeftijd van 55 jaar.

Professionele mobiliteit

36% van de leidinggevenden is van plan het komende jaar van bedrijf te veranderen

Dit streven is vooral sterk onder jongere managers. We merken ook op dat bijna een derde van de leidinggevenden de ambitie heeft om van carrière te veranderen. En een kwart om een ​​eigen bedrijf op te richten! Hoevelen zullen van intentie naar actie overgaan?

Werktijd

43 uur per week voor leidinggevenden

Bedankt voor de dagpassen! 22% van hen zegt zelfs meer dan 50 uur per week te werken. Hiervoor sluit 43% ’s avonds of in het weekend opnieuw aan. En niet voor niets is ruim een ​​derde van de leidinggevenden van mening dat ze overwerkt zijn. Terwijl 5% zegt dat ze te weinig werk hebben. Misschien wel de bekende bullshitjobs. Deze werkdruk per uur heeft uiteraard een impact op hun balans tussen werk en privéleven (voor 45% van hen). En het zal je niet verbazen, maar dit cijfer stijgt tot 52% onder vrouwen.

Telewerk

64% van de leidinggevenden telewerkt minstens één dag per week

Voor een kwart van hen betekent het zelfs minstens 3 dagen per week telewerken. Aan de andere kant, en dit is verrassend, heeft 28% van de leidinggevenden geen toegang tot deze manier van organiseren. We kunnen er zeker van zijn dat deze bedrijven moeite zullen hebben met het aantrekken van nieuw talent, dat dol is op deze flexibiliteit.

Psychosociale risico’s

54% van de managers heeft last van een burn-out

Of wanneer een burn-out hen bedreigt. Het onderzoek zegt niet of ze hetzelfde zijn, maar één op de vier managers noemt een gevoel van somberheid/depressie en 30% een gevoel van isolatie. De bekende malaise van leidinggevenden.

* Statistisch portret van leidinggevenden uit de particuliere sector, 2e editie 2023, gebaseerd op Apec 2023-studies en Insee 2020- en 2022-enquêtes.

(Klik op de afbeelding om de collectie te bekijken)