Intrum lanceert een ERE die gevolgen zal hebben voor 702 werknemers in Spanje

Nieuws

Intrum Groepeen Zweeds bedrijf dat zich toelegt op het beheer van vastgoedactiva, heeft de implementatie aangekondigd van een Employment Regulation File (ERE) dat gevolgen zal hebben voor 702 van zijn werknemers in Spanje. De getroffen gebieden zijn onder meer Alicante, Almería, Barcelona, ​​Huelva, Madrid, Valladolid en Zaragoza.

Bij deze arbeidsaanpassing zijn verschillende dochterondernemingen van het bedrijf betrokken, waaronder Intrum Servicing Spain, Aktua Soluciones Financieras, Aktua Soluciones Financieras Holdings, Haya Real Estate, Intrum Holdings Spain en Solvia Servicios Inmobiliarios.

Vakbond CGT heeft in een verklaring aangegeven dat de ontslagen zich vooral in de regio concentreren meest kwetsbare sectoren van de beroepsbevolkingwaarbij de aandacht wordt gevestigd op de callcenterexploitanten in Valladolid en Madrid, die samen goed zijn voor 250 getroffen banen.

Het besluit van ga verder met de ERE is volgens het bedrijf gebaseerd op economische, productieve, organisatorische en technische redenenwat tot verbazing en scepsis heeft geleid onder de vakbondsvertegenwoordigers.

“Het is verrassend dat het bedrijf zich niet alleen op de financiële situatie heeft gebaseerd, maar naast economische oorzaken ook productieve, organisatorische en technische oorzaken heeft genoemd: dat wil zeggen: alles wat mogelijk is om de echte onderhandelingen te belemmeren die vandaag beginnen en moeten worden uitgevoerd.” verlengd met 30 dagen”, zeggen ze van CGT.

De eerste onderhandelingsvergadering vond plaats op donderdag 23 mei en de vakbond is van plan om tijdens de volgende vergadering, gepland voor vrijdag 31 mei, aanvullende documentatie op te vragen om de geldigheid van de redenen die worden aangevoerd voor deze aanzienlijke personeelsinkrimping te verifiëren.

Wat is een arbeidsreglementdossier?

Het Arbeidsreglement Dossier of ERE is een procedure waarmee bedrijven collectief ontslag kunnen uitvoeren. Over het algemeen wordt het toegepast wanneer er economische, productieve, organisatorische en technische problemen zijn die het moeilijk maken om het huidige werkgelegenheidsniveau te behouden. Om een ​​ERE uit te voeren, heeft het bedrijf toestemming nodig van de Arbeidsafdeling van de Autonome Gemeenschap waar het hoofdkantoor is gevestigd.

Om een ​​ERE uit te voeren, moeten bedrijven aan verschillende verplichtingen voldoen, volgens artikel 51 van het Arbeidersstatuut:

  • Informatie voor werknemers: Het bedrijf moet de werknemersvertegenwoordigers informeren, vooral wanneer het ontslag meer dan 50% van het personeelsbestand treft.
  • Oprichting van een representatieve commissie: Er moet een commissie worden opgericht om de ERE-procedure te starten.
  • Opening van een consultatieperiode: Deze periode heeft tot doel een akkoord te bereiken tussen het bedrijf en de werknemersvertegenwoordigers.
  • Onderhandeling over compensatie: De compensatie voor ontslagen werknemers moet ten minste twintig dagen salaris bedragen voor elk gewerkt jaar, pro rata van maanden voor perioden van minder dan een jaar, met een limiet van twaalf maandelijkse betalingen.