Hoe u beleefd een baanaanbieding afwijst (met voorbeelden)

Vooruitgang op het werk

Solliciteren op een nieuwe functie brengt altijd enige onzekerheid met zich mee.

Een tekort aan arbeidskrachten, de Grote Resignatie of een dreigende recessie zijn slechts enkele factoren die de arbeidsmarkt bijzonder volatiel maken. En ook al is het aantal vacatures in de VS gedaald van 11,3 miljoen in 2022 naar 8,8 miljoen in juli 2023, er zijn nog steeds genoeg mogelijkheden waarnaar je misschien op zoek bent.

Bovendien kunnen je geweldige CV en waardevolle ervaring je tot een populaire sollicitant maken. Dit succesniveau kan voor lastige situaties zorgen als meer dan één bedrijf u een aanbieding doet. Dat betekent dat als je meerdere kansen op tafel hebt, het leren hoe je een baanaanbieding kunt afwijzen een belangrijke vaardigheid is.

Misschien heb je net weken geïnvesteerd in een slopende sollicitatieprocedure, en hoewel je geniet van het bedrijf en de cultuur, is de potentiële baan niet de juiste keuze. Of misschien heeft u rigoureus gesolliciteerd, maar heeft uw huidige bedrijf zojuist een salarisaanpassing aangeboden die u niet kunt weigeren.

Hoe het ook zij, u moet ‘Nee’ zeggen op een manier die een beleefde en productieve relatie met uw potentiële werkgevers in stand houdt. Carrières zijn tenslotte lang en het leven is onvoorspelbaar. Het kan zijn dat u in de toekomst een aantrekkelijk baanaanbod van hen krijgt of hoopt een mentor te vinden onder hun senior personeel.

Hoe je een baanaanbod beleefd afwijst

U bent op zoek naar werk op afstand en de hybride werkomgeving van de nieuwe baan past niet bij uw levensstijl, of u heeft twee vacatures ontvangen, en hoewel beide geweldige kansen lijken, past er één iets beter bij uw huidige carrièredoelen.

Ongeacht de specifieke reden waarom u een baanaanbieding afwijst, uw loopbaanontwikkeling ligt in uw handen. Jij weet als geen ander hoe de juiste baan er voor jou uitziet.

Dus of u nu besloten heeft in uw huidige functie te blijven of elders een aanbod te accepteren, u moet uw behoeften respectvol communiceren. Laten we eens kijken hoe u beleefd – en professioneel – een baanaanbieding kunt weigeren.

1. Zorg ervoor dat u wilt weigeren

Van baan veranderen is een ingrijpende gebeurtenis in het leven, en de beslissing is niet altijd gemakkelijk. De eerste (en waarschijnlijk belangrijkste) stap is ervoor zorgen dat u nee wilt zeggen. Er is zelden bewegingsruimte als u van gedachten verandert.

Bedenk wat het precies betekent om te weigeren door uzelf deze vragen te stellen:

 • Zou uw loon of salaris aanzienlijk stijgen als u akkoord gaat?
 • Krijgt dit bedrijf een betere vergoeding, of dat nu meer is? Aftakas of beter voordelen?
 • Welke impact zou het accepteren (of afwijzen) hebben? jouw geestelijke gezondheid en welzijn?
 • Is flexibiliteit op de werkplek een prioriteit, en biedt het nieuwe bedrijf daarin? unieke voordelen?
 • Zou de nieuwe functietitel u betere carrièremogelijkheden bieden dan uw huidige baan?
 • Zie jij jezelf groeien binnen je huidige organisatie?
 • Heeft uw huidige organisatie mogelijkheden voor uw groei?
 • Hoe goed Doen jouw waarden aansluiten bij die van het nieuwe bedrijf?

  handen-intypen-in-computer-hoe-u-een-baanaanbieding-afwijzen

Overweeg om alle voor-, nadelen en factoren op te schrijven die je nodig hebt in je leven, zowel persoonlijk als professioneel. Als u een evaluatie op papier ziet, kunt u misschien beslissen of de functie wel of niet de juiste keuze is.

Eén op één werken met een coach kan je helpen besluiteloosheid te overwinnen als je nog steeds niet zeker bent. Ze kunnen u door uw besluitvormingsproces leiden en uw denken uitdagen op manieren die u zich misschien niet had kunnen voorstellen.

2. Toon waardering en dankbaarheid

Werkzoekende zijn kan overweldigend zijn; het indienen van sollicitaties en sollicitatiegesprekken zijn een omvangrijk, tijdrovend proces. Houd er rekening mee dat veel mensen waarschijnlijk ook veel tijd hebben geïnvesteerd in uw sollicitatieproces. Werven vergt veel werk, van het beoordelen van sollicitatiebrieven tot het samenstellen van sollicitatiepanels en het doorlichten van voorbeeldprojecten. Het bedrijf dat contact met u opneemt, is enthousiast over u en wil graag dat u zich bij het team aansluit.

Respecteer hun inspanningen en leid uw declinatie met een teken van waardering en dankbaarheid. Zorg ervoor dat u de wervings- en wervingsteams bedankt voor hun tijd en attentheid.

Het is nooit een slecht idee om te herhalen wat je van het proces hebt geleerd. Door uw dankbaarheid te delen en wat u uit de ervaring hebt meegenomen, geeft u aan het bedrijf aan dat u, ook al is het niet gelukt, de kans echt serieus heeft genomen.

3. Houd de deur open

Soms is timing alles. Misschien solliciteer je bij het bedrijf van je dromen voor een functie waar je niet zo enthousiast over bent. En ook al is de baan die ze nu aanbieden niet de juiste voor jou, het kan zijn dat je jaren later tegenover hetzelfde wervingspanel zit terwijl je droombaan op het spel staat.

Houd de deur open voor netwerken als u een baan weigert. Het is een goed idee om aan te bieden om verbonden te blijven met het wervingsteam op LinkedIn, het bedrijf te volgen op sociale media en uw communicatie op een positieve noot te beëindigen. Het is niet te brutaal om te zeggen dat u geïnteresseerd zou zijn in toekomstige functies die beter aansluiten bij uw professionele doelen (als dat het geval is).

Als u geen baan aanneemt, zoek dan naar tips die u kunt meenemen bij uw volgende zoektocht naar een baan. Probeer het proces te zien als een kans om met nieuwe mensen in contact te komen. Zelfs als u een aanbod afwijst, kunnen uw wegen zich in de toekomst kruisen.

4. Leg uw beslissing uit

Een simpele “Ik wijs deze kans af” zal niet volstaan, vooral niet als u het wervingsteam aan uw professionele netwerk wilt toevoegen. Het is belangrijk om uw beslissing uit te leggen.

Je moet transparant zijn, maar je hoeft ook geen details te delen. Stel dat u een functie afwijst omdat u een ander aanbod heeft ontvangen met een beter beloningspakket, flexibiliteit en mogelijkheden voor professionele ontwikkeling.

Het is goed om die informatie met een potentiële werkgever te delen. Maar als u privéredenen heeft om nee te zeggen – zoals een plotselinge verandering in uw persoonlijke financiële omstandigheden – kunt u de kern van uw uitleg achterwege laten.

Sommige bedrijven weten misschien niet eens dat hun vacatures niet tippen aan die van anderen op de markt zonder uw tastbare feedback. Ze kunnen deze feedback vervolgens gebruiken om hun eigen wervingsbeleid ten goede aan te passen.

vrouw-die-man-interviewt-hoe-een-baanaanbieding-afwijzen

Een baanaanbieding afwijzen: e-mailvoorbeelden en sjablonen

Als u heeft besloten een aanbod af te wijzen, is de volgende stap het delen van uw besluit door te reageren op de e-mail met uw vacature. Een eenvoudige en beknopte e-mail laat de rekruteringsmanager onmiddellijk weten dat hij de vacature open moet houden en door moet gaan naar kandidaten.

Hier zijn drie e-mailsjablonen voor afwijzing van vacatures waarmee u voor elk scenario de perfecte boodschap kunt opstellen:

Als het aanbod u niet helpt uw ​​carrièredoelen te bereiken

Hallo (naam van de persoon die de baan heeft aangeboden),

Bedankt voor het genereuze aanbod om als (functie) bij (bedrijf) te komen werken. Het was een waar genoegen om het team te ontmoeten en meer over het bedrijf te leren.

Helaas moet ik deze kans afwijzen. Na zorgvuldige overweging ben ik van mening dat deze specifieke rol niet goed past bij mijn loopbaanambities (professioneel doel). Daarom zal ik mijn zoektocht naar werk voortzetten.

Ik waardeer uw vrijgevigheid oprecht en wil mijn dank uitspreken voor de tijd en moeite die u in het wervingsproces heeft gestoken. Ik wens u veel succes bij het vinden van de juiste kandidaat voor de functie.

Groeten,

(Uw naam)

Als je geïnteresseerd bent in het bedrijf, maar niet in de functie

Hallo (naam van de persoon die de baan heeft aangeboden),

Bedankt voor het genereuze aanbod om te werken als (functie) voor (bedrijfsnaam). Het was een genoegen om het team te ontmoeten en tijdens dit proces meer te leren over de organisatie en haar cultuur.

Na zorgvuldige overweging ben ik tot een moeilijke beslissing gekomen. Helaas moet ik deze kans op dit moment afwijzen. Ik heb grote bewondering voor (bedrijf) en zou op een dag graag bij het team willen komen, maar de functie zelf lijkt niet de juiste keuze voor mijn carrièredoelen.

Ik hoop mijn carrière in de richting van (professionele doelen) te sturen. Mocht de kans zich voordoen, dan zou ik de kans oprecht op prijs stellen om in aanmerking te komen voor een andere rol in de toekomstige rol. Houdt u alstublieft contact met mij op als er een andere functie vrijkomt waarvan u denkt dat deze goed past bij mijn vaardigheden en professionele ambities.

Nogmaals bedankt voor het aanbod. Ik wens u veel succes bij het vinden van de juiste kandidaat voor de functie.

Groeten,

(Uw naam)

Als je een beter bod hebt geaccepteerd

Hallo (naam van de persoon die de baan heeft aangeboden),

Bedankt voor het genereuze aanbod om als (functie) bij (bedrijf) te komen werken. Ik vond het leuk om meer te leren over de rol, de organisatie en de bedrijfscultuur.

Na zorgvuldige overweging ben ik tot de moeilijke beslissing gekomen dat ik deze kans moet weigeren. Mijn carrièreambities zijn om (uw professionele doelen te realiseren), en ik heb een andere functie aanvaard die nauwer aansluit bij dit pad.

Ik waardeer uw vrijgevigheid oprecht en ben dankbaar voor de kans om uw team te ontmoeten. Ik wens u veel succes bij het vinden van de juiste kandidaat voor de functie.

Groeten,

(Uw naam)

man-die-vrouw-interviewt-hoe-een-baanaanbieding-afwijzen

Hoe je een baanaanbieding kunt afwijzen als de timing niet goed is

Wanneer u op uw werk verschijnt, Je komt aan als een Hele persoon. Uw persoonlijke omstandigheden en carrièrekeuzes dragen beide bij aan uw professionele reis; ze sluiten elkaar niet uit.

Het feit dat u van plan bent een nieuwe rol te bemachtigen, betekent niet dat u niet opnieuw kunt evalueren als de timing niet langer goed is. Depressie bij het zoeken naar werk is net zo reëel als angstaanjagend, En een grote carrièreswitch maken Het kan zijn dat dit in het hier en nu niet de juiste beslissing voor u is.

Bovendien kan een aanbod van een ander bedrijf uw huidige manager helpen beseffen hoe waardevol u bent voor het team, waardoor u een tegenbod krijgt met een betere beloning of meer duidelijkheid over hoe u vooruitgang kunt boeken in uw rol.

Het is geen schande om toe te geven dat een aanbieding niet aansluit bij uw huidige behoeften. Uw welzijn is veel belangrijker dan welke nieuwe titel dan ook. Volg deze stappen om een ​​opportunity af te wijzen vanwege de timing:

 1. Zoek steun: Neem contact op met familie, vrienden of a professional in de geestelijke gezondheidszorg om eventuele stress die u voelt aan te pakken en om loopbaanadvies te vragen. Schakel vervolgens uw werkondersteunende netwerk in, of dat nu het geval is Een mentorteamgenoot, of loopbaancoach. Zij kunnen u inzicht en feedback bieden om uw beslissing te ondersteunen.
 2. Wees transparant: Als u zich realiseert dat de timing niet bevorderlijk is voor een carrièrestap, communiceer dan transparant over uw bedoelingen. U hoeft geen persoonlijke gegevens vrij te geven; simpelweg zeggen dat u niet langer op de juiste plek bent om het aanbod te accepteren, is voldoende. Spreek uw dankbaarheid uit voor de relaties die u tijdens het wervingsproces hebt opgebouwd en wens hen veel succes bij hun zoektocht.
 3. Onderhoud verbindingen: Maak contact met de rekruteringsmanager op LinkedIn en toon voortdurende interesse in het bedrijf en zijn team. Als u zich op uw gemak voelt en nieuwe energie krijgt, neem dan privé contact op met de rekruteringsmanager en geef aan dat u klaar bent voor de juiste gelegenheid wanneer de timing goed is.
 4. Benadruk compatibiliteit: Markeer in uw declinatie uw overdraagbare vaardighedenwaarden, en carrière ambities. Erken het verlangen van de organisatie naar langetermijnengagement en groei en laat zien hoe uw toekomst aansluit bij die van hen.
 5. Ontdek toekomstige mogelijkheden: Blijf op de radar van het bedrijf door uw belangen op één lijn te brengen met hun doelstellingen. En als er zich een nieuwe kans voordoet, zorg er dan voor dat je die grijpt (als je dat nog steeds wilt).

Je volgende kans is daar

Jouw carrièrepad is van jou – en van niemand anders. Alleen jij kunt beslissen welke kansen voor jou geschikt zijn. Daarom is het zo belangrijk om te leren hoe je een baanaanbieding kunt afwijzen.

U moet trots op uzelf zijn als u een aanbieding ontvangt, zelfs als deze niet geschikt voor u is. Het wervingsproces kan immers afmattend zijn en je hebt veel tijd en moeite gestoken in het binnenhalen van de baan.

Hoewel het teleurstellend kan zijn om te beseffen dat een positie niet is wat je ervan had verwacht, is er een lichtpuntje. Elke sollicitatie is een nieuwe kans om meer te weten te komen over wat je zoekt en een stap dichter bij je droombaan te komen.