Eenhoorn: definitie en kenmerken

Vooruitgang op het werk

Wat is de definitie van een eenhoorn?

Waar komt de naam eenhoorn vandaan?

Unicorn is de naam die in 2013 door een Amerikaanse durfkapitaalspecialist werd gebruikt om de 0,1% van de bedrijven aan te duiden die profiteren van investeringen door durfkapitaalfondsen en die erin slagen te worden gewaardeerd op meer dan 1 miljard dollar. Amerikaanse markt.

Aanvankelijk voorbehouden aan Amerikaanse bedrijven, wordt de term nu wereldwijd gebruikt om elk innovatief bedrijf aan te duiden dat dezelfde kenmerken combineert.

Wat zijn de kenmerken van eenhoorns?

Als je dit woord hoort, moet je niet anders dan denken aan het dier met de enkele hoorn op zijn voorhoofd dat sprookjes en kinderdromen bevolkt.

Toegepast op het gebied van ondernemerschap, blijft het idee min of meer hetzelfde: het is het bedrijf waarvan iedereen droomt te creëren; maar dat blijft voorbehouden aan een zeer beperkt aantal ondernemers.

Waar haalt de eenhoorn zijn uitzonderlijke karakter vandaan? Hoofdzakelijk van zijn ultrasnelle groei gefinancierd door externe fondsen die het mogelijk maken om de structuur op meer dan 1 miljard dollar te waarderen.

De injectie van extern kapitaal stelt eenhoorns dus in staat om in recordtijd nieuwe diensten en producten te ontwikkelen, nieuwe markten te veroveren en zich internationaal te positioneren.

Sommigen voegen een tijdsvoorwaarde toe zodat een scale-up als eenhoorn kan worden opgezet: de waardering op ruim 1 miljard moet binnen 10 jaar na oprichting van het bedrijf gebeuren.

Hoe maak je van een start-up een eenhoorn?

De eenhoorn, een start-up als geen ander

Innovatie, disruptief aanbod, kapitaalverhoging en ultragroei eenhoorns onderscheiden van andere bedrijven.

Maar voordat de eenhoorn dit ontwikkelingsniveau bereikte, kende hij de verschillende levensfasen van de startup en de bijbehorende financieringsproblemen.

Zijn bijzonderheid: de versnelde opeenvolging van deze stappen en veel hogere fondsenwervingsbedragen.

Van start-up tot unicorn: de verschillende levensfasen

Allereerst, idee en oprichting van de start-up met de implementatie van het concept, de definitie van het Business Model en de MVP – Minimum Viable Product -. In dit stadium wordt de start gefinancierd met eigen vermogen of met financiële steun van familieleden; inclusief crowdfunding.

Wanneer de start-up de realiteit van de markt confronteert, komt het in initiatiefase. Fondsenwerving maakt het dan mogelijk om tussen de 500.000 en 1 miljoen euro te injecteren.

Schalen vormt de volgende stap: u heeft de geschiktheid van uw aanbod met een marktbehoefte gevalideerd, u hebt de eerste klanten binnengehaald. Nu moet u de volgende stap zetten: werken aan een acquisitiestrategie om uw markt uit te breiden en uw bedrijf te ondersteunen. In deze fase is het essentieel om het team te structureren en te versterken, vooral in managementfuncties. De nieuwe financieringsbehoefte vraagt ​​om een ​​2e serie A ronde, die varieert tussen 1 miljoen en 5 miljoen euro.

Na de schaalfase begint het bedrijf met een uitbreidingsfase. Nu ze volwassen is geworden, is het de uitdaging om nieuwe internationale markten te veroveren. Gaande van de status van start-up naar die van scale-up, moet het bedrijf kapitaal injecteren tot een minimum van 5 miljoen euro. Dit is de B-serie.

De unicorn is dan ook een start-up die deze verschillende stadia snel heeft doorlopen, met kapitaalinjecties tot 250 miljoen dollar, zoals het geval was bij het Franse OVH in 2016.

Eenhoorns in Frankrijk en over de hele wereld

In Frankrijk zijn tot nu toe ongeveer twintig eenhoorns geïdentificeerd, waaronder 5 officieel erkend:

  • Deezer, specialist in online muziekstreaming.
  • Doctolib, de online dienst voor het boeken van medische afspraken.
  • Blablacar, het carpoolplatform.
  • OVH, Europese cloudleider die oplossingen voor websitehosting aanbiedt.
  • Meero, de nieuwste eenhoorn die freelance fotografen en bedrijven met elkaar verbindt.

Met een bedrag van 5 miljard euro gepland om nieuwe eenhoorns op de markt te brengen – waarvan 3 miljard gefinancierd door grote verzekeringsgroepen en 2 miljard aan durfkapitaal -, heeft de Franse regering een doel gesteld van 25 eenhoorns voor 2025.

Frankrijk ligt echter ver achter het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, die in 2019 respectievelijk 16 en 9 eenhoorns hadden.

De top van de wereldranglijst wordt sinds eind 2019 ingenomen door China (met 206 eenhoorns), dat daarmee de Verenigde Staten degradeert naar de tweede plaats met 203 Amerikaanse eenhoorns, waaronder de zeer bekende AirB&B.