Je Poolster vinden: het doel van je leven ontdekken

Vooruitgang op het werk

Als je merkt dat je je onvervuld voelt, je verveelt, of het gevoel hebt dat er iets ‘gewoon ontbreekt’ in je dagelijkse leven, kan het de moeite waard zijn om de vraag ‘Wat is mijn doel?’ te overwegen.

Niemand wil het gevoel hebben dat de tijd en moeite die ze in hun werk en vrije tijd steken hen niet helpt groeien. Maar in de drukke levens die we vaak voor onszelf creëren, is het gemakkelijk om het slachtoffer te worden van eentonige routines vanwege het comfort en het gevoel van controle dat ze bieden.

Het identificeren van uw ware doel (of doeleinden) kan u helpen energie, passie en opwinding voor de toekomst op te wekken die u misschien nog nooit eerder hebt gevoeld of slechts terloops hebt ervaren.

In dit artikel leer je hoe je kunt ontdekken of je geen doel in het leven hebt, en ontvang je een stapsgewijze handleiding over hoe je jouw doel kunt vindenen vertrek met praktische hulpmiddelen om uw levensdoel vast te stellen en op reis te gaan.

De zoektocht naar het ‘doel’ ontraadselen

man-die-de-zon-in-de-bergen-overweegt-15-vragen-om-je-levensdoel-te-ontdekken

‘Je doel vinden’ is een uitdrukking die vaak in verschillende contexten wordt weggegooid, waaronder life coaching sessies, loopbaanbrainstorms en instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, zoals therapie. Dit kan de wateren vertroebelen voor wat het eigenlijk betekent om je doel te vinden en welke levensgebieden je zou moeten overwegen.

Voordat we ons verdiepen in het vinden van jouw doel, laten we eerst het concept van het hebben van een doel uiteenzetten en waarom het belangrijk is.

Wat is een levensdoel?

Een levensdoel is een algemene visie voor je leven, gebaseerd op de dingen die voor jou het meest betekenisvol zijn. Het is vaak een centraal doel of een reeks doelen die het volgende omvatten:

 • Begeleiden van besluitvorming
 • Geef richting
 • Creëer een gevoel van betekenis
 • Gedrag beïnvloeden
 • Bepaal hoe u uw tijd prioriteert

U kunt het doel van het leven beschouwen als uw ‘waarom’ of de reden waarom u elke ochtend uit bed komt. Het is de motiverende factor achter veel dingen die je doet, die je doelen bepalen en je het gevoel geven dat je niet voor niets op deze planeet bent.

Waarom is het vinden van een doel belangrijk?

Naast het geven van een gevoel van richting, focus en eigenwaarde, het vinden van je levensdoel brengt een reeks voordelen met zich meeinbegrepen:

Uit recent onderzoek blijkt a Een sterk gevoel van doelgerichtheid leidt tot positief sociaal welzijn En lagere niveaus van eenzaamheid. Een doelgericht leven kan ook impulsief gedrag verminderen en leiden tot een langer leven.

Voorbeelden van levensdoelen

Om een ​​beter idee te geven van wat het betekent om je levensdoel te vinden, volgen hier een paar voorbeelden van levensdoelen om uw reis te informeren en te inspireren:

 • Een gezin grootbrengen en het beste voorbeeld geven aan uw kinderen
 • Ondersteuning van een sociaal probleem, zoals klimaatverandering of rassengelijkheid
 • Een erfenis creëren die anderen helpt die met soortgelijke uitdagingen te maken hebben gehad
 • Onderzoeker worden en bijdragen aan betere medische behandelingen
 • De wereld rondreizen om nieuwe culturen en perspectieven te ervaren

Het is belangrijk om te onthouden dat uw doelverklaring niet groots hoeft te zijn, zoals het oplossen van de honger in de wereld. Doel bestaat in alle vormen, omdat iedereen betekenis ontleent aan verschillende bronnen.

De reis begrijpen

Beantwoording van de vraag: “Wat is mijn levensdoel?” Het lijkt misschien eenvoudig, maar dit is vaak allesbehalve eenvoudig. Het vinden van je doel is een reis met ups en downs.

Soms voel je je misschien aan de top van de wereld, trots op alles wat je doet en het verschil dat je maakt waar dat het belangrijkst is. Maar in andere seizoenen kun je wegkwijnen en nodig hebt om uw gevoel van doel terug te krijgen.

Al deze emoties zijn normaal, dus gun jezelf wat genade als je het gevoel hebt dat je op dit moment tekortschiet. Je kunt altijd weer op het goede spoor komen.

Ontbreekt het je aan een doel in het leven?

man-ongemotiveerd-op-zijn-bureau-kijkend-naar-zijn-computer-15-vragen-om-je-levensdoel-te-ontdekken

Over een gebrek aan doel gesproken: hoe weet je of dat zo is moeite om je doel te vinden? Eén veelbetekenend teken is ervaren doel angstwat een nervositeit is over het kunnen vinden van je doel.

Het kan gemakkelijk zijn om veel druk op jezelf uit te oefenen om het best passende doel te vinden en je leven daaraan te wijden. Maar het kan zijn dat je meer dan één doel hebt dat verandert gedurende de hoofdstukken van je leven.

Als je je gefrustreerd voelt omdat je levensdoel niet voor de hand ligt, onthoud dan dat je een heel leven de tijd hebt om je passies te vinden. Laat doelbewuste angst je er niet van weerhouden aan het werk zetten voor zelfverbetering.

Hier zijn enkele andere tekenen die erop wijzen dat u misschien geen doelgerichtheid heeft:

 • Je hebt weinig energie
 • Je bent niet enthousiast over de toekomst
 • Je denkt niet dat je een verschil maakt
 • Je bent niet in staat de dingen te herkennen die je hebt Zijn volbrengen
 • Je hebt geen zin om activiteiten te doen die je normaal leuk vindt

Stap voor stap: Hoe beantwoord ik de vraag “Wat is mijn doel?”

meisje-schrijft-op-een-kalender-15-vragen-om-je-levensdoel te ontdekken

Als u zich ontmoedigd voelt bij het vinden van uw doel, zijn er enkele mentale oefeningen en stappen die u kunt nemen om dichter bij uw ware roeping te komen. Probeer deze stappen te overdenken en schrijf onderweg uw eerste gedachten op.

Identificeer uw levenswaarden

Je kunt de vraag “Wat is mijn doel in het leven?” niet beantwoorden. zonder te antwoorden: “Wat waardeer ik?” Je kernwaarden zijn de overtuigingen die bepalend zijn voor de manier waarop je leeft en waar je prioriteit aan geeft.

Voorbeelden van persoonlijke waarden omvatten het volgende:

Beantwoord de volgende vragen om uw persoonlijke waarden te ontdekken:

 • Wat is het meest betekenisvolle moment in je leven geweest? Waarom was het zinvol?
 • Wanneer voelde u zich het minst tevreden?
 • Op welke prestaties ben je het meest trots?
 • Wat is jouw ideale omgeving?
 • Wat maakt je boos?

Neem de tijd voor zelfreflectie op specifieke momenten en de emoties die je voelde om je te helpen patronen te ontdekken in de dingen die je belangrijk vindt.

Stel betekenisvolle doelen

Als je eenmaal een solide lijst met kernwaarden hebt, brainstorm dan over zinvolle levensdoelen die daarbij aansluiten.

Als u bijvoorbeeld vrijgevigheid waardeert, gestelde doelen om tijd, geld of middelen beschikbaar te stellen voor een goed doel. Als u bijvoorbeeld waarde hecht aan duurzaamheid, maak er dan een doel van om thuis te beginnen met composteren. Als je dat eenmaal hebt bereikt, kun je een doel stellen om de compost in een kruiden- en moestuin te gebruiken en de cyclus rond te maken.

Pak je angsten aan

Als sommige van uw doelen onhaalbaar lijken, wat houdt u dan tegen? Waar ben je bang voor dat er zou kunnen gebeuren?

Het is niet ongebruikelijk dat er logistieke of emotionele barrières zijn om 100% in uw doelen en waarden te investeren. Misschien wel angst voor mislukkingafwijzing, of ergens niet goed genoeg in zijn om er achteraan te gaan.

Maak een lijst van alle angsten die in je opkomen, en wees de advocaat van je eigen duivel. Zijn jouw angsten logisch? Zijn er manieren waarop u ze kunt omzeilen? Als je daar moeite mee hebt overwin je angstenvraag een vertrouwde vriend om hun inbreng bij het afbreken van deze muren.

Ontdek je passies

Jouw passies en interesses kunnen de gebieden aangeven waarop uw levensdoel zou kunnen liggen, maar ze kunnen moeilijk te identificeren zijn. Ze kunnen zo diepgeworteld zijn in uw manier van denken dat u er blind voor wordt.

Als je niet zeker weet wat je passies zijn, vraag het dan aan de mensen die je het beste kennen. Misschien achtervolg je ze al zonder het te beseffen. Misschien bent u een onofficiële mentor voor jongeren in uw gemeenschap. Als, coach of mentor zijn zou jouw passie kunnen zijn.

Een andere manier om vind je passie is nadenken over waar je goed in bent. Als je goed bent in het helpen van anderen bij het omgaan met relatieproblemen of problemen met hun baas, overweeg dan een carrière als persoonlijke coach. Dat zou je zelfs kunnen doen creëer een doel in je werk door coachinglessen of certificaten te volgen. Of misschien houdt u uw passie liever als hobby of maakt u er een bijbaantje van in plaats van een fulltime bron van inkomsten.

Begin klein om momentum op te bouwen

Het bepalen van het doel van je leven kan lastig lijken, en het stellen van te grote doelen kan snel overweldigend worden. Het kan u ervan weerhouden om überhaupt stappen te ondernemen.

Als je geïnteresseerd bent veranderende carrières Om beter aan te sluiten bij uw doel, moet u niet meteen overstappen en op andere functies solliciteren. Begin met het doel om de branche en de positie te onderzoeken, waarbij u vragen als deze stelt:

 • Wat zijn de dagelijkse verantwoordelijkheden?
 • Wat vinden mensen leuk en niet leuk aan dit vakgebied?
 • Welke kwalificaties of vaardigheden heb je nodig om te slagen?

Begin met een ontdekkingsproces dat haalbaarder aanvoelt, maar je nog steeds in de richting van je missie drijft.

Bouw uw gemeenschap

Doel houdt vaak in dat je contact maakt met anderen die dezelfde interesses delen, dus een actief lid van de gemeenschap kan bijdragen aan een groter gevoel van doel in het leven.

Wanneer u uw doel vindt, zult u ontdekken dat vele anderen uw passies en waarden delen. Lid worden of een community creëren stelt u in staat dat gevoel van verbondenheid met anderen te vinden terwijl u samenwerkt aan een gemeenschappelijk doel. Het kan ook zo zijn een geweldige manier om jezelf verantwoordelijk te houden.

Oefen dankbaarheid en zelfacceptatie

Zelfacceptatie oefenen kan je helpen vriendelijker voor jezelf te zijn als er iets misgaat. We maken allemaal fouten. In plaats van jezelf te verslaan voor je mislukkingen, probeer elke tegenslag te zien als een kans om te groeien.

Oefen zelfcompassie om je te helpen zelfbewustzijn ontwikkelen. Als je alles van jezelf accepteert, is de kans groter dat je in elke situatie het beste van jezelf geeft. Dit kan op het werk zijn, bij uw gezin of terwijl u de dingen doet waar u van houdt.

Stop nooit met experimenteren

Persoonlijke doelen en waarden kunnen in de loop van de tijd veranderen, en dat is oké. Het doel van je leven hoeft niet stil te blijven staan. Blijf nieuwsgierig naar de wereld om je heen en pas op voor situaties die emoties aan het licht kunnen brengen die je niet had verwacht.

Dit concept van voortdurende nieuwsgierigheid kan vooral belangrijk zijn wanneer het vinden van je doel na de universiteit. Dit is een tijd om nieuwe carrièrepaden verkennen en probeer nieuwe dingen met een groeimindset. Je weet nooit welke onverwachte passies je tegenkomt.

Geavanceerde tools om uw doel te ontdekken

Sommige van de bovenstaande stappen kunnen voor u vaag overkomen. Als dat het geval is, onderzoek dan het gebruik van verschillende hulpmiddelen voor een duidelijker voorsprong.

vrienden-wandelen-op-de-berg-15-vragen-om-je-levensdoel-te-ontdekken

Persoonlijkheidsbeoordelingen

Persoonlijkheidstesten zijn geweldig om u te helpen uw kernwaarden te vinden en uw ware zelf te identificeren. Veel persoonlijkheidsbeoordelingen bieden ook resultaten die het volgende delen:

Hier is een lijst met gratis persoonlijkheidsbeoordelingen die u nu kunt doen.

Doel coaching

Soms heb je een perspectief en klankbord van buitenaf nodig om je doel te vinden. Overweeg om u aan te melden voor doelgerichte coaching als u er moeite mee heeft om dit alleen te vinden.

Een doelgerichte coach kan u helpen uw ideale leven te visualiseren, uw passies te identificeren en een routekaart te creëren om u daar te brengen. Het beantwoorden van een aantal vragen kan u helpen match met een purpose coach die bij jouw wensen past.

Mindfulness en meditatie

Het vinden van je doel vereist bewustzijn, dat je kunt opwekken door cognitieve oefeningen zoals mindfulness en meditatie. Mindfulness kan leiden tot een positieve verandering in houding, mentale fitheid verbeterenEn Creëer een grotere veerkracht bij stress en depressie.

Aanvullend, Meditatie kan je zelfbewuster makenhoud je gecentreerd en help je creatiever denken.

Start uw zoektocht naar betekenis en doel

“Wat is mijn doel?” is een grote vraag die diepe zelfreflectie vereist om zinvol te kunnen beantwoorden. Als je behoefte hebt aan brainstorming en ondersteuning bij het stellen van doelen, overweeg dan om samen te werken met een deskundige coach die mensen zoals jij dagelijks helpt deze vraag te beantwoorden.

Ontdek hoe u kunt profiteren van een persoonlijke coachof Vind nu jouw coach.