Ik weet niet wat ik met mijn leven moet doen: wat ik nu moet doen

Vooruitgang op het werk

Of je nu net afgestudeerd bent of een carrièreswitch overweegt, de vraag zal onvermijdelijk komen omhoog: “Wat moet ik met mijn leven doen?”

Je bent niet de eerste die op dit kruispunt staat, en je zult ook niet de laatste zijn. Iedereen zegt wel eens: ‘Ik weet niet wat ik met mijn leven moet doen’. Het is een universeel probleem om onder ogen te zien – een probleem dat introspectie, geduld en een beetje begeleiding vereist om er doorheen te komen.

De reis naar het vinden van jouw doel is altijd een uitdaging geweest. Het zal wendingen, bochten en omwegen hebben. Maar deze onzekerheden zijn geen tegenslagen. Het zijn kansen om te groeien. Als je je afvraagt ​​welke richting je leven zou moeten uitgaan, kun je hier de opties verkennen en betekenis vinden.

Is het oké als je niet weet wat je met je leven moet doen?

Niet weten wat je levensdoelen zijn is helemaal in orde. Het is een beangstigende gedachte, maar het komt ook heel vaak voor, en je bent niet de enige die zich verloren voelt.

Wanneer je leert over de prestaties van anderen op LinkedIn of tijdens een gesprek kun je gemakkelijk het gevoel krijgen dat je achterop raakt. Maar onthoud: elke persoon heeft zijn eigen tijdlijn, en het is oké om je onzeker te voelen of in een sleur te zitten. Deze gevoelens, hoewel overweldigendmaken deel uit van de menselijke ervaring.

Het leven is geen race, en jezelf vergelijken met anderen kan je van vreugde beroven en je zicht vertroebelen. Concentreer je in plaats daarvan op je eigen tempo, vier kleine overwinningen en begrijp dat het niet alleen acceptabel is, maar volkomen natuurlijk om te worstelen om je eigen pad te bepalen, zelfs als dat betekent dat je door perioden van twijfel heen moet volharden.

Hier is een bewijs van hoe normaal het gevoel van verlorenheid en uiteindelijk het vinden van succes kan zijn:

Het is normaal om door het land te verhuizen, een volledige carrièreswitch te maken of later vervulling in het leven te vinden dan verwacht. Het maakt allemaal deel uit van het proces om echt geluk te vinden en te ontdekken wat je wilt doen.

Ik weet niet wat ik met mijn leven moet doen: wat nu?

De Harvard Study of Adult Development, een van ’s werelds meest uitgebreide onderzoeken naar het volwassen leven, volgde de levens van 268 tweedejaarsstudenten aan Harvard en vervolgens hun nakomelingen en andere deelnemers. Het bleek dat sterke relaties van cruciaal belang zijn voor het welzijn – meer dan rijkdom, IQ of genetica. Dit onderzoek laat zien dat als je je verloren voelt, het focussen op de gemeenschap en relaties een sterkere impact kan hebben dan het proberen betekenis te vinden in je werk of hobby’s.

Het benadrukken van de waarde van relaties en het opbouwen van een ondersteunende gemeenschap is een van de meest diepgaande stappen die u kunt zetten op weg naar een vervullend, gezond en lang leven. En wanneer u verbinding maakt met de mensen om u heen, krijgt u de steun die u nodig heeft om een ​​pad te ontdekken en uw doel te vinden. Denk er bij het navigeren door de onderstaande tips aan dat u zich omringt met mensen die om u geven, ongeacht wat u besluit te doen.

Hier zijn enkele stappen om erachter te komen wat u moet doen:

1. Erken je gevoelens

De jaren na de middelbare school of de tumultueuze tijd na een carrièreswitch op 40-jarige leeftijd kunnen het gevoel geven dat je verdwaald bent in een doolhof. In plaats van in paniek te raken en meteen de weg naar buiten te proberen te vinden, haal diep adem. Je kunt het pad niet ontdekken als je je voortdurend zorgen maakt over wat je moet doen.

Het erkennen en confronteren van je gevoelens kan je in een productievere hoofdruimte brengen. Probeer met een vriend of coach te praten om uw ervaring onder woorden te brengen. Je kunt ook een dagboek bijhouden om over deze periode in je leven na te denken, met vragen als:

  • Welke externe druk zorgt ervoor dat ik me zo voel?
  • Is er een bepaald gebied in mijn leven dat het meest ongebonden aanvoelt?
  • Wat is mijn grootste uitdaging en wat is mijn grootste doel?

2. Voed je nieuwsgierigheid

‘Ik heb geen idee wat ik met mijn leven moet doen’ kan snel veranderen in ‘Ik ben opgewonden voor de volgende stap’ als je je aangeboren nieuwsgierigheid weer aanwakkert. Probeer je te herinneren hoe het voelde toen je een kind was en iemand je vroeg wat je wilde worden als je groot was. In plaats van je te concentreren op de druk van het leven, concentreerde je je op wat je graag zou doen – dus voer die mentaliteit in.

Ontdek nieuwe gebieden van je leven, of dat nu het volgen van een kunstles is of duiken in een startup-idee waarmee je hebt gespeeld. Als je groots denkt, en dat met een open geest doet, kun je passies en paden ontsluiten die je anders niet zou hebben overwogen.

3. Denk na over je waarden

Voor elke actie die je onderneemt en elke overtuiging die je hebt, is er een onderliggende persoonlijke waarde. Het kan het welzijn van uw gezin zijn, een honger naar innovatie of een toewijding aan dienstverlening aan de gemeenschap.

Het herkennen van je kernovertuigingen is een uitstekende oefening in introspectie, maar het is ook een praktische stap. Wanneer u uw acties op één lijn brengt met uw waarden, stippelt u een duidelijk pad uit voor de rest van uw leven en zorgt u ervoor dat de reis tevredenheid en succes oplevert. Ontdek wat je gelooft, en dan kun je beginnen met het opbouwen van het leven dat je wilt.

4. Experimenteer met interesses

Het mooie van het leven is dat er onbeperkte mogelijkheden zijn. Je kunt naar New York City verhuizen, een digitale nomade worden of je eigen voedsel gaan verbouwen. Werkelijk, alles is mogelijk, maar dat kan het moeilijk maken om potentiële trajecten te beperken.

Als u niet zeker weet welke richting u op moet, begin dan met het onderzoeken van uw interesses. Als webdesign je altijd al heeft geïntrigeerd, probeer dan een korte cursus. Als de buzz rond podcasts je nieuwsgierig maakt, overweeg dan om er zelf een te beginnen, ook al is het parttime. Interesses lijken vaak alleen maar hobby’s of tijdverdrijfactiviteiten, maar het zijn potentiële carrièrepaden, kansen voor zelfverbetering en deuren naar delen van je leven waarvan je misschien nooit wist dat ze bestonden.

5. Vier jouw uniciteit

In de hele menselijke geschiedenis is er niemand zoals jij. Je levenservaringen, je harde werk, de uitdagingen waarmee je te maken hebt gehad: ze hebben je gevormd. En ze hebben je een uniek perspectief gegeven. Nadenken over uw sterke punten en ervaringen kan uw gevoel van eigenwaarde vergroten en u helpen begrijpen hoe u bijdraagt ​​aan de wereld.

Wat u moet doen als u niet weet wat u moet doen: 8 praktische tips

vrouw-in-wit-T-shirt-met ronde hals-die-bril-met-zwart montuur draagt

Nadenken over wat je zou willen in het leven is slechts de eerste stap om je doel te vinden. Door actie te ondernemen, doelen te stellen en je leven op een doelbewuste manier vorm te geven, kun je op weg gaan naar meer voldoening.

Een studie gepubliceerd in Frontiers in Psychology zegt dat het opstellen van een plan je helpt de controle over je leven te krijgen en een doel te vinden. Deze op bewijs gebaseerde techniek, ook wel bekend als life crafting, moedigt je aan om na te denken over je intrinsieke waarden en een plan op te stellen om deze te evenaren. Dit kan u helpen doelen te stellen die aansluiten bij wat u werkelijk wilt, en niet bij wat andere mensen of de maatschappij u vertellen.

Met dat in gedachten zijn hier acht tips om je te helpen jezelf te vinden en je leven vorm te geven:

1. Beoordeel gebieden van je leven

Het leven is veelzijdig, en dat geldt ook voor jouw rol daarin. Je baan, gezin, hobby’s en zelfs de kleine dingen die je elke dag doet – zoals de hond uitlaten of een boek lezen voordat je naar bed gaat – kunnen aangeven welke richting je zou willen inslaan.

Breek de dingen die je wel en niet leuk vindt aan je huidige routines op met zelfontdekkingsdagboekprompts of tools zoals de Wheel of Life®. Dit kan u helpen te zien wat uw waarden zijn en te beslissen wat er mogelijk moet veranderen. De activiteiten waar u naar toe neigt, kunnen aanwijzingen bevatten voor toekomstige inspanningen, terwijl de activiteiten waar u bang voor bent u van bepaalde paden kunnen afleiden. Als je merkt dat lezen voor het slapen gaan je favoriete onderdeel van de dag is, dan kun je iets dat met literatuur te maken heeft, in je carrière of levensdoel verwerken, en jezelf omringen met verhalen die je leuk vindt.

2. Houd je gedachten bij

“Wat moet ik met mijn leven doen?” is een waardevolle dagboekprompt. Je zet abstracte gedachten om in tastbare woorden wanneer je gevoelens, ambities of frustraties op papier zet. Terwijl u deze pagina’s in de loop van de tijd bekijkt, ontdekt u mogelijk terugkerende thema’s die uw passies benadrukken of gebieden die verbetering behoeven.

Hier zijn enkele zelfontdekkingsvragen die u kunnen helpen een doel te vinden:

3. Ga aan hobby’s doen

Hobby’s zijn niet alleen een afleiding van de dagelijkse sleur of een manier om je vrije tijd te vullen. Ze kunnen aangeven welke activiteiten jou voldoening geven en je inzicht geven in hoe jij je tijd het liefst doorbrengt.

Hoewel niet elke interesse hoeft uit te monden in een voltijdbaan, kan het beoefenen van activiteiten als pottenbakken, coderen of wandelen af ​​en toe een lucratief en bevredigend carrièrepad opleveren. Je kunt ook mogelijkheden vinden om deze interesses buiten je werk na te streven, zoals je weekenden wijden aan het runnen van een wandelgroep of het starten van een codeerbootcamp. Soms is zelfs een paar uur per week vervullend werk voldoende om het gevoel te krijgen dat je je doel vervult.

4. Neem je carrière onder de loep

Denk na over je werkgeschiedenis – de rollen die je uitdaagden, de stages die je inspireerden, of zelfs dat middelbare schoolproject dat vreemd genoeg bevredigend was. Door deze momenten te analyseren, kunt u bepalen welke taken u kracht geven en uw energie ondermijnen. Als je een patroon ontdekt dat in de richting van een bepaald vakgebied of een bepaalde rol wijst, kan het de moeite waard zijn om een ​​carrièreswitch in die richting te overwegen.

5. Neem een ​​sabbatical

Een jaar of zelfs zes maanden vrij nemen van je werk of school kan je de ruimte geven die je nodig hebt om nieuwe perspectieven te zoeken. En als uw huidige baan u opbrandt, kan een sabbatical u een pauze geven en uw hoofd leegmaken.

Probeer te reizen, vrijwilligerswerk te doen of zelfs tijd thuis door te brengen met familie om meer te leren over wat je graag doet. Als uw baan geen officiële sabbaticals toestaat en u het zich kunt veroorloven om een ​​tijdje niet te werken, kan een loopbaanonderbreking soortgelijke inzichten bieden.

6. Consumeer inhoud over onderwerpen waar u van houdt

Luisteren naar motiverende podcasts, zelfhulpboeken lezen en zelfs inspirerende TED Talks bekijken, kunnen je in de goede richting wijzen om je doel te vinden. Maak een leeslijst over onderwerpen die u inspireren, zoals productiviteit of veerkracht, en stel een doel om deze binnen een paar maanden of een jaar door te nemen. Je hebt het gevoel dat je iets bereikt en je leert meer over jezelf en de wereld.

7. Werk met een coach

Onzeker zijn over wat je met je leven moet doen is beangstigend, en dat geldt vooral als je in paniek raakt over je pad. Als dit voor jou het geval is, kan het werken met een coach de ondersteuning bieden die je nodig hebt om duidelijke doelen te stellen en een koers uit te stippelen voel verzekerd over.

Een levenscoach vertelt je niet welke richting je moet inslaan, maar geeft je wel de tools die je nodig hebt om naar binnen te kijken en te ontdekken wat je echt wilt. Zij zullen met u samenwerken om na te denken over wat u belangrijk vindt en duidelijke actieplannen voor verandering op te stellen. Houd er rekening mee dat als u denkt dat u met een geestelijke gezondheidsuitdaging wordt geconfronteerd die u ervan weerhoudt het leven te leiden dat u wilt, het ook een goede stap kan zijn om met een professional in de geestelijke gezondheidszorg te praten.

Het omarmen van de reis naar zelfontdekking

Het gevoel verdwaald te zijn en te denken: ‘Ik weet niet wat ik met mijn leven moet doen’, komt vaker voor dan je zou denken. Het is geen teken van mislukking, maar een stap in de richting van persoonlijke groei en begrip. Neem dit moment mee erken je gevoelensomarm nieuwsgierigheid en denk na over uw unieke sterke punten en waarden.

Het zoeken naar je doel is geen eenmalige bestemming; het is een evoluerende reis. Vergeet niet dat jouw pad verschillend is, en dat het tijd en zelfreflectie kost om het te vinden. Er is niets mis met het maken van een carrièreswitch op 50-jarige leeftijd of opnieuw beginnen door het hele land terwijl je dacht dat je altijd in je geboorteplaats zou blijven wonen. Het is veel beter om het nu te doen dan later te beginnen.

Terwijl je eraan werkt om je doel te ontdekken, weet dan dat elke vraag en elke kleine overwinning deel uitmaakt van de reis. Je bent hierin niet de enige, en met volharding zal jouw richting duidelijk worden. Blijf vooruitgaan en vertrouw op het proces zelfontdekking.